Canon EOS 200D – review

25/11/2017

Canon EOS 200D reprezintă poate cel mai interesant aparat foto din gama entry level DSLR a producătorului nipon. Spun asta fiindcă reușește să aducă într-un corp compact și ușor funcții interesante, printre care și unul dintre cele mai bune sisteme de auto focus în Live View.

Veți vedea pe parcurs cum se comportă acest aparat foto, dar trebuie să specific de la bun început că el se adresează în special celor neinițiați în lumea DSLR. Totuși, se prea poate ca și cei mai experimentați să-l prefere ca aparat pentru concedii, unul care să nu ocupe mult spațiu în bagaj, dar pe care să-l poată combina cu obiectivele sau accesoriile Canon pe acre deja le deține.

Specificații Canon EOS 200D

  • Senzor CMOS APS-C cu rezoluție efectivă de 24.2 Megapixeli, dimensiuni senzor 22.3 x 14.9 mm;
  • Procesor de imagine Digic 7;
  • Rezoluții maxime: Imagine – 6000 x 4000 pixeli în formatul 3:2; Video – 1920 x 1080 pixeli cu maxim 60 fps;
  • Obturator în plan focal controlat electronic, viteză declanșare de la 1/4000 la 30 secunde (trepte 1/3);
  • Fotografiere continuă cu maximum 5 cadre pe secundă;
  • Focalizare automată: prin vizor optic cu 9 puncte, cel din centru de tip cruce; prin Live View cu sistem Dual Pixel CMOS AF, maximum 49 de puncte de focalizare automată;
  • Sensibilitate ISO: 100 – 25600 (H: 51200) în trepte complete, filmare: 100 – 12800 (H: 25600);
  • Compensarea expunerii: +/-5 EV în trepte de ⅓ sau 1/2;
  • Montură obiective Canon EF-S sau EF;
  • Balans de alb: AWB, zi, umbră, înnorat, lumină tungsten, alb, lumină fluorescentă, bliț, personalizat, setare temperatură culoare;
  • Stabilizare optică prin obiectivele compatibile;
  • Vizor optic tip pentaoglindă cu acoperire de aprox 95%, mărire aprox 0.87x;
  • Ecran: TFT Clear View II, touchscreen de 3 inch cu 1.04 milioane puncte, articulat și rabatabil;
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 b/g/n, NFC, Bluetooth, miniHDMI, miniUSB, jack de 3.5 mm (microfon extern);
  • Carduri memorie acceptate: SD, SDHC, SDXC;
  • Dimensiuni: 122.4 x 92.6 x 69.8 mm;
  • Greutate: 453 grame.

Design

Canon EOS 200D a ajuns la noi ca atare, nu l-am primit în cutia de retail. Am găsit lângă aparat și încărcătorul pentru acumulatorul LP-E17, precum și două obiective: celebrul ”nifty fifty” Canon EF 50mm f/1.8 STM și un 55-250mm f/4 – 5.6 IS STM. Pe acestea nu le vom analiza, le-am folosit doar spre a-mi putea face o impresie mai corectă asupra capabilităților aparatului.

EOS 200D este succesorul modelului Canon EOS 100D, iar de asta îți dai seama imediat. 200D rămâne cel mai ușor aparat foto DSLR din lume. Și dimensiunile se încadrează în aceeași notă, doar când îl ții în mână pe EOS 200D îți poți da seama cu adevărat cât este de compact și de ușor.

Ca aspect nu se distanțează de alte modele din gama entry level sau chiar mid-range. Cei familiarizați cu designul Canon DSLR vor găsi în doar câteva secunde mai toate butoanele, rotițele și vor înțelege modul de rabatare al ecranului pivotant:

Dimensiunile mici ale corpului aparatului se traduc, pe de altă parte, și printr-o utilizare ceva mai puțin ergonomică. Partea de grip a mâinii drepte nu este cea mai adângă ori generoasă, iar butoanele și mai toate comenzile sunt cam mici. Totuși, acesta este prețul pe care ești nevoit să-l plătești la un aparat DSLR atât de compact.

Cu obiective de kit sau în genul celor cu focală fixă, precum EF 50mm f/1.8 STM, EF-S 24mm f/2.8 STM ori EF 40mm f/2.8 STM, Canon EOS 200D rămâne extrem de compact, ușor de transportat și versatil. În schimb, nu îl văd tocmai pregătit pentru oricare dintre obiectivele din seria L de la Canon, ori chiar unul precum cel personal, un Canon EF-S 15 – 85mm f/3.5 – 5.6 IS USM. Cu astfel de obiective Canon EOS 200D devine mult mai greu de ținut fix, obiectivele fiind mult mai grele decât corpul aparatului.

Din punct de vedere al construcției, Canon EOS 200D dispune de un șasiu realizat din aliaj de aluminiu și rășină de policarbonat cu fibră de sticlă, în timp ce exteriorul este fabricat din răşină de policarbonat cu fibră de sticlă şi fibră conductivă.

Aparatul se simte solid asamblat, însă finisările nu sunt chiar cele mai fine. Plasticul de la suprafață nu te duce cu gândul la un produs de cea mai înaltă calitate și este ceva mai rugos decât mă așteptam.

Pe Canon EOS 200D îl încadrezi imediat în clasa entry level, este un aparat DSLR foarte compact și ușor, ce are o clientelă destul de bine definită: începători ori amatori DSLR ce nu-și doresc să care după ei multe kilograme de echipament, dar care vor să regăsească câteva dintre funcțiile din gama Canon.

Calitatea imaginii

Canon este unul dintre mai cunoscuți producători de camere DSLR, mulți profesioniști folosesc echipament foto de la ei. Canon EOS 200D nu li se adresează acestora, însă am fost extrem de plăcut surprins de calitatea imaginilor captate cu acest aparat.

Cu mulți pixeli înghesuiți pe un senzor crop mă așteptam ca nivelul de zgomot de imagine să nu poată fi ținut sub control. Totuși, nimic mai fals. Am tras același cadru la valori ISO de la 100 la 25600 (nu am folosit-o și pe cea extinsă, de 51200), cu obiectivul Canon EF 50mm f/1.8 STM, cu diafragma deschisă la f/8.0. Timpul de expunere a fost reglat în așa fel încât compensarea expunerii să fie mereu la zero:

După cum se poate observa destul de ușor din galeria de mai sus, Canon EOS 200D reușește să ofere rezultate foarte bune până la ISO 800, bune chiar și la ISO 1600 și 3200. Mai departe de aceste valori zgomotul de imagine devine evident în cadru, cu oate că la nevoie pot fi utilizate și cadrele trase cu ISO 6400. La ISO 12800 și mai ales la 25600 sunt exemple de forță majoră. Oricum, rezulatate foarte convingătoare.

Detaliile pe care le oferă imaginile la rezoluție maximă, de 6000 x 4000 pixeli, în format 3:2 și pe setarea Fine, sunt la cote înalte. Fișierele RAW au dimensiuni între minim 25 MB și până la 36 – 37 MB și conțin foarte multă informație ce-ți permite o editare ulterioară cu marje mari de reglaj.

În funcție de obiectivul folosit, rezultatele pot fi de la bune la foarte bune. Culorile redate sunt intense, vii, însă deloc departe de realitate. Contrastul este și el la un nivel înalt, poate doar gama dinamică mi-ar fi plăcut să fie ceva mai ridicată.

Pentru cei ce nu vor trage mereu pe modul Manual, ori măcar pe P, Av sau Tv, există mai multe filtre și scene predefinite dintre care utilizatorul poate alege.

Avem scene predefinite în care aparatul alege setările optime în funcție de selecție: Flash Off, Portrait, Group Photo, Landscape, Sports, Kids, Food, Candlelight, Night Portrait și chiar Close-Up.

Filtrele disponibile pe Canon EOS 200D: Soft Focus, Grainy B/W, Toy Camera Effect, Fish-Eye Effect, Miniature Effect, Water Painting Effect, HDR Art Standard, HDR Art Vivid, HDR Art Bold, HDR Art Embossed.

Fiindcă am ajuns la HDR, trebuie să spun că în acest mod aparatul face trei poze consecutive, cu expuneri diferite, pe care le combină într-un singură, în încercarea de a crea o imagine cu o gamă dinamică mult mai ridicată. Reușește asta în mare măsură, zonele luminoase nu par supra expuse, iar detaliile din zonele întunecate apar ceva mai bine reprezentate.

Din păcate, toate cadrele pe care le pregătisem pentru voi ca exemplu pentru fiecare dintre  modurile de lucru, scene sau efecte creative s-au pierdut ”pe traseu”. Nici măcar nu știu cum am reușit să le șterg și nici de unde am făcut asta: direct din cameră când am formatat un card ori în computer când am șters un anumit folder. La următoarea recenzie de aparat foto promit că astfel de erori nu o să mai aibă loc.

Sistemul de autofocus este, așa cum am întâlnit și pe Canon EOS M5, unul rapid și sigur. Când fotografiem cu ajutorul vizorului optic nu avem la dispoziție decât 9 puncte de autofocus, doar cel central fiind unul de tip cruce. Aici, absolut nimic cu care să te lauzi, ba chiar un pic în urmă pentru 2017.

Sistemul de autofocus permite captarea clară a subiectului în mișcare, fotografiile de tip panning sunt destul mai simplu de obținut cu Canon EOS 200D (desigur este nevoie și de ceva exercițiu pentru astfel de cadre):

În modul Live View, Canon EOS 200D se bazează pe sistemul de autofocus Dual Pixel și reușește să fie exact, rapid și de încredere. Poți alege pe ecranul tactil unde anume să fie punctul de focus, iar camera va alege acea zonă imediat.

Tot pe baza sistemului Dual Pixel, Canon EOS 200D focusează automat extrem de plăcut atunci când filmează la o rezoluție maximă Full HD 1920 x 1080 pixeli. Tranzițiile între punctele de focus sunt line și exacte. Poți alege și un subiect în mișcare ca punct de focus, iar aparatul va menține acolo focusul indiferent de unde se află subiectul în cadru.

Ecranul rabatabil și articulat este de mare ajutor în timpul filmărilor, cu toate că era de preferat poate o diagonală mai mare a acestuia. Loc exista, dacă marginile ar fi fost ceva mai înguste pe fiecare direcție.

Clip video Full HD 1080p 50fps filmat cu Canon EOS 200D

Galerie de fotografii făcute cu Canon EOS 200D:

Interfață

Cei familiarizați cu amplasarea butoanelor, a tuturor comenzilor și cu meniul unui aparat foto Canon, vor găsi imediat fiecare funcție pe care EOS 200D o oferă. Chiar și dacă este prima oară când interacționezi cu un aparat Canon tot nu cred că vei avea probleme.

Chiar dacă butoanele sunt destul de mici, la fel și toate rotițele, nu te poți plânge de asta, fiindcă și aparatul în sine este foarte compact. Astfel, acest compromis era inevitabil.

Mult mai mult decât amplasarea ori dimensiunea butoanelor te va ajuta ecranul tactil. Așa cum am menționat deja câteva rânduri mai sus, mi-ar fi plăcut o diagonală de 3.2 inch în locul celei de 3 inch. Nu-i până la urmă nimic grav, căci răspunsul la atingere este exact, iar rezoluția suficientă.

Meniul este simplu structurat, în 5 categorii principale, fiecare având apoi câteva submeniuri. Navighezi printre ele extrem de simplu pe ecran ori cu butonul de navigare din dreapta display-ului.

Fiindcă se adresează clienților începători, Canon EOS 200D aduce explicații suplimentare în interfață. De la sfaturi de alegere a deschiderii diafragmei, la explicarea pe scurt a anumitor funcții ori setări din meniu, aparatul încearcă mereu să te ajute în a înțelege modul de lucru cu un DSLR.

Galerie cu capturi de ecran din meniul aparatului Canon EOS 200D:

Conectivitate

Chiar dacă Canon EOS 200D face parte din gama de bază, asta nu s-a răsfrânt și asupra coectivității oferite. De la modul GPS încorporat, ce oferă date despre latitudinea, longitudinea, altitudinea și ora exactă la care a fost făcută fiecare fotografie în parte, până la Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth și NFC, Canon EOS 200D este acoperit complet pe partea wireless.

Prin conexiune Bluetooth cu smartphone-ul, folosind aplicația Canon Camera Connect, poți avea acces la fotografiile de pe aparat sau poți folosi ecranul telefonului pentru Live View. De asemena, poți alege punctul de focus și declanșa obturatorul direct din smartphone. Pentru asta poți folosi și aplicația EOS Remote.

Pe partea de conectivitate prin fir, Canon EOS 200D oferă mini-HDMI compatibilă HDMI-CEC, port miniUSB pentru conexiune cu computerul, jack de 3.5mm pentru microfon extern. Lângă acesta din urmă este și mufa proprietară Canon pentru telecomandă cu fir pentru declanșare obturator.

Preț

Canon EOS 200D body – 2.800 lei pe eMAG.ro

Concluzii

Așa cum mă așteptam, Canon EOS 200D este un aparat foto DSLR dedicat celor ce vor să descopere lumea DSLR. Foarte compact și ușor, cu destule funcții și axat în a-și învăța utilizatorii despre principiile de bază ale folosirii unui DSLR, acest aparat își duce la bun sfârșit sarcina.

Sistemul de autofocus Dual Pixel merită și data aceasta laude, la fel ca interfața simplă a camerei. Calitatea fotografiilor este în mare parte foarte bună, singurul minus pe care îl găsesc aici fiind gama dinamică nu tocmai extinsă.

Cele mai importante plusuri și minusuri pentru Canon EOS 200D:

PRO:

  • sistem Dual Pixel de autofocus în Live View ce funcționează precis;
  • calitatea imaginilor foarte bună, cu zgomot redus chiar și la sensibilitate ISO de până la 3200;
  • interfață simplă, ușor de înțeles și de parcurs;
  • ecran tactil rabatabil și articulat;
  • conectivitate extinsă;
  • foarte compact și ușor pentru un aparat foto DSLR.

CONTRA:

  • doar 9 puncte de autofocus în modul de fotografiere prin vizorul optic;
  • calitatea materialelor de la exterior putea fi mai bună, mai ales raportată la prețul de comercializare.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.