Cardurile de memorie de tip SD și microSD sunt cu siguranță cele mai folosite la nivel mondial. Fără dubii, majoritatea celor ce cumpără astfel de produse sunt utilizatori obișnuiți, însă odată cu noile modele ce ating performanțe ridicate, aceste medii de stocare sunt preferate inclusiv de profesioniști.
Mă refer aici desigur la profesioniști din domeniul foto-video. Este adevărat că aceștia se bazează și pe carduri XQD sau CF (Compact Flash). Totuși, cu noile carduri SD de tip UHS-II vitezele au ajuns suficiente chiar și pentru captură video 8K.
Despre un astfel de card SD vorbim azi, model Kingston Canvas React Plus de 128 de GB, ce vine în pachetul de retail alături de un card reader performant.
Specificații card memorie SDXC Kingston Canvas React Plus 128 GB UHS-II U3 V90
- Capacitate reală de stocare de 119.49 GB;
- Viteze maxime la citire de până la 300 MB/s;
- Viteze maxime la scriere de până la 260 MB/s;
- Formatare de tip exFAT;
- Temperaturi de operare între -25 și 85 grade Celsius;
- Temperaturi de stocare între -40 și 85 grade Celsius;
- Tensiune de lucru 3.3V;
- Dimensiuni card SD: 32 x 24 x 2.1 mm;
- Card reader cu interfață USB Type-A 3.2 Gen1;
- Dimensiuni card reader: 51.8 x 33.5 x 9 mm;
- Greutate card reader: 11 grame.
Design
Pachetul de retail este reprezentat de un blister în care găsim cardul de memorie și cititorul compatibil.
Pe ambalaj sunt trecute mai multe informații, cele mai importante mi s-au părut mie a fi cele ce te anunță că garanția pentru cadrul de memorie este pe viață, în timp ce card reader-ul beneficiază de 2 ani garanție.
Cardul Kingston Canvas React Plus se individualizează față de altele de la același producător prin linia orizontală trasă parcă cu pensula în culoarea dominantă roșu burgundy, cu nuanțe ușor diferite către margini. Fix pe această linie stă scrisă cu cifre mari capacitatea cardului.
În rest, pe card vedem informațiile de bază despre clasa de viteză – UHS-II U3 și clasa de viteză minim garantată pentru scriere video – V90.
Pe partea din spate sunt alte informații, precum țara unde a fost produs cardul și logo-uri ce certifică respectarea unor reglementări internaționale.
Partea din spate este cea care arată fizic că avem de-a face cu un card SD de tip UHS-II. Aceste carduri, spre deosebire de primele generații SD, au încă o zonă de conectivitate, cu mulți pini suplimetari de contact.
Cititorul de card din pachet este unul de dimensiuni reduse. Poate citi doar carduri de tip SD, sigur aici intră și carduri microSD ce sunt introduse în adaptoare SD.
Card reader-ul este negru, cu denumirea producătorului pe partea din față.
Portul USB este de tip A 3.2 Gen.1. Cardul intră în partea din spate să spun așa și nu este blocat sau fixat cu vreun mecanism. Pentru a scoate cardul trebuie doar tras din locașul său.
Nu cred că mai pot spune multe aici, până la urmă cât să vorbești despre partea de design a unui card SD și a unui cititor pentru el.
Performanță
Trebuie să încep prin a spune că nu ai de ce să cumperi un card de tip SD UHS-II dacă nu ai și aparat, oricare ar fi el, care să suporte astfel de carduri. Adică nu vei beneficia de vitezele maxime pe care le poate oferi un astfel de card decât cu un dispozitiv ce poate citi / scrie pe astfel de carduri.
Asta fiindcă, așa cum am precizat la capitolul anterior, cardurile SD de tip UHS-II sunt fizic diferite. Forma, dimensiunile și contactele din partea de sus sunt identice cu cele ale unui card SD de primă generație. Astfel poți folosi un card SD UHS-II în orice aparat cu slot SD. Dar pentru a te bucura de tot ce oferă un SD UHS-II ai nevoie de dispozitive ce suportă acest standard. Altfel, vei fi limitat de portul SD al aparatului și nu de performanțele cardului de memorie.
Pentru a pune în evidență capacitățile de citire și scriere, dar pentru a aduce și alte cifre alături de acestea, precum viteza de acces sau performanțele de tip IOPS, am rulat mai multe teste de benchmark:
Din tot ce vedem mai sus nu putem spune decât că un card Kingston Canvas React Plus face față fără probleme în aproape orice scenariu de folosire.
În situațiile ce implică fotografie de mare rezoluție și la viteză ridicată de rafală, poți surprinde mai multe cadre continuu până când limita buffer-ului aparatului foto va fi atinsă, fiindcă buffer-ul va putea fi descărcat mult mai rapid pe cardul de memorie. Sigur că sunt și destule situații în care poți trage continuu chiar până la limita de spațiu a cardului, dar aici depinzi mult de camera foto.
Mai mult, un card Kingston Canvas React Plus este suficient de performant spre a face față fără probleme chair și cu video la rezoluție 8K. Nu sunt multe camere ce înregistrează acum la această rezoluție, dar Canon anunță deja astfel de camere, care chiar pot înregistra 8K intern. Acum rămâne să vedem dacă un Canon EOS R5 va dispune și de slot pentru card SD UHS-II sau se va baza pe alte tipuuri de carduri de memorie.
Preț
Card memorie SDXC UHS-II U3 V90 Kingston Canvas React Plus 128 GB cu card reader USB 3.2 Gen1 – 622 de lei pe PCGarage.ro.
Concluzii
Pentru utilizatorii obișnuiți, cei ce nu câștigă bani din folosirea unui card de memorie precum Kingston Canvas React Plus, prețul variantei de 128 GB poate părea mare. Însă un profesionist ce are nevoie de cele mai performante aparate și accesorii nu se va uita la preț, ci la ce primește.
Iar în cazul Kingston Canvas React Plus primești un produs extrem de performant, cu viteze suficient de ridicate indiferent de nevoi, iar garanția pe viață pe care o primești pentru un astfel de card de memorie te asigură că investiția este… pe viață.
Cele mai importante puncte pro și contra pentru cardul de memorie Kingston Canvas React Plus UHS-II U3 V90 128 GB:
PRO
- performanțe ridicate;
- garanție pe viață;
- cardul vine la pachet cu un cititor pe USB 3.2 Gen1 ce suportă vitezele cardului.
CONTRA
- nimic.