Foto si Video

Canon anunţă extinderea apreciatei game de accesorii foto, prezentând o serie de noi modele proiectate pentru a oferi flexibilitate sporită şi noi nivele de control creativ pentru camerele digitale SLR profesionale şi mid-range din gama EOS.

Plasat în zona superioară a gamei Canon, Speedlite 600EX-RT este primul bliţ Canon cu modul de conectivitate wireless încorporat şi înlocuieşte un alt model avansat, Speedlite 580EX II. Împreună cu noul Speedlite Transmitter ST-E3-RT, modelul oferă oportunităţi extinse fotografilor care doresc să exploreze tehnicile creative de utilizare a luminii. În plus, Canon lansează extensia de baterie (battery grip) BG-E11, modulul de transmitere wireless a fişierelor Wireless File Transmiter WFT-E7 şi receptorul GPS GP-E2, care completează gama de accesorii pentru nou anunţatul model EOS 5D Mark III.

Aceste accesorii oferă utilizatorului o mai mare versatilitate în diverse situaţii de fotografiere, de la portrete de studio la peisaje ample, cu configuraţie compactă şi uşor accesibile.

Speedlite 600EX-RT – noi paşi în folosirea creativă a bliţului

Speedlite 600EX-RT este un bliţ TTL de mare performanţă, conceput pentru a satisface necesităţile creative din ce în ce mai ample ale profesioniştilor moderni. Modulul integrat de declanşare prin frecvenţă radio, alături de controlul standard al bliţului prin infraroşu, permite fotografilor să obţină rezultate interesante folosind diverse şi complexe modalităţi de iluminare, direct de pe cameră şi/sau independente. Folosind un master 600EX-RT sau noul transmiţător wireless Speedlite ST-E3-RT, pot fi declanşate de la distanţă până la 15 bliţuri 600EX-RT, poziţionate într-o rază de maximum 30m, ceea ce oferă utilizatorilor o plajă extinsă de acţiune în încercările lor de a experimenta tehnici şi efecte de iluminare creativă. Camerele din seria EOS echipate cu o unitate Speedlite 600EX -RT pot fi, de asemenea, declanşate de la distanţă, permiţând fotografilor să exploreze unghiuri extreme de fotografiere pentru a obţine rezultate creative surprinzătoare şi pline de inspiraţie.

Subiecţii aflaţi la distanţe diferite pot fi  iluminaţi creativ sau uniform expuşi datorită unui număr director (guide number – GN) de 60 m# şi a unui obiectiv cu acoperire largă, cuprinsă între de 20-200 m. Pentru fotografii la format wide, un adaptor de difuzie poate reduce lungimea focală până la 14 mm, în timp ce bliţul cu bounce contribuie la crearea unor efecte impresionante şi la eliminarea umbrelor. În plus, opţiunile personalizate de acoperire a bliţului oferă un spaţiu de creaţie mai deschis, utilizând prioritatea GN pentru a lumina subiectul, în timp ce marginile sunt create într-o nuanţă uşor întunecată.

Ca şi predecesorul său, Speedlite 600EX-RT transmite camerei foto setările balansului de alb prin intermediul sistemului ”hot shoe”. Cu toate acestea, pentru a echilibra mai bine cantitatea de lumină emisă de bliţ şi lumina ambientală, un nou adaptor pentru filtre şi două filtre de culoare pot fi montate pentru a echilibra temperatura luminii emise de bliţ şi pentru a crea un efect mult mai natural atunci când fotografiaţi folosind lumină din gamele tungsten sau mercur. Atunci când fotografiază în condiţii de lumină redusă, fotografii pot folosi lampa AF pentru focalizarea automată şi precisă a lentilelor de 28 mm sau mai mari, asigurându-se că subiectul rămâne focalizat chiar şi atunci când bliţul este acţionat.

Concepute pentru profesionişti, Speedlite 600EX-RT şi transmiţătorul Speedlite Transmitter ST-E3-RT dispun de un design robust, rezistent la intemperii, potrivindu-se cu cel al camerei EOS-1D X. Bliţul dispune de un ecran LCD clar, ceea ce face mai uşoară selectarea setărilor şi comutarea între modul normal şi modurile wireless. Alimentat pentru un plus de confort de patru baterii AA/LR6, Speedlite 600EX-RT oferă cicluri de încărcare rapide şi silenţioase, permiţând utilizatorilor să continue fotografierea şi să exploreze, indiferent de condiţii, efecte creative de iluminare.

WFT-E7 – de mare viteză de control wireless

WFT-E7 este un nou transmiţător wireless de fişiere pentru o gamă largă de modele EOS. Pentru cei care au nevoie să transfere imagini rapid şi uşor, cum ar fi, de exemplu, fotojurnalişti sau fotografi de sport, noul WFT-E7 oferă versatilitate sporită prin intermediul modulului Wi-Fi de mare viteză şi suportul pentru conectivitate prin cablu în reţele Gigabit Ethernet. Prin compatibilitatea cu standardele 802.11a/b/g/n ce asigură viteze de transfer a fişierelor de până la 150Mbps şi Bluetooth pentru conectarea la unităţi GPS externe, WFT-E7 oferă capacitatea de a transfera rapid imaginile înregistrate direct pe un server FTP sau chiar pe un televizor HD cu DLNA#.

Când fotografiile creative sau condiţiile dure solicită fotografului controlul de la distanţă al aparatului de fotografiat, funcţia WFT Server a transmiţătorului WFT-E7 permite ca setările camerei şi scena încadrată în vizor să fie accesate şi controlate prin intermediul unei pagini web accesibilă de pe orice dispozitiv conectat la internet, cum ar fi smartphone-uri, tablete sau laptop-uri. Setările camerei pot fi modificate, de asemenea, de la distanţă prin intermediul EOS Utility, permiţând fotografilor să controleze şi să declanşeze camera prin intermediul unei conexiuni LAN cu sau fără fir.

WFT-E7 are un design uşor şi poate fi ataşat la partea de jos a camerei, la noua consolă AB-E1 sau chiar la curea. Pentru versatilitate extinsă, WFT-E7 susţine, de asemenea, Linked shooting – fotografierea cu până la zece alte camere, cu ajutorul Wireless Time ce asigură sincronizarea wireless a timpului de pe camerele ”slave” cu cel de pe camera ”master” în scopul menţinerii coerenţei întregului grup de camere. În timpul fotografierii sincrone, funcţia WFT server poate fi, de asemenea, activată pentru a permite accesul uşor de la distanţă la camerele ”master” şi ”slave” pentru ca utilizatorul să exercite un control creativ avansat asupra efectelor de lumină utilizate în timpul fotografierii.

GP-E2 – Marcaţi imaginile cu geo-tag-uri folosind un modul GPS compact şi uşor

Astăzi este lansat şi receptorul GPS GP-E2 – un nou modul GPS compact, uşor, de înaltă performanţă, pe sistem hot shoe, pentru aplicarea unui geo-tag pe imaginile capturate. Compatibil cu EOS-1D X, EOS 7D# şi noul EOS 5D Mark III, modulul GP-E2 marchează imaginile cu longitudinea, latitudinea şi altitudinea locaţiei, precum şi direcţia din care a fost efectuată fotografia, adăugând informaţiile la fişierul EXIF al imaginii.

Funcţia GPS Logger permite fotografilor să urmărească traseul parcurs prin descărcarea de date GPS la intervale regulate, indiferent dacă unitatea este ataşată la corpul camerei sau transportată în carcasa sa. Odată reveniţi în studiou, fotografii pot eticheta fotografiile lor cu datele GPS stocate în fişierele de log şi traseul lor poate fi afişat folosind Google Maps sau software-ul inclus Map Utility.

Pentru precizie îmbunătăţită la fotografiere, utilizatorii pot sincroniza ceasurile camerelor cu ceasul atomic global prin intermediul informaţiilor UTC descărcate de pe satelit. Acest lucru este deosebit de util pentru fotografii profesionişti care utilizează simultan mai multe corpuri EOS 5D Mark III şi care ar putea dori să proceseze toate imaginile împreună şi să le sorteze în funcţie de ora la care fiecare a fost înregistrată.

BG-E11 – Utilizare îmbunătăţită a EOS 5D Mark III

Pentru utilizatorii care doresc să fotografieze mai mult timp cu EOS 5D Mark III, noua extensie de baterie (battery grip) BG-E11 dublează viaţa bateriei prin utilizarea a două baterii suplimentare LP-E6, cu un plus de flexibilitate prin posibilitatea folosirii de baterii AA ca o măsură de urgenţă. Fotografierea în plan vertical este mai confortabilă şi intuitivă prin duplicarea controalelor AF start, Focus point şi AE-lock, precum şi prezenţa a câte un al doilea Multi Controller şi Control Dial.
Păstrând designul premium al modelului EOS 5D Mark III, BG-E11 este realizat din aliaj durabil de magneziu şi oferă acelaşi standard ridicat de protecţie la intemperii – ideal pentru a fi folosit în mediile de fotografiere mai solicitante.

Speedlite 600EX-RT 

– Număr director 60 (m, ISO 100, la 200 mm)

– Declanşare radio în rază de 30 m
– Utilizarea simultană a până la 15 camere foto
– Funcţionalitate wireless infra-roşu
– Declanşarea camerei foto de la distanţă
– Cap pivotant cu control al zoom-ului
– Filtre pentru corecţia balansului de alb
– Ciclu de încărcare rapid şi silenţios

Speedlite Transmitter ST-E3-RT 

– Declanşare de la distanţă a bliţului prin radio frecvenţă.
– Declanşarea bliţurilor selectate, în rază de până la 30m.
– Controlează până la 15 bliţuri.
– Declanşarea camerei foto de la distanţă.
– Protecţie împotriva prafului şi umezelii.

Wireless File Transmitter WFT-E7 

– Suport IEEE 802.11n
– Bluetooth încorporat
– Design versatil
– Setup Wi-Fi protejat
– Server de transfer FTP
– Funcţii de control de la distanţă
– Compatibil cu media servere DLNA
– Fotografiere sincronă

GPS Receiver GP-E2 

– Unitate GPS ce poate fi montată pe sisteme ”hot shoe” pe camere foto EOS compatibile.
– Încorporează date de localizare şi de altitudine în metadatele fiecărui fişier.
– Busola digitală înregistrează informaţii cu privire la orientare.
– Modul de arhivare a datelor.
– Design portabil, alimentat de o baterie format AA.
– Stabileşte cu exactitate ora de pe ceasul camerei foto prin utilizarea orei UTC.

BG-E11 

– Utilizare îmbunătăţită a EOS 5D Mark III
– Elemente de control duplicate pentru fotografierea pe verticală.
– Mâner mai mare pentru utilizatorii cu mâini mai mari.
– Foloseşte două baterii LP-E6 sau patru baterii AA/LR6 ca alternativă.