Majoritatea cititorilor fideli ai site-ului știu cel mai probabil că mă pasionează fotografia, la nivel de amator desigur. De ceva timp am încercat să mă apropii și de partea video, dar recunosc că aici mai am mult până departe. Așa că nu pot spune că sunt cel mai în măsură să prezint o cameră video precum Insta360 ONE X, fiindcă dacă abia mă descurc cu clipuri video clasice, cam ce să înțeleg din unele filmate la 360 de grade.
În fine, după câteva săptămâni bune de când am această cameră, m-am hotărât că trebuie să scriu și recenzia. Sunt sigur că nu voi acoperi decât într-o mică măsură toate aspectele ce merită menționate despre acest produs, dar zic să încerc totuși.
Specificații pentru camera video Insta360 ONE X
- Senzori de 1/2.3 inch, F2.0, rezoluție maximă video 5.7K, rezoluție maximă foto 18 Megapixeli;
- Lentile ultra-wide fisheye cu acoperire de 200 de grade fiecare;
- Rezoluții video: 5760 x 2880 pixeli cu 30, 25 sau 24 fps, 3840 x 1920 pixeli cu 50 sau 30 fps și 3008 x 1504 pixeli cu 100 fps;
- Decodare video: H264;
- Bitrate până la 120 Mbps;
- Compensarea expunerii cu + / – 3 EV;
- Moduri video: Standard 360 video, time-lapse mode, bullet time, HDR video, LOG 360 video;
- Format video: insv, mp4 (prin exportare din aplicația de mobil), LOG (software suplimentar necesar pentru ”lipirea” celor două clipuri rezultate de la fiecare senzor);
- Moduri foto: standard 360 Photo, timed 360 photos, HDR 360 photos, interval 360 photos, RAW 360 photos;
- Format foto: insp, jpeg (prin exportare din aplicația de mobil), RAW (DNG, software suplimentar necesar ”lipirii” celor două imagini);
- Conectivitate: Wi-Fi, Bluetooth 4.0 cu LE, microUSB;
- Slot pentru card microSD de până la 256 GB, viteză minimă recomandată UHS-I V30;
- Baterie de 1050 mAh cu autonomie de circa 60 de minute și timp de încărcare de aprox. 100 de minute;
- Dimensiuni de 115 x 48 x 28 mm;
- Greutate de 90.9 grame fără baterie și de 115 grame cu baterie.
Design
Am primit camera Insta360 ONE X în pachetul de retail sigilat, în care am mai găsit bateria, un cablu microUSB – USB, o husă de protecție cu curelușă de gât, un accesoriu tip șiret cu șurub de 1/4 pentru modul de filmare Bullet Time, câteva abțibilduri cu logo-ul Insta360, un ghid pentru folosirea accesoriului și a modului de filmare Bullet Time, manual de utilizare și certificat de garanție:
Totodată, am primit din partea 360.ro alături de cameră și un Selfie Stick compatibil, de la Insta360, precum și un pachet cu card microSD de 32 GB, de tip UHS-II U3 V60 și card reader de la Lexar.
Camera Insta360 ONE X este destul de compactă, chiar nu te încurcă atunci când o ai în buzunar. Totuși, pentru a o folosi la capacitate maximă este necesar să porți alături și selfie stick-ul. Acesta măsoară 28 de cm când este strâns și circa 115 cm când este extins la maximum, fiind format din 5 segmente în total.
Pe mânerul stick-ului este un material aderent, în timp ce la partea de jos este prevăzut cu un filet pentru șuruburi de trepied, tip 1/4. Stick-ul este compatibil cu accesoriul suplimentar pentru modul de filmare Bullet Time.
Husa din pachet este din neopren ușor elastic. Camera se fixează bine înăuntru și este protejată de materialul destul de gros, iar curelușa atașată husei îți permite să o poți la gât.
Ultimul accesoriu ce vine standard în cutie alături de Insta360 ONE X este reprezentat de un șiret cu șurub de 1/4 la unul dintre capete. Acest șurub se fixează direct pe cameră și-ți permite să filmezi în modul Bullet Time.
Revenim la cameră, despre aspectul căreia nu voi insista cu detalii. Sunt multe poze din care o puteți analiza din fiecare unghi:
Pe una dintre fețe vedem un ecran circular, puțin secționat sus și jos. Este un display monocrom de dimensiune mică ce-ți oferă informații de bază. Mai jos de acesta sunt două butoane circulare, cel de sus mai mare decât celălalt. Mai jos de acesta vedem un LED de notificare. Mai este încă unul și pe cealaltă parte a camerei, doar că undeva mai către jumătate.
Bateria detașabilă se montează în spatele unui capac de pe laterala din dreapta (când privim camera către ecran). Pe stânga este portul microUSB, în timp ce pe latura de jos este slotul pentru cardul de memorie.
Insta360 ONE X este foarte bine fabricată, se simte solidă și rezistentă. Nu am găsit niciun fel de problemă cu finisările de detaliu, chiar nu am ce să comentez negativ. Sincer, totul se potrivește la fix, oricât am căutat o imperfecțiune, nu am găsit.
Plasticul este unul de calitate, ușor cauciucat și cu o textură ”catifelată”, ce se simte foarte plăcut la atingere. Insta360 ONE X este un produs construit temeinic, la înalte standarde calitative.
Calitatea imaginii
Până nu încerci o cameră ce filmează la 360 de grade nu înțelegi exact cam care sunt avantajele ei. Nu este neapărat vorba că poți vedea tot ce este în jur, ci despre faptul că ulterior filmării, din post-procesare, ai atât de multe opțiuni în a crea un clip video unic, încât doar imaginația ta este limita.
Acum, poate că exagerez puțin, dar cu Insta360 ONE X cam trebuie să o iei de la zero pe partea de filmare. Asta fiindcă nu prea contează în ce direcție îndrepți camera, ea va filma tot ce este în jur. Contează doar înălțimea la care o ții, fiindcă de acolo mai poți schimba perspectiva din timpul filmării.
Ideea este că nu prea poți folosi clipurile video filmate cu Insta360 ONE X direct din cameră. Este aproape mereu necesară o editare ulterioară cu un software compatibil.
Eu am încercat inițial aplicația Insta360 ONE X din Google Play Store. Din păcate, în cazul meu, cu un OnePlus 6T nu am reușit să folosesc tot ce poate acest utilitar. Am reușit să mă conectez la cameră și să am previzualizare pe ecranul telefonului a ceea ce filmează camera, am reușit să schimb modurile de captare și să pornesc filmarea. În schimb, ori de câte ori încercam să descarc în telefon un clip video sau să editez unul pe care l-am adus până la urmă în memoria telefonului prin altă metodă, aplicația se bloca complet. Mai mult, a fost pentru prima oară de când folosesc OnePlus 6T când a fost nevoie de hard restart fiindcă telefonul nu mai răspundea deloc, fiind blocat în aplicația Insta360 ONE X.
În fine, acesta ar fi primul punct negativ pentru acestă cameră și, nu vreau să stric surpriza de la final, dar și singurul.
Spre a putea edita clipurile video captate cu camera Insta360 ONE X, am instalat pe PC programul Insta360 Studio 2019. Acesta este disponibil gratuit spre a fi descărcat de aici.
Și bine am făcut că am folosit acest program. Este incredibil de simplu de folosit și de înțeles. Dacă ai mai avut măcar o dată contact cu un software de editare video, fie el și unul simplu, atunci nu vei avea probleme nici cu Insta360 Studio 2019. Interfața este aerisită, foarte puține comenzi și opțiuni, dar, cumva de necrezut, poți face extrem de multe din clipurile filmate Standard 360.
Cu inserarea unor keyframe-uri prin care să marchezi începutul unui mod de vizualizare, ai cam făcut toată treaba. Desigur, la fiecare keyframe trebuie să alegi un mod de vedere, precum Fisheye, Tiny Planet, Globe sau Linear. Oricând poți face drag pe imagine spre a ajusta unghiul de vedere (sus/jos, stânga/dreapta), poți regla distanța (zoom prin rotița de scroll de pe maus) sau poți modifica FOV-ul. În plus, sunt disponibile câteva tipuri de tranziții ce vor aduce și mai mult ”dramatism” în clip.
Am pus cap la cap un clip video de puțin peste 2 minute și jumătate în care am trecut prin mai multe moduri de vizualizare. Sincer, nu este absolut nimic spectaculos în ceea ce am făcut eu, fiind doar un clip video de test. În momentul în care înțelegi cum te poate ajuta o cameră precum Insta360 ONE X, vei ști de la bun început cum să filmezi și astfel vei obține rezultate impresionante.
Clip video de test filmat cu Insta360 ONE X:
Așa cum am spus deja, limita în a crea clipuri cu Insta360 ONE X nu este camera sau software-ul, ci este doar priceperea și talentul utilizatorului.
Asta aduce și un dezavantaj. Sau, mai bine spus, un lucru ce trebuie menționat, fiindcă nu este în niciun caz un dezavantaj al produsului. Mă refer la faptul că nu prea poți folosi un clip video fix așa cum l-ai scos din cameră. Asta doar dacă îl urci pe o platformă compatibilă cu clipuri la 360 de grade. Altfel, va fi nevoie de editare ulterioară a fiecărui clip, deci Insta360 ONE X nu se adresează chiar oricui.
Ce vreau să mai adaug aici. Neapărat pornit modul de stabilizare FlowState, ce lucrează incredibil de bine. Imaginea este stabilă indiferent cum te miști și aproape totul rămâne în clar, așa că este recomandat ca stabilizarea FlowState să fie folosită mereu.
Calitatea imaginii este bună spre foarte bună, camera reușește să ofere imagini la 360 de grade suficient de detaliate. Poți folosi modul de colorizare HDR inclus în cameră, ce adaugă contrast și saturație în imagine, sau poți trage plat (modul LOG) și să ajustezi totul așa cum preferi în post-producție.
Mai mult, modul HDR aduce mai multe detalii în zonele întunecate, în timp ce zonele iluminate sunt păstrate în expunerea corectă.
Există și moduri dedicate precum Bullet Time, pentru care însă este nevoie de accesorii suplimentare. Poți folosi fără probleme șnurul din pachet, așa cum am făcut eu în clipul video de mai jos, dar pentru rezultate mai bune poți cumpăra accesoriul dedicat.
Clip video Bullet Time filmat cu Insta360 ONE X:
O altă funcție utilă din programul Insta360 Studio 2019 este posibilitatea de a scoate o poză din orice cadru filmat. După ce ai ajustat direcția, FOV-ul și tot restul, poți extrage o fotografie unică.
Exemple de fotografii extrase din clipuri video 360 filmate cu Insta360 ONE X:
Ar mai fi de spus atât de multe despre tot cea ce poate face Insta360 ONE X încât aș putea umple încă tot atâtea paragrafe câte am scris până aici. De reținut este că Insta360 ONE X nu este chiar pentru oricine, fiind nevoie de editare ulterioară a clipurilor. Totuși, cei care vor să surprindă totul din jurul lor, fără a pierde absolut nimic, ba chiar să poată aduce două sau mai multe secvențe din unghiuri diferite, dar filmate în același timp, atunci Insta360 ONE X este soluția ideală.
Calitatea imaginii este foarte bună, nu prea am ce să reproșez pentru o astfel de cameră, iar funcțiile puse la dispoziție de programul Insta360 Studio 2019 sunt suficiente. În plus, acest utilitar rulează extrem de fluent și este simplu de înțeles și folosit.
Pe de altă parte, aplicația de Android Insta360 ONE X necesită update-uri care să o facă utilizabilă. Cel puțin în cazul meu, nu am putut să o folosesc împreună cu un OnePlus 6T.
Conectivitate
Insta360 ONE X pune la dispoziția utilizatorului atât conexiuni wireless, cât și prin fir. Practic, te poți conecta cu camera la smartphone prin Bluetooth 4.0 și prin Wi-Fi, folosind apoi aplicația de mobil Insta360 ONE X și astfel poți ajusta multe setări și alege moduri de filmare. În plus poți și descărca pe telefon conținutul filmat sau fotografiat.
Camera Insta360 ONE X poate transmite și în regim live clipuri la 360 de grade către platforme compatibile, însă pentru asta este nevoie ca dispozitivul să fie conectat la smartphone prin cablu și nu wireless. Din păcate, cablul ce vine în cutie alături de cameră nu este suficient și trebuie cumpărat unul separat, compatibil. Din fericire, prețul unui astfel de cablu (de fapt sunt două la pachet – unul USB Type-C la micro USB, altul microUSB la ambele capete) este scăzut.
Autonomie
Bateria de 1050 mAh nu poate face minuni atunci când trebuie să susțină filmarea la 360 de grade la rezoluție 5.7K. În astfel de condiții autonomia este de circa o oră, plus sau minus câteva minute. Contează și dacă Insta360 ONE X este conectată în acest timp la smartphone, caz în care autonomia mai scade cu alte câteva minute.
Sigur că nu putem spune că autonomia este ridicată, dar dacă suntem realiști nu cred că se putea obține mai mult de atât având în vedere dimensiunile camerei și faptul că dispozitivul folosește tot timpul doi senzori, captează de jur împrejur și mai utilizează și un giroscop spre a menține totul stabil.
Pe de altă parte, bateria poate fi înlocuită, nu este fixă în cameră, iar asta înseamnă că poți oricând avea încă una sau două de rezervă și astfel timpul de înregistrare se poate duce către mai multe ore.
Timpul de încărcare a unui acumulator gol este de aproximativ 100 de minute, iar acesta mi-ar fi plăcut să fie ceva mai scurt.
Preț
Cameră video Insta360 ONE X – 2.200 de lei pe 360.ro sau 2.150 de lei cu pachet Snow Bundle, ce include multe accesorii de montare plus selfie stick și card microSD Lexar de 64 de GB (ofertă valabilă la data redactării acestui rview).
Concluzii
Nu știu cât de bine ați înțeles de la mine cât de interesantă este o astfel de cameră. Așa cum am spus deja de mai multe ori, cu Insta360 ONE X singurul de vină în cazul în care nu reușești să produci rezultate spectaculoase ești tu, utilizatorul. Camera și softurile de editare îți oferă atât de multe posibilități, încât doar imaginația ta este limita.
Sigur, poate am exagerat nu doar o dată, dar este cu adevărat uimitor să poți monta această cameră oriunde și să poți apoi extrage orice cadru, din orice direcție și să compilezi un clip video cu adevărat unic.
Cele mai importante puncte pro și contra pentru camera video Insta360 ONE X:
PRO
- calitate video ridicată, cu moduri de culoare HDR sau LOG (plat, ce-ți permite o colorizare ulterioară în limite largi);
- stabilizarea electronică FlowState este impresionantă;
- multe moduri, opțiuni de filmare și editare atât din cameră, cât și în aplicațiile proprietare, disponibile gratuit pentru Android, iOS, Windows și macOS;
- software-ul de editare Insta360 Studio 2019 pentru Windows este ușor de înțeles, simplu de utilizat, oferă suficiente opțiuni și rulează fluid inclusiv pe sisteme mai puțin performante.
CONTRA
- aplicația de Android Insta360 ONE X are nevoie de îmbunătățiri (poate fi doar cazul meu, când s-a tot blocat și nu mi-a permis editarea materialelor descărcate pe smartphone).