Smartphone

Pe foarte mulţi utilizatori nu îi interesează acest concept de devalorizare, însă acest aspect ar trebui luat în calcul atunci când ne achiziţionăm un smartphone deoarece un brand mai puternic cu o devalorizare mai redusă ne poate ajuta la o eventuală revânzare a device-ului.

Decluttr.com este un site ce se ocupă cu vânzarea de telefoane recondiţionate şi servicii tip buy-back, iar echipa din spatele acestui site a realizat o statistică destul de interesantă prin intermediul căreia aflăm care sunt brandurile de smartphone-uri ce se devalorizează cel mai repede.

Aflăm astfel că:

  • în medie un smartphone Apple îşi pierde 51% din valoarea de achiziţie după 12 luni şi 67% după 24 de luni;
  • în medie un smartphone Samsung îşi pierde 67% din valoarea de achiziţie după 12 luni şi 80% după 24 de luni;
  • în medie un smartphone Google îşi pierde 69% din valoarea de achiziţie după 12 luni şi 83% după 24 de luni;
  • în medie un smartphone Huawei îşi pierde 70% din valoarea de achiziţie după 12 luni şi 81% după 24 de luni;
  • în medie un smartphone OnePlus îşi pierde 72% din valoarea de achiziţie după 12 luni şi 83% după 24 de luni.

Observaţi că Apple rămâne brandul care stă cel mai bine la capitolul revânzare, în timp ce Huawei şi OnePlus sunt brandurile de la care nu trebuie să aveţi aşteptări foarte mari când puneţi un telefon de-al lor pe OLX (cel puţin la nivel statistic).

Pe site-ul celor de la Decluttr puteţi verifica deprecieri şi la nivel de model prin intermediul butonului Search. Aici aflăm din istoric că iPhone XS Max a fost device-ul care s-a devalorizat cel mai puţin în 12 luni (43%), în timp ce OnePlus 5 a fost un dezastru total (s-a devalorizat cu 91% în 12 luni).

PS: Această analiză a fost realizată pentru pieţele din Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie.