Dacă sunteți programator sau doriți să deveniți programator, va trebui să aveți cele mai bune instrumente. Alegerea unui calculator bun pentru programare este crucială în această activitate. Un dezvoltator are nevoie de un computer sau de un laptop cu caracteristici specifice pentru a putea efectua cât mai eficient sarcinile de dezvoltare și compilare.

Caracteristicile de bază ale unui calculator pentru programare

Specificațiile computerului ideal pentru dezvoltarea web și programare în general variază în funcție de domeniul tehnic. Un computer de programare nu este diferit de unul normal, ceea ce îl face diferit sunt caracteristicile de vârf, cum ar fi memoria RAM, procesorul, memoria plăcii grafice și stocarea, printre alți factori.

Iată care sunt cele mai importante caracteristici pe care trebuie să le luați în considerare atunci când alegeți cele mai bune calculatoare de programare.

Portabilitate, baterie, ecran și tastatură

Programatorii optează pentru laptopuri pentru că sunt portabile și pot continua să lucreze oriunde. Ecranele mai mici (13 inci) sunt mai ușor de transportat și mai ușoare decât un ecran de 17 inci, ceea ce ar putea fi mai indicat pentru cineva care lucrează mai mult timp acasă.

În ceea ce privește bateria, se recomandă ca aceasta să dureze cel puțin 6 ore pentru a asigura o autonomie suficientă pentru a lucra în afara casei. Ecranul nu trebuie să fie neapărat tactil, cu excepția cazului în care căutați un laptop convertibil. Uneori, mărcile încearcă să vă vândă ecrane 4k scumpe, dar un ecran 1080p este de obicei suficient.

Un alt aspect este tastatura. Asigurați-vă că este confortabilă și că “senzația” sa este potrivită pentru gustul dumneavoastră ca programator. Persoanele care lucrează noaptea găsesc foarte utilă o tastatură retroiluminată – nu subestimați un laptop pentru programare!

Sistem de operare (OS)

Practic, sistemul de operare nu contează cu adevărat, cu excepția cazului în care creați aplicații pentru un anumit sistem de operare. De exemplu, dacă creați aplicații pentru macOS sau Linux, veți avea nevoie de macOS, respectiv Linux.

Cu toate acestea, având în vedere că întregul internet rulează pe o versiune de Unix sau alta, fie că este vorba de Linux sau BSD, și că toate telefoanele inteligente rulează, de asemenea, pe o versiune de Unix (iOS sau Android), fiecare programator ar trebui să cunoască acest sistem de operare și să îl folosească zilnic.

Cele mai frecvente opțiuni sunt Linux și macOS.

Microsoft Windows este o alegere obișnuită care poate fi utilizată pentru multe sarcini, cum ar fi dezvoltarea .NET, dezvoltarea web și dezvoltarea Android.

MacOS tinde să fie mai scump, dar dezvoltatorii Apple trebuie să lucreze cu el.

Sistemele Linux sunt o alegere excelentă dacă vă ocupați de dezvoltare web, Android sau Big Data.

Procesor

Procesorul unui computer de dezvoltare este esențial, deoarece trebuie să fie suficient de puternic pentru a susține toată activitatea. De aceea, trebuie să vă gândiți care este cel mai bun procesor pentru programare.

Procesorul Intel i7 este unul dintre cele mai bune pentru programare. Cei mai mulți programatori pot dezvolta confortabil cu un procesor Intel i5, sau echivalentul său, AMD Ryzen 5. După cum putem vedea, cele mai populare procesoare sunt Ryzel sau Intel pentru programare.

Memorie RAM

Un alt factor important este memoria RAM – nu poți avea niciodată suficientă memorie RAM! Rularea mai multor aplicații și programe în același timp poate încetini un laptop. Cu toate acestea, cu o memorie RAM bună puteți lucra fără probleme.

Programatorii începători și cei mai mulți programatori intermediari pot funcționa cu aproximativ 8 GB de RAM, mai ales dacă folosiți un Macbook Pro cu procesor M2 (aceste sisteme consumă mai puțină memorie). Cu această memorie RAM puteți rula editoare de cod, un browser, servere locale și așa mai departe. Cele mai bune computere pentru programare au o memorie RAM asemănătoare cu cea menționată mai sus.

Spațiu pe disc

Zilele în care puteai programa un software complex în 1 Mb (un megabyte, nu un gigabyte) de spațiu pe disc au murit și s-au dus. Acum, instrumentele de dezvoltare ocupă cantități absurde de spațiu (gigabytes și gigabytes), așa că aveți nevoie de cel puțin 500 Gb de spațiu pe hard disk.

Trei dintre cele mai bune laptopuri pentru programare

  1. Apple MacBook Pro Apple M1

Acesta este cel mai recomandat pentru sarcinile de programare. MacBook Pro cu cipul Apple M1 concurează direct în termeni de performanță cu cele mai avansate procesoare.

Ceea ce iese cel mai mult în evidență în acest model este avansul în ceea ce privește fluiditatea și prelucrarea datelor. În plus, designul său este spectaculos și are 16GB de memorie RAM, astfel încât să puteți lucra la numeroase acțiuni în același timp. Cu culori vii și sistemul de operare macOs Big Sur, vă puteți da frâu liber creativității.

Nu neapărat un MacBook Pro, dar chiar și un MacBook Air cu un procesor M2 și 8Gb de RAM este acum o alegere excelentă în ceea ce privește raportul calitate-preț, durata de viață a bateriei și performanța.

  1. Asus ZenBook Pro cu Intel Core i7

Notebook ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402Z

Acesta este unul dintre cele mai puternice laptopuri pentru programare. Are un procesor Intel Core i7-10750H din generația a 10-a, care se află pe podium în ceea ce privește analiza performanțelor în comparație cu altele, precum Ryzen 7 4800H și Apple M1. Acesta vă oferă suficientă putere pentru toate sarcinile de creație, programare și editare. În plus, este însoțit de o placă grafică dedicată NVIDIA GeForce GTX 1650 Max-Q.

  1. Asus VivoBook S15 cu Intel Core I7

În acest caz avem un I7 1165G7 de generația a 11-a, cu care putem gestiona fără complicații tot felul de programe de programare. Acesta este încă un model cu un raport preț-performanță foarte bun.

Grafica integrată Iris Xe și memoria RAM de 16 GB sunt suficiente pentru sarcinile zilnice. În plus, Asus VivoBook conține un sistem de răcire avansat și o baterie cu o capacitate superioară, care vă permite să lucrați oriunde. De aceea, merită să se regăsească în acest clasament al celor mai bune calculatoare pentru programare.

Am discutat despre caracteristicile de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți cel mai bun computer pentru programare și am recomandat și 3 laptopuri care vă vor ajuta să vă dezvoltați ca profesioniști în programare: un Macbook Pro, un ASUS Zenbook și un ASUS Vivobook.

Acest material este susținut de către eMAG și nu a fost redactat de către echipa Gadget.ro. 

Categorii: notebook

Despre autor

Gadget.ro

Gadget.ro este un site de știri și recenzii tech cu o vechime de peste 10 ani. În această secțiune apar articole de tip advertorial, unele dintre ele nu sunt redactate de către noi și se menționează clar în corpul materialului dacă este cazul.