A trecut ceva timp de când nu am mai testat o cameră video de supraveghere. Ultima, dacă îmi aduc bine aminte, a fost cea de la Creative, iar alta, mai pretențioasă și mult mai scumpă, a fost de la Netgear, din gama Arlo.
Azi vă prezint o cameră IP wireless de la Tenda. Modelul C50+ aduce funcție PTZ (Pan / Tilt / Zoom), adică îți dă posibilitatea de a vedea pe o rază mult mai mare. Vine în plus și cu vedere nocturnă și cu posibilitatea de a înregistra pe un card intern de tip microSD.
Vedem mai departe toate detaliile, deocamdată să trecem în revistă principalele caracteristici.
Specificații pentru camera IP wireless Tenda C50+
- Senzor de imagine CMOS cu dimensiunea de 1/4 inch, F2.0, distanță focală de 3.6mm, unghi de vizualizare 68 grade;
- Rezoluții video: 1280 x 720 / 25 fps, 640 x 480 și 320 x 240 pixeli;
- Vizibilitate nocturnă cu 9 leduri IR, lumină minimă 0 Lux, distanță vedere nocturnă de până la 10 metri;
- Format de înregistrare video MP4, codec H.264;
- Conectivitate Wi-Fi 802.11 b/g/n, 2.4 GHz;
- Pan / Tilt: 355 / 120 grade;
- Slot card microSD de până la 128 GB;
- Microfon și difuzor încorporate;
- Dimensiuni (lxaxh): 103 x 112 x 131 mm;
- Greutate: 176 grame.
Design
Cutia în care am primit camera de supraveghere Tenda C50+ mai conținea și un suport de prins pe perete / tavan, două dibluri cu șurub, un cablu microUSB la USB și un încărcător pe USB. Nu am găsit vreun manual de utilizare sau alt pliant, dar cu siguranță în pachetul de retail veți avea și așa ceva.
Probabil că din poze Tenda C50+ pare destul de mare. În realitate însă este cu adevărat compactă. Dacă te gândești bine, nici nu avea cum să fie prea mare, pe înălțime abia măsoară puțin peste 13 centimetri.
Nici greutatea nu este prea ridicată, deși mecanismul și motoarele ce-i permit rotirea și înclinarea adaugă câteva zeci de grame față de o cameră IP fixă.
Designul îmi amintește cumva de un roboțel ce se poate deplasa pe roți. Nu știu de unde și până unde, dar chiar și acum, după mai bine de 3 săptămâni de la primul contact încă văd această cameră ca pe un roboțel.
Culoarea predominantă este albul, însă baza și partea frontală, acolo unde este lentila, sunt negre.
Camera poate fi așezată pe o suprafață orizontală, poate fi montată pe un suport cu șurub de tip trepied, cu șurub de 1/4 inch sau poate fi montată pe un perete sau pe tavan cu ajutorul suportului din pahet și a unor șuruburi / dibluri.
Din punct de vedere al construcției și materialelor, nu am fost impresionat de ce propune Tenda C50+. Plasticul de la exterior este ieftin, finisările nu sunt cele mai atent lucrate, iar asamblarea pare destul de firavă.
Instalare și utilizare
Am testat mai multe produse de la Tenda vor mai veni și altele. De fiecare dată am apreciat ușurința în instalare și configurare. La Tenda C50+ este fix la fel. Instalarea inițială durează maxim 1 minut și oricine se descurcă.
Nu trebuie decât să descarci aplicația TendaEye, disponibilă atât în Google Play Store cât și în Apple App Store. Apoi dai tap pe semnul ”+” pentru a adăuga o nouă cameră în aplicație (după ce ai alimentat în prealabil camera cu curent) și introduci parola pentru rețeaua Wi-Fi cu care ești conectat la internet pe smartphone și în care vei introduce și camera. În mai puțin de 10 secunde camera este introdusă în rețeaua Wi-Fi și este gata de utilizare.
În interfața aplicației TendaEye totul este simplu de operat, setările și toate opțiunile sunt ușor de găsit și de înțeles.
Capturi de ecran din interfața aplicației TendaEye pentru Android:
Tenda C50+ îți dă posibilitatea de a capta și înregistra la rezoluție HD sau mai mică, dar cel mai probabil mai toată lumea va alege HD. Poți înregistra continuu pe cardul microSD sau poți alege să activezi senzorul de mișcare, iar înregistrarea să înceapă doar când este detectată mișcare. Un card de 64 GB este suficient pentru aproape 380 – 400 de ore de înregistrare HD.
Poți, de asemenea, să alegi să primești notificări de tip Push din partea aplicației atunci când este detectată mișcare. Funcția de alarmă este simplu de activat / dezactivat.
Din aplicație poți vedea Live ceea ce captează camera Tenda C50+ și o poți roti la 355 de grade și înclina la 120 de grade. Există posibilitatea și de a salva până la 6 poziții prestabilite, iar camera se va duce automat în acea poziție doar la apăsarea unui buton din aplicație.
Tenda C50+ integrează și microfon, dar și difuzor și astfel ai posibilitatea nu doar să auzi ceea ce se întâmplă în jurul camerei, dar și să transmiți mesaje prin intermediul ei. Calitatea microfonului este ok, dar cea a difuzorului nu tocmai. Se aude decent în cameră, dar nimic mai mult.
Clip video de test filmat cu camera IP wireless Tenda C50+
După cum se poate observa în clipul de mai sus, calitatea pe timpul zilei sau cu lumină suficientă în cadru este bună, dar nimic cu adevărat de lăudat. Detaliile nu aș spune că sunt tocmai în acord cu rezoluția HD anunțată, dar poți distinge destul de ușor tot ceea ce se întâmplă în cadru.
Noaptea sau în întuneric total, Tenda C50+ se dovedește surprinzător de bună. Filmarea nocturnă este de tip alb-negru, iar cu ajutorul celor 9 LED IR avem parte de o calitate mai mult decât decentă.
Conectivitate
Tenda C50+ este o cameră IP wireless ce se poate conecta la rețeaua ta de internet de acasă printr-un modul Wi-Fi 802.11 b/g/n ce suportă viteze maxime de 150 Mbps, mai mult decât suficiente pentru a trasnmite live către un smartphone sau alt dispozitiv ceea ce filmează.
Pe partea din spate a camerei există și un port microUSB care permite alimentarea cu energie electrică a dispozitivului. Adaptorul din pachet oferă o putere la ieșire de 5V / 1A, deci camera poate fi alimentată și cu ajutorul unei baterii externe. Eu chiar am încercat asta și nu a fost nicio problemă.
Tot la partea de conectivitate pot trece și slotul pentru card microSD, ce poate fi de până la 128 GB.
Preț
Camera IP Wireless Tenda C50+ – 240 de lei pe Altex.ro
Concluzii
La prețul inițial de circa 400 de lei la care era propusă camera IP Wireless Tenda C50+ aș fi avut probabil mai multe de comenatat. Dar, la prețul actual afișat, nu prea mai am ce să-i reproșez.
Sigur, mi-ar fi plăcut o calitate ceva mai bună a filmării, dar nu este ca și cum este extrem de grav acolo, ba chiar poți distinge cu ușurință tot ceea ce se întâmplă în cadru. Poate că și o calitate mai înaltă de fabricație i-ar fi prins bine, dar, având în vedere prețul actual este clar că de undeva trebuia tăiat.
În rest, la mai puțin de 250 de lei poți cumpăra o cameră IP Wireless cu funcție PTZ, cu Night Vision ce funcționeză excelent chiar și în întuneric total graței celor 9 LED-uri IR, cu microfon și difuzor integrate ce-ți permit comunicare liberă cu toți cei din jurul camerei și cu slot pentru card de memorie pe care să înregistrezi până la 400 de ore pe un card de 64 GB.
Să vedem la final principalele puncte pro și contra pentru camera IP Wireless Tenda C50+:
PRO
- instalare și configurare extrem de simple, în mai puțin de 1 minut totul este gata de folosire;
- înregistrarea pe timp de noapte este mai mult decât decentă;
- funcție PTZ ce-ți dă posibilitatea de a vedea aproape de jur-împrejurul camerei, cu 6 preseturi pentru poziții predefinite;
- slot pentru card microSD pe care poți înregistra sute de ore;
- microfon și difuzor încorporate ce-ți permit comunicarea cu toți cei din jurul camerei.
CONTRA
- calitatea construcției și a materialelor putea fi mai ridicată;
- difuzorul încorporat nu redă cel mai fidel sunetele transmise.