Care sunt avantajele şi dezavantajele portului USB Type-C

16/10/2015

În ultima perioadă au fost lansate foarte multe smartphone-uri care dispun de portul USB Type-C, iar noi am încercat să evidenţiem de fiecare dată acest lucru. Chiar dacă la acest moment acest port nu este foarte utilizat, datorită multiplelor avantaje oferite se doreşte ca în foarte scurt timp să devină un standard în industrie şi să înlocuiască bătrânul microUSB.

USB Type-C 4

Cum spuneam şi în titlul acestui articol, portul USB Type-C are mai multe avantaje comparativ cu actualul standard:

1. Portul USB Type-C aduce o formă ce îi permite introducerea cablurilor din orice poziţie şi direcţie;

2. Se pot obţine viteze de transfer ridicate prin compatibilitatea cu USB 3.1. De menţionat că noul standard USB Type-C poate fi utilizat şi cu USB 2.0 sau USB 3.0, însă este clar că majoritatea cablurilor vor utiliza conexiunea USB 3.1 Type-C ce va permite viteze de transfer de până la 10 Gbps;

3. USB Type-C este compatibil cu standarde pentru semnal video;

4.Un conector USB Type-C poate transmite curent electric în ambele sensuri (de exemplu un laptop poate fi încărcat de la priză, dar în acelaşi timp poate încărca un alt device folosindu-se de baterie). Mufa USB Type-C poate transfera până la 100W de curent electric.

USB Type-C

Desigur că acest port are şi dezavantajele sale:

1. Nu este încă un port prea popular. Dacă vă achiziţionaţi un gadget care utilizează USB Type-C şi v-aţi uitat încărcătorul acasă, la momentul actual o să vă fie foarte greu să găsiţi pe cineva care să vă ofere un încărcător în ajutor;

2. Se găseşte greu în magazine. În caz că pierdeţi cablul cu mufă USB Type-C veţi găsi greu un înlocuitor, iar dacă aveţi noroc va fi destul de scump;

3. Nu este compatibil cu USB Type A şi USB Type B, de aceea veti avea nevoie de tot felul de adaptoare;

4. USB Type-C nu garantează utilizarea unei viteze mai mare de transfer. Cum spuneam şi la avantaje, USB Type-C este compatibil cu USB 3.1, însă la fel de bine poate funcţiona şi cu USB 2.0 sau USB 3.0. Într-o echipă cu USB 2.0 viteza de transfer va fi limitată de cât poate duce cel din urmă.

Portul USB Type-C reprezintă un mare plus pentru noile terminale, iar când acesta va fi adoptat la scară largă va deveni un cu adevărat un nou standard al acestei nişe.

USB Type-C 2

Sursa: cnet.com
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.