Pe lângă BenQ DC P1410 a sosit și Canon PowerShot SX150 IS. Un aparat foto situat într-o altă gamă și față de care emitem pretenții ridicate. La fel ca și la BenQ pornim de la datele sale tehnice afișate de către producător și ulterior ne referim la design, abilități foto/video, conectivitate, autonomie, preț. Este o cameră foto de tip super-zoom realizată spre a fi ușor de folosit de întreaga familie.
– senzor CCD de 14 Megapixeli cu dimensiunea fotografiei de până la 4320×3240 pixeli;
– zoom optic 12x și digital 4x;
– filmează HD cu 30 fps;
– modurile Smart Auto și Easy Mode detectează până la 32 de scene;
– dispune de autofocus, detectarea a feței, focus manual;
– ISO între 800 și 1600;
– ecran LCD de 3 inch sau 7.5 cm ce poate fi reglat ca luminozitate pe cinci nivele;
– conectivitate asigurată de USB 2.0 sau AV;
– 2 baterii de tip AA, 306 gr. și 46 mm grosime.
Design
Este identic ca design cu modelul Canon PowerShot SX130 IS, doar că senzorul CCD urcă acum de la 12 Megapixeli la 14 Megapixeli și este păstrat zoom-ul optic la 12x. Culorile utilizate sunt argintiu și negru pe spate, în jurul ecranului de 3 inch – fără touch. Materialele sunt plăcute la atingere, de calitate și grip-ul oferit este excelent. Se vede expertiza Canon în domeniu.
Utilizare
Canon a pus un buton distinct cu rol doar pentru a porni și opri aparatul PowerShot SX150 IS. Urmează rotița cu modurile de fotografiere presetate, buton dedicat pentru fotografiere cu control dedicat pentru zoom de până la 12x, zoom optic. Zoom-ul digital nu îl iau de multe ori în seamă. Mai sunt o serie de shortcut-ori lângă ecranul de 3 inch sau 7.5 cm care au rolul în a oferi acces la unele funcții într-un mod rapid și simplu. Este o mostră de ergonomie. Găsiți accesul la fotografiile sau clipurile făcut cu SX150 IS în parte superioară, urmează buton dedicat pentru captura video, cel pentru ștergea fotografiilor sau clipurilor, rotița cu un buton central din care se pot seta alte funcții, la bază se află alte două shortcuts – Display și Meniu.
Ia un timp de acomodare, dar te înveți repede.
Performanțe foto și video
Fotografiile făcute sunt la rezoluția maximă și ajung a ocupa 3.5 MB în medie. A realizat imagini de o calitate bună. De multe ori aveam impresia pe ecran că nu este cine știe ce de fotografia respectivă, dar când o vedeam pe pc îmi dădeam seama că nu este chiar așa. Ecranul mi s-a părut a fi cam șters în afișarea culorilor și în rezoluție, de aici și efectul mai sus amintit. S-a descurcat bine și în modul Macro. A putut să focalizeze deși subiectul se afla doar la 1 cm distanță de obiectiv.
Flash-ul am observat că nu se activează automat și este nevoie să-l ridicați. Mi s-a părut că îi ia ceva cam mult timp pentru a se încărca, iar bateriile se duc destul de repede când este folosit intensiv. Uimește prin versatilitatea sa. Se descurcă admirabil în modul Macro și rezultele sunt de-a dreptul uimitoare. Nu mă așteptam să se descurce așa bine și aș zice că dă clasă altor aparate foto din clase superioare.
Filmează în format .mov și poate fi activat și zoom-ul în filmare.
[nggallery id=252]
Conectivitate
Cele două baterii și cardul SD sunt poziționate la bază. Trebuie să trageți spre exterior de un buton. Este simplu să deschizi și mecanismul pare a fi solid și pe termen lung. Eu de multe ori prefer să scot cardul SD și să-l pun în slotul de laptop decât să conectez aparatul foto la calculator prin cablul dedicat. Cele două ieșiri AV out și Digital sunt pe lateral dreapta, sunt protejat de un cauciuc spre a nu se acumula praf. Se încadrează din acest punct de vedere în gama sa, fără a ieși în evidență.
Autonomie
În locul celor 2 baterii de tip AA aș fi ales o baterie Li-ion reîncărcabilă. Este mai practic și ar fi oferit și o autonomie pentru mai multe fotografii decât bateriile de tip AA care numai dacă sunt de o calitate sporită reușesc să reziste mai mult timp, oferind o autonomie decentă. Canon PowerShot SX150 IS este destul de gurmand din acest punct de vedere.
Preț
evoMAG.ro – 899 lei
Concluzii
Plătești pentru un design fără reproș, forme compacte pentru un aparat foto cu zoom optic 12x și senzor de 14 Megapixeli, fotografiile în mod Macro cât și în modul AUTO sunt fără de reproș în 99% dintre cazuri. Nu se descurcă prea bine cu subiectul în mișcare, dar poate că nu am știut să-l setez corespunzător. Filmează doar HD la 720p cu 30 fps. Aduce o mulțime de moduri prestabilite, este ergonomic. Și cu zoom=ul optic la maxim se obțin fotografii de calitate.