Camerele foto sunt o noutate în ce privește recenziile de pe gadget.ro. Încerc ca de la un articol la altul să vă oferim informații complete, relevante și cuprinzătoare legate de aparatele foto pe care le primim în test.
Canon PowerShot SX260 HS este un aparat foto compact, ușor de transportat, cu multă tehnologie și mi se pare perfect pentru a fi luat în excursiile din această vară. Mai ales dacă nu dorești să te complici cu un aparat foto de tip DSLR care-i destul de greu și ai o aversiune față de aparatele foto mari în dimensiuni și cu sute de gr. la greutate.
V-am pus o serie de fotografii aici, ca un fel de preview pentru articolul de față. Să vedem care ar fi datele tehnice de la care pornim analiza:
Aparat foto | Canon PowerShot SX260 HS |
Senzor foto | BSI-CMOS de 12 Megapixeli, blitz încorporat și se activează automat în funcție de modul de fotografiere utilizat |
Zoom | 20x optic și 4x digital |
ISO | 100 – 3200 |
Conectivitate | HDMI, AV out |
Spațiu de stocare | SD, SDHC, SDXC |
Display | LCD de 3 inch |
Greutate | 231 gr. |
Grosime | 33 mm |
Baterie | Acumulator NB-6L DE 1.000 mAh |
Design
Versiunea primită de noi era pe argintiu, dar există și o variantă neagră sau roz. În cutie dați de aparatul foto, acumulatorul de 1.000 mAh, încărcător, cablu de conectare USB 2.0 – microUSB pentru cei care doresc să-și conecteze aparatul foto la calculator. Acesta era cuprinsul sample-ului foto primit de la Canon. Va trebui să cumpărați un card SD pentru a-l utiliza. S-ar putea ca pachetul pe care-l primiți de la magazinele online să aibă și un card SD, oricum este destul de ieftin de la câțiva zeci de lei în sus, în funcție de viteza de transfer pe care o are. Cele mai scumpe sunt cele care permit și conexiunea Wi-Fi dintre aparatul foto și un laptop.
Canon PowerShot SX260 HS este fabricat în Japonia. Vă spun că este mare lucru ca un device să fie fabricat acolo, este o dovadă nescrisă a fabricației fără reproș. PowerShot SX260 HS vine să confirme încă odată acest aspect. Au utilizat metal din plin, dar au reușit să păstreze greutatea sub 250 de gr. Dă impresia de soliditate, materialele se îmbină perfect.
În partea superioară dați de butonul de pornire, o rotiță cu buton pentru captarea fotografiilor și ledul flash care se activează automat. Acesta este integrat în carcasă și atunci când funcția bliț este setată iese la iveală.
Display-ul de 3 inch nu dispune de touch. Lângă acesta în partea dreaptă sunt o serie de controale. Le spun de jos în sus: rotiță pentru a selecta diverse tipuri de programe și moduri incluse în PowerShot SX260 HS. Sub acest selector se află butonul pentru video și pentru a intra în arhivă. Sub ele vine un alt selector ce permite reglarea unor funcții de la cronometru până la focusul manual.
La bază se află alte două butoane pentru display și meniu. La baza aparatului se pornește operația de îndepărtare a capacului ce oferă acces la bateria de 1.000 mAh și slotul pentru cardurile SD. Este bine că bateria este reîncărcabilă și ai încărcătorul. Îmi amintesc de bateriile de acum ceva timp de tip AA care uneori se terminau exact când aveai nevoie de aparat mai mult. Nu ofereau un fel de predictibilitate a câte fotografii pot fi făcute.
Tot la bază se află și locașul în care aparatul foto Canon poate fi prins în trepied. În partea frontală se află obiectivul, au adus un element care dă un plus de grip.
Arată bine, simplu, materiale și fabricație de calitate. Plătești și pentru aceste elemente pe lângă datele tehnice și calitatea fotografiilor făcute cu SX260 HS de care urmează să vorbim.
Interfață și utilizare
La astfel de aparate foto apreciez simplitatea. Pornește de la butonul aflat pe partea superioară, în dreapta. Lângă acesta se află butonul care declanșează fotografierea și un control micuț de la care se face zoom, până la 20x în mod optic. Rotița mare de sus poate fi accesată ușor. Aveți de ales între modul Auto, Live View, Program, Tv – Shutter Speed Priority, Av – Aperture Priorty, Manual, Video, Discret – oprește toate sunetele, Miniature Effect – partea superioară și inferioară a fotografiei sunt blurate spre a oferi aspectul de miniatură, Portrait, Movie Digest – o fotografie pe zi pentru a crea un fel de album pe o perioadă mai lungă de timp, Easy – pentru începători.
Butonul de Menu din colțul de jos din dreapta te duce spre alte setări ale aparatului foto. Când intri în Meniu se ajunge ca butonul dedicat să joace rol de Back și Func. Set din rotița aflată puțin mai sus să fie ok. Rotița respectivă oferă și posibilitatea de a naviga prin meniu.
Se poate seta și luminozitatea display-ului de 3 inch, reglarea blițului în funcție de condițiile exterioare, se poate formata cardul SD direct din meniul aparatului foto – funcție uzuală, crearea de foldere pe lună sau pe zi – utilă când faci multe fotografii și vrei să le găsești pe unele făcute într-o anumită zi și nu ai chef să le iei pe toate la rând.
Sunt foarte multe opțiuni.
Mostre foto
O serie de fotografii făcute cu aparatul foto Canon. Acestea nu sunt prelucrate în niciun fel ci doar redimensionate spre a intra pe site.
Conectivitate
Aduce HDMI, AV out, te poți conecta la calculator prin intermediul cablului USB 2.0. Pentru a mări spațiul de stocare aveți la dispoziție un slot pentru cardurile SD. Nu știu sigur dacă are o limită în ce privește GB – presupun că unul de 16 GB funcționează fără probleme și poți face multe fotografii, mai ales că senzorul foto este de 12 Megapixeli
Autonomie
Depinde de cât de mult este folosit LED-ul flash, dar face 200 și ceva de fotografii fără probleme cu acumulatorul de 1.000 mAh. Se încarcă repede. Ar trebui să fie suficient pentru un împătimit al fotografiei. Mă bucur că se poate bateriile de tip acumulator ca la telefoane mobile în dauna celor de tip AA sau AAA care se descărcau destul de repede.
Concluzii
Este un aparat foto conceput pentru cei care caută dimensiuni compacte și calitatea fotografiei într-un design reușit, bine pus la punct, made in Japan. S-a mizat pe simplitate și asta se vede, dar au pus și multe funcții. Mereu descoperi câte ceva nou.
Puncte forte:
– design și materiale de calitate;
– calitate a fotografiilor;
– simplitate.
Puncte slabe:
– preț mare;
– autonomie relativ redusă.