Văd cum multe persoane publice se vaită de inexistenţa spiritului capitalist. De data aceasta în rândul directorilor de şcoală – o mare tâmpenie greţoasă.
Proiectul descentralizării şcolare presupune ca funcţia de director să fie votată la propunerea primarului în consiliul local. Într-un caz ideal ar fi o soluţie benefică.
Dar…
Să presupunem că în urma alegerilor locale primarul a fost înlocuit. Ce credeţi?
Directorul va fi sau nu schimbat?
Răspunsul românesc (ilogic) este: Dacă face parte din acelaşi partid cu noul primar va fi păstrat, dacă nu DA va fi schimbat, la foc automat.
Răspunsul european (logic) ar fi : În funcţie de rezultatele avute la şcoală directorul va fi sau nu înlocuit.
Consiliul Local
I se dă o importanţă prea mare. Se presupune că aici au loc dezbateri. Într-o comună unde consilieri, în mod natural, sunt “puşi” de primar, asta bineînţeles în eventualitatea în care primarul are pe linie de partid majoritatea în consiliu. Aşa că nu există decât o voinţă – a EDILULUI.
Vom avea peste 5.000 de monarhii absolute (după numărul de comune din ţară) în care regele va fi primarul. Consiliul Local este o chestie ponosită şi fără autoritate.
Nu îmi rămâne să vă urez decât:
BINE AŢI VENIT ÎN EVUL MEDIU!
Politizarea educaţiei prin intermediul funcţiei de director (director care va avea posibilitatea de a forma cancelaria) va crea un sistem clientelar de sorginte politică, fără precedent. Şi în prezent este ceva de genu dar descentralizarea va aduce totul pe faţă şi cu mai multă fervoare.