Sectorul de gaming este unul ce se află pe creștere de câțiva ani, deși deloc spectaculoasă, însă constantă. Așa se face că tot mai mulți producători aleg să diversifice gama de astfel de accesorii.
ASUS are deja multă experiență în acest domeniu, prin seria ROG (Republic Of Gamers) pasionații de jocuri având de unde alege, inclusiv pe partea de căști de gaming.
Azi descoperim de ce sunt în stare căștile ASUS ROG Strix Fusion 300, unele aflate la baza seriei ce oferă sunet pe 7.1 canale, chiar dacă doar virtual în acest caz.
Specificații pentru căștile de gaming 7.1 ASUS ROG Strix Fusion 300
- Difuzor de 50 mm din magnet neodim, tehnologie Airtight Chambers;
- Emulare virtuală pe 7.1 canale;
- Răspuns în frecvență: 20 Hz – 20 kHz;
- Impedanță: 32 ohm;
- Conectivitate: jack combo (audio in + microfon) de 3.5 mm, port microUSB;
- Microfon analog uni-direcțional, retractabil, răspuns în frecvență 50 Hz – 10 KHz, sensibilitate -39 +/- 3 dB;
- Greutate de 360 grame.
Design
Cutia în care căștile ASUS ROG Strix Fusion 300 ajung la client mai conține și un set suplimentar de perne pentru cupe, un cablu microUSB – USB, unul cu jack combo de 3.5 mm la ambele capete, ghid rapid de utilizare și certificat de garanție.
Așa cum ASUS ne-a obișnuit de cele mai multe ori, nu doar produsele lor beneficiază de o calitate de fabricție la un nivel înalt, ci și accesoriile ce vin la pachet. Cablul microUSB ce măsoară 2 metri, cât și cel jack 3.5mm de 1.5 metri lungime, sunt extrem de solide, fiind ranforsate cu țesătură textilă la suprafață, pentru durabilitate crescută. Ambele au contactele aurite pentru o fidelitate mai bună.
Căștile ASUS ROG Strix Fusion 300 vin din cutie cu o pereche de pad-uri din piele sintetică gata montate pe cupe. O a doua pereche din material textil tip mesh se găsește în pachet și poate fi montată de utilizator, după preferințe. Procesul de fixare durează doar câteva zeci de secunde pentru fiecare cupă.
Căștile oferă un confort la purtare foarte bun, indiferent de ce tip de perne pentru cupe sunt alese. Cele din piele sintetică te izolează ceva mai bine față de sunetele exterioare și nu fac ca urechile să se încălzească excesiv.
Cupele au dimensiuni foarte generoase, acoperă în întregime urechile, se așează pe cap și nu strâng sau deranjează utilizatorul. Căștile pot fi astfel purtate ore la rând fără a crea disconfort.
Despre design o să spun că ASUS ROG Strix Fusion 300 se potrivește de minune în seria de produse de gaming, având câteva muchii ascuțite și linii clare. Căștile au și câte un set de leduri roșii pe fiecare cupă. Acestea se aprind doar când căștile sunt conectate la PC prin cablul USB și nu prin cel jack, neavând în al doilea caz cum să-și ia energia electrică de care au nevoie. Fără altă intervenție, luminile roșii stau mereu aprinse, iar dacă instalezi software-ul Aura ai posibilitatea de a alege ca led-urile să se aprindă altfel, dar numai atât poți interveni prin această aplicație.
La aspecte mai puțin plăcute trebuie să trec folosirea extensivă a plasticului. Doar banda ce leagă cele două cupe, cea care se așează pe cap, este fabricată din metal, dar și aceasta este acoperită de plastic. Ar mai fi ceva metal și în structura cupelor, dar atât. În rest numai plastic. Într-adevăr, este de bună calitate și nu lasă impresia de ieftin, dar parcă mai mergea pe ici și colo câte o inserție din materiale mai pretențioase.
Al doilea punct negativ legat de design este dat de modul în care este propagat direct în cască zgomotul făcut de cablul de legătură dintre căști și sursă. Fie că vorbim despre firul pe USB, fie despre cel jack de 3.5 mm, orice atingere cu hainele sau altceva, va conduce sunetele neplăcute de frecare direct în cupă. Ba oarecum amplificat. Chiar și la volum ceva mai ridicat tot vei auzi fără probleme acest zgomot, care este și destul de frecvent la o pereche de căști de gaming, căci presupune că te miști mai mereu atunci când te joci.
În rest, nicio altă problemă cu ASUS ROG Strix Fusion 300. Sunt fabricate solid, cu finisări atente, chiar dacă în majoritate găsim plastic. Sunt comode pe perioade lungi de timp și aduc două perechi de perne pentru cupe, fiind satisfăcute astfel preferințele fiecăruia.
Sunet
Trecem la ceea ce contează cu adevărat. Trebuie spus de la bun început că avem de-a face cu o pereche de căști ce propune sunet virtual surround pe 7.1 canale. De reținut că vorbim despre VIRTUAL și nu despre un surround nativ. Asta înseamnă că doar se emulează cele 7.1 canale printr-un algoritm software. Acesta poate fi activat de la singurul buton existent pe căști, pe cupa stângă, și doar când dispozitivul este conectat la PC prin cablu USB. Pe jack de 3.5 mm căștile se comportă ca unele simple, analogice.
În afară de posibilitatea de a activa surround sound 7.1 mai există o diferență în funcție de modul de conectivitate. Prin USB căștile sună la fel indiferent de sursă și propun un volum maxim mai înalt decât cel primit prin jack-ul de 3.5 mm. Folosindu-l pe cel din urmă te bazezi practic pe placa de sunet care se ocupă de transformarea semnalului din digital în analog.
Le-am folosit mai bine de 80% din timp prin USB, fiindcă așa mi s-a părut normal.
În jocuri, fiindcă în primul și primul rând pentru asta au fost create, căștile ASUS ROG Strix Fusion 300 se descurcă bine. Nu le-aș numi extraordinare, dar în niciun caz dezamăgitoare. Primești oarecum fix cât plătești, adică un sunet bun dacă ne gândim cât costă căștile.
ASUS ROG Strix Fusion 300 sunt promovate drept căști de gaming ce oferă un bass puternic. Nu mă pot plânge din acest punct de vedere, frecvențele joase sunt acolo, sunt bine redate, suficient de adânc, chiar dacă nu perfect. În majoritatea timpului sunt peste medii și înalte, pun oarecum stăpânire pe scene. Frecvențele medii sunt bine reproduse, vocea este clară, dar înaltele mi-ar fi plăcut ceva mai ascuțite, mai incisive.
ASUS ROG Strix Fusion 300 se descurcă foarte bine în jocuri și fără a activa modul surround sound 7.1. Oferă o bună senzație de spațialitate, cu o bună reprezentare a direcției din care vin sunetele. Odată ce activezi modul 7.1 toată această spațialitate capătă alte dimensiuni, mult mai bine definită este direcția sunetului, chiar dacă bass-ul parcă nu mai este la fel de adânc.
Recomand activarea modului surround sound 7.1 doar în jocuri, pentru muzică nu l-aș folosi, fiindcă se creează o ușoară senzație de rezonanță, cu o mai slabă delimitare a frecvențelor.
Și fiindcă tot veni vorba de muzică, recomand căștile ASUS ROG Strix Fusion 300 pentru genuri dinamice și nu pentru melodii soft, gen jazz, clasică, vocală șamd. Asta tocmai din cauză că bass-ul este cel care intervine mai clar în piesă, în timp ce înaltele și mediile sunt oarecum în plan secund.
Microfonul este foarte ingenios integrat în cupa stângă și, chiar mai ingenios este modul cum se activează.
Când este ascuns, el este practic oprit, nu funcționează. Pentru a-l porni nu este nevoie decât să-l desfacem din locașul său și gata. El se poate așeza în mod optim imediat, fiind flexibil. Îl aduci în poziția dorită facil și deja îl poți folosi.
Microfonul captează vocea foarte clar și este foarte sensibil. Însă tocmai din această cauză preia și cam toate celelalte sunete din cameră, care se aud destul de tare și ele. În niciun caz la fel ca vocea ta, dar cei cu care comunici vor auzi și ei fără probleme ce se întâmplă lângă tine. Totodată, zgomotele de fond, precum ventilatoarele PC-ului, sunt acolo și ele tot timpul, nefiind atenuate de niciun sistem activ, căci acesta nu există.
Conectivitate
ASUS ROG Strix Fusion 300 nu sunt căști wireless, avem însă două moduri în care putem conecta dispozitivul la sursa de redare.
Primul și cel pe care îl recomand este clar prin portul microUSB de pe cupa stângă. În apropierea acestuia este și butonul ce activează modul surround sound 7.1.
Pe cupa dreaptă găsim jack-ul combo de 3.5 mm, ceea ce înseamnă că o singură mufă este suficientă atât pentru sunetul din cască, cât și pentru cel din microfon. Totuși, pentru a folosi microfonul este nevoie ca și dispozitivul la care conectezi căștile prin jack-ul de 3.5 mm să fie de același fel, adică unul combo. Altfel microfonul nu va funcționa.
Preț
Căști gaming 7.1 ASUS ROG Strix Fusion 300 – 600 de lei pe PCGarage.ro
Concluzii
Pentru o pereche de căști ce anunță sunet surround pe 7.1 canale, n-aș spune că ASUS ROG Strix Fusion 300 sunt foarte scumpe. Nici tocmai ieftine. Dacă totuși ești printre cei care cred că au nevoie de un sunet surround emulat pe 7.1 canale atunci când se joacă, s-ar putea să-ți convină acest model de căști.
Personal nu mă încred în modul surround nici măcar al căștilor ce-l oferă nativ, fiindcă nu ai cum să creezi acea senzație pură într-un spațiu atât de mic și atât de aproape de ureche. Credeți că dacă ai 5, 6, 7 ori 100 de difuzoare separate, așezate fix lângă ureche, vă veți da seama care sunet de unde vine? Eu vă asigur că nu sau dacă totuși puteți face asta atunci înseamnă că aveți auz de super erou.
Deci, până la urmă cum se descurcă ASUS ROG Strix Fusion 300 la unul dintre cele mai importante aspecte după care analizez eu orice produs sau serviciu, anume raportul preț / calitate? Eu zic că bine, dar nu de-a dreptul grozav. Adică nu-ți va părea rău de banii cheltuiți, dar nici nu vei simți că ai făcut afacerea vieții tale. O pereche de căști propuse la un preț corect, dar care însă, cu o reducere sensibilă de preț se pot transforma într-un veritabil best buy.
Cele mai importante puncte pro și contra pentru căștile de gaming 7.1 ASUS ROG Strix Fusion 300:
PRO
- primești direct din cutia de retail o pereche suplimentară de perne pentru cupe, așa că preferințele oricărui tip de utilizator sunt deja acoperite din acest punct de vedere;
- foarte confortabile, nici după ore bune de purtare nu le simți deranjante pe cap ori urechi;
- chiar dacă sunt construite în mare parte din plastic, căștile nu par în niciun caz ieftine, ba din contră sunt bine fabricate și lasă senzația de produs durabil;
- calitate generală bună a sunetului;
- bass puternic și suficient de adânc;
- volum maxim ridicat atunci când sunt conectate prin USB la sursă.
CONTRA
- frecarea firului căștilor de haine ori alte obiecte produce zgomot la orice mișcare a corpului, sunet ce ajunge amplificat direct în cască și este deranjant.