Cei ce nu cunosc date despre compania Axis Communication trebuie să știe că ei sunt lideri mondiali în echipamente video de rețea pentru supraveghere și își au rădăcinile în Suedia, fiind fondată încă din anul 1984.

Să trecem acum la produsul lor despre care o să vă vorbesc astăzi. Axis M1004-W reprezintă cel mai simplu model din gama M10 a producătorului scandinav. Această gamă este recomandată pentru supraveghere video înăuntrul unei clădiri mici de birouri, a unui hotel sau chiar a unei reședințe particulare.

Specificații Axis M1004-W

– senzor de imagine 1/4” progressive scan RGB CMOS;

– lentile 2.8 mm, unghi vizualizare orizontal 80°, F2.0, fixed iris, adjustable focus

– rezoluție video maximă 1280 x 800 pixeli;

– format video Motion JPEG sau H.264;

– conectivitate Wi-Fi 802.11 b/g/n și Ethernet.

Design

Axis M1004-W

Cutia în care vine Axis M1004-W pare ușor supradimensionată pentru ceea ce găsim înăuntrul ei. Pe lângă cameră, mai avem alimentatorul cu fir destul de lung (circa 3 m), mini CD cu software și manuale, suport ce poate fi așezat pe o suprafață orizontală sau prins pe perete, suport ce poate fixa camera pe un raft, de exemplu, dibluri și bride de prindere și manual de instalare. În plus, mai găsim și o hârtiuță cu Serial Number și Owner Authentication Key, precum și un autocolant ce anunță faptul că zona este supravegheată video.

Produsul în sine cât și accesoriile par de calitate și sunt fabricate din plastic rezistent. Aspectul camerei Axis M1004-W nu rupe tiparele obișnuite pentru un astfel de gadget. Senzorul video iese destul de mult în evidență și este înconjurat de o bandă ce poate fi iluminată în galben sau verde, în funcție de stadiu în care se află.

Pe spatele camerei se găsesc mufa de alimentare, portul Ethernet, două butoane numerotate 1 și 2, care în funcție de situație pot îndeplini sarcini diferite și trei LED-uri. Primul (de sus în jos) ne arată dacă Axis M1004-W primește curent (power), al doilea ne informează despre conexiunea la rețea (LAN) iar ultimul despre conexiunea fără fir (WLAN).

Instalare și configurare

Axis M1004-W

Puteți alege să folosiți conexiunea cu fir (Ethernet) sau pe cea wireless. În  funcție de situație puteți opta pentru a instala camera într-un punct fix sau să o mutați oricând, mai ales când va fi conectată prin Wi-Fi. Accesoriile din pachet vă permit mai multe opțiuni.

Primul pas spre a folosi Axis M1004-W este să alimentați camera cu energie electrică. Apoi, decideți cum o veți conecta la rețeaua de care dispuneți: cu sau fără fir. Ambele operațiuni decurg ușor. În primul caz doar introduceți cablul LAN în cameră, iar în al doilea trebuie să apăsați butonul 2 după care apăsați (în termen de 120 de secunde) butonul WPS de pe router-ul wireless.

Apoi, este necesar să-i acordați un IP camerei de supraveghere. Pentru asta veți folosi softul IP Utility disponibil pe site-ul Axis sau pe mini CD-ul din pachet. Este foarte simplu: după ce ați conectat camera în rețea (cu sau fără fir) acest soft va atribui în mod automat un IP (192.168.0.102 în cazul meu). Înainte de a primi IP-ul, este necesar să introduceți Serial Number-ul de pe produs sau de pe hârtiuța din pachet (este același). Acesta va fi numele sub care veți găsi camera în rețea.

Axis M1004-W IP Utility

Dacă doriți să vedeți ce filmează Axis M1004-W trebuie doar să vă duceți în locația Network de pe computerul vostru, iar acolo veți găsi la Other Devices și camera Axis. Dați dublu click pe ea și automat vi se va deschide o pagină în browser unde veți vedea live (Live View) ceea ce filmează camera. Tot în această pagină aveți și posibilitatea de a face anumite setări: Basic Setup, Video, Live View Config, Detectors, Applications, Events, Recordings, Languages, System Options și About.

Interfață, setări și utilizare

Axis Camera Companion (2)

Pentru a folosi mai multe camere de supraveghere și a le adăuga în rețea, dar nu numai, puteți folosi Axis Camera Management, disponibil pe site-ul Axis. Tot aici puteți face mai multe setări pentru fiecare unitate separat.

Axis M1004-W Camera Management

Desigur că puteți folosi orice alte softuri ce sunt compatibile cu camerele de supraveghere Axis de rețea. Într-un articol trecut v-am vorbit despre unii dintre partenerii Axis ce au fost prezenți la Axis Romania Open Day 2015 și softurile pe care aceștia le pun la dispoziția clienților.

Putem folosi Axis M1004-W inclusiv pentru a supraveghea încăperea și de pe dispozitive mobile cu Android sau iOS sau de pe alte computere ce nu fac parte din rețeaua în care este conectată camera. Pentru asta este nevoie să vă creați cont pe site-ul Axis (gratuit) și să descărcați aplicația Axis Camera Companion. Cu ajutorul ei veți crea un site (mai exact un utilizator) pe care-l veți folosi pentru a va conecta la camera Axis M1004-W.

Apoi, pe smartphone, tableta sau alt computer aveți nevoie din nou de Axis Camera Companion (din Play Store, App Store sau de pe site-ul Axis). Introduceți numele de utilizator și parola cu care v-ați înregistrat pe site-ul Axis, apoi site-ul (numele de utilizator) pe care l-ați creat pentru camera de supraveghere și gata. Aveți acces live la ceea ce filmează camera.

Senzorul de pe Axis M1004-W surprinde imagini destul de clare, dar foarte dependente de gradul de iluminare. Nu are vedere nocturnă cu infraroșu și de aceea necesită o iluminare minimă de 1.2 lux. Eu aș zice că ceva mai mult de atât, dar în fine. Cu cât lumina lipsește mai tare cu atât apare mai mult zgomot în imagine. Una peste alta calitatea este mulțumitoare, dar parcă la prețul lui Axis M1004-W se putea mai bine.

Conectivitate

Axis M1004-W

Axis M1004-W se poate conecta la rețea prin cablu Ethernet RJ45 (10/100) sau prin Wi-Fi 802.11 b/g/n. Mai dispune de port I / O pentru conectarea altor dispozitive, cum ar fi senzori sau relee (de exemplu pentru activarea luminilor sau a deschide/închide uși). Mai avem portul prin care alimentăm camera, dar acesta nu reprezintă tocmai un element de conectivitate.

Conexiunile la rețea au fost sigure, nu am întâmpinat deconectări și nici alte dificultăți.

Preț

Axis M1004-W – 938 lei la ITGalaxy.ro.

Concluzii

Axis M1004-W

Axis M1004-W este o cameră de supraveghere de rețea de la cel mai important nume din domeniu. Prețul ei poate că pare ridicat la o primă privire, dar aduce expertiza și calitatea ce au făcut din Axis Communication compania numărul unu în lume pe această nișă.

Chiar dacă configurarea simplă și aspectul o pot face să pară o jucărie pentru acasă, ea este mai degrabă o unealtă profesională. Desigur face parte din gama de bază, dar este recomandată mai mult pentru mediul business.

Punctele pro și contra le-am trecut mai jos:

PRO

– ușor de instalat și configurat;

– conectivitate atât cu fir, cât și fără;

– posibilitatea de a folosi diferite soft-uri de supraveghere, în funcție de necesități.

CONTRA

– calitatea video nu este cea mai bună în lipsa unei iluminări suficiente;

– preț ușor ridicat.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.