Puțin peste două luni au trecut de când am testat căștile de gaming ASUS ROG Strix Fusion 300, iar acum a venit rândul modelului superior în gamă.
ASUS ROG Strix Fusion 500 reprezintă, pentru moment, unele dintre cele mai bune căști de gaming de la producătorul taiwanez. După câteva zile de test pot să confirm că merită cu adevărat statutul de flagship, dar nu vreau să stric surpriza de acum.
Specificații pentru căștile de gaming 7.1 ASUS ROG Strix Fusion 500
- Difuzor ASUS Essence de 50 mm, magnet neodim;
- Emulare virtuală 7.1 canale;
- Răspuns în frecvență: 20 Hz – 20 kHz;
- Impedanță: 32 ohm;
- Conectivitate: Bluetooth, port microUSB;
- Microfon digital uni-direcțional, retractabil, răspuns în frecvență 50 Hz – 10 KHz, sensibilitate -39 +/- 3 dB;
- Greutate de 360 grame.
Design
Cutia în care am primit căștile ASUS ROG Strix Fusion 500 are dimensiuni generoase și o deschidere interesantă. În pachet am găsit, pe lângă căștile bine fixate în locul lor, o pereche suplimentară de cupe, un cablu microUSB – USB cu contacte aurite și certificatul internațional de garanție.
Aș vrea să scurtez puțin acest capitol, întrucât ar trebui să repet în mare parte cam tot ceea ce am spus și în dreptul fratelui mai mic, respectiv în dreptul căștilor ASUS ROG Strix Fusion 300. Diferențele sunt minime în ceea ce privește aspectul, dar și construcția, finisările și materialele.
Pe scurt avem, în buna tradiție ASUS, o construcție solidă, cu finisări atente. Materialele sunt reprezentate în mare parte din plastic, dar măcar este unul de bună calitate.
Cupele vin îmbrăcate în pad-uri acoperite cu piele sintetică, dar în pachet găsim și o a doua pereche, acoperită de data asta cu material textil, tip mesh (plasă). Eu le-am preferat pe cele din material textil, fiind mai confortabile, cu buretele mai moale. Asigură un nivel similar de izolare sonoră cu cele din piele sintetică, dar lasă urechile să respire mai liber. Asta înseamnă că și după mai multe ore de purtare zona acoperită de cupe nu se va încălzi excesiv, iar transpirația apare mai greu.
Per total confortul la purtare și nivelul de izolare pasivă față de sunetele exterioare se situează la un nivel bun.
Ca și în cazul modelului Fusion 300 și la ASUS ROG Strix Fusion 500 am descoperit zgomot deranjant ce ajunge în căști de la frecarea cablului îmbrăcat în material textil de haine. Parcă nu mai este atât de evident, dar este acolo și cei mai pretențioși îl vor găsi, poate, de neacceptat.
Tot la capitolul design aș vrea să menționez sistemul de iluminare RGB. Acesta poate fi controlat în două moduri: prin intermediul programului Aura Sync disponibil pentru PC sau prin aplicația de smartphone Aura Headset.
Softul ce se instalează pe computer este același cu ceea ce am prezentat și în cazul căștilor Fusion 300. Sunt foarte multe opțiuni de iluminare, cu mai multe setări ce pot fi făcute în fiecare caz. Iată câteva capturi de ecran din programul Aura Sync:
Aplicația de smartphone folosește conectivitatea Bluetooth a telefonului și pe cea a căștilor pentru a permite controlarea modului de iluminare. Avem două moduri de aprindere a sistemului RGB de iluminare, dar și posibilitatea de a sincroniza mai multe perechi de căști ASUS ROG Strix Fusion 500. Este o aplicație foarte simplă, așa cum puteți deduce și din screenshot-urile de mai jos:
Concluzia acestui capitol? ASUS ROG Strix Fusion 500 propun un desing ce face cinste sectorului de gaming. Calitatea de fabricație este foarte bună, iar sistemul de iluminare RGB și modul de control al acestuia îți permit un anume grad de personalizare.
Sunet
Deși poate părea la prima privire că ASUS ROG Strix Fusion 500 nu reprezintă un upgrade serios al modelului Fusion 300, vă asigur că nu este deloc așa.
Au fost aduse îmbunătățiri considerabile unei calități a sunetului ce se situa oricum la cote înalte. De data asta, în cazul ASUS ROG Strix Fusion 500, s-au făcut acele reglaje fine de care era nevoie pentru a atinge un sunet excelent.
În orice tip de joc convinge pe deplin, asta fiindcă avem toate frecvențele acolo exact în măsura în care este nevoie de ele. Întreg spectrul este acoperit corect, nu există un bass prea insistent, ci din contră, totul este echilibrat. Frecevnțele înalte sunt fine, ascuțite, iar mediile pe cât se poate de clare. Bass-ul mi-a plăcut în mod special, fiind probabil unul dintre cele mai bune pe care le-am întâlnit.
Senzația de spațialitate este acolo, dar cu mult mai bine este reprodusă atunci când activăm funcția de emulare a sunetului pe 7.1 canale. Da, în cazul Fusion 300 spuneam că nu merită neapărat folosită, dar cu ASUS ROG Strix Fusion 500 diferența este clar sesizabilă și trebuie folosită.
Cu modul virtual 7.1 activat se creează o mai bună percepție a direcției din care vin sunetele, dar și o mai exactă localizare în funcție de distanță. Clar ajută în orice tip de joc.
Chiar și atunci când asculți muzică, modul 7.1 poate fi mai plăcut decât cel standard. Contează genul melodiei, dar, în general, se obține un sunet mai dinamic.
Oricum ar fi, reglarea modului 7.1 este foarte bună. Dezvoltarea acestuia a fost făcută de ASUS în colaborare cu Bongiovi Acoustics, folosindu-se un algoritm personalizat.
ASUS ROG Strix Fusion 500 integrează un convertor digital-analogic (DAC) model ESS 9018, cu redare pe 24-bit/96 kHz. În plus, un amplificator ESS 9601 asigură un volum maxim mai mult decât suficient, ba chiar aș spune că la peste 85 – 90% din capacitate devine de-a dreptul deranjant pentru urechile sensibile.
Sunetul propus de ASUS ROG Strix Fusion 500 este cu siguranță unul dintre cele mai bune cu care m-am întâlnit până acum, iar asta nu doar când mă refer la căștile de gaming. Foarte echilibrat, cu toate frecvențele corect repoduse, sunetul oferit este la cele mai înalte cote.
Microfonul integrat de ASUS ROG Strix Fusion 500 este pliabil, ceea ce înseamnă că nu te va deranja atunci când nu-l folosești, dar nici nu va trebui să-l cari suplimentar după tine. Se activează automat atunci când îl desfaci din locașul său, iar faptul că este flexibil te asigură că-l vei poziționa corect imediat.
Redă vocea extrem de clar și de corect, în plus este foarte sensibil. Poate uneori mult prea sensibil, întrucât preia și sunetele venite din altă cameră. Sigur că asta se rezolvă prin reglarea volumului microfonului, dar o oarecare atenuare a zgomotelor de fond era binevenită.
Conectivitate
După cum spuneam mai sus, căștile ASUS ROG Strix Fusion 500 folosesc un DAC intern de foarte bună calitate, dar integrează și un amplificator dedicat. Asta înseamnă că sunetul va fi la fel indiferent de sursa din care provine.
Totuși, căștile au renunțat la jack-ul de 3.5 mm, așa că le vei putea folosi doar în compania unei surse ce oferă un port USB compatibil. Nu te rezumi doar la un PC, fiindcă ASUS ROG Strix Fusion 500 sunt compatibile și cu Mac ori Play Station 4, dar cam atât. Sau poate mai sunt și alte sisteme compatibile doar că nu au fost menționate de producător.
Pe lângă portul microUSB, ASUS ROG Strix Fusion 500 mai aduc și conectivitate Bluetooth. Totuși, acest mod nu poate fi folosit pentru a conecta căștile la o sursă de sunet, ci doar spre a le face vizibile în aplicația de smartphone AURA Headset. Nici nu se specifiă ce variantă de Bluetooth folosesc căștile, cert este că acest tip de conectivitate este acolo, dar nu pentru a reda sunet, ci doar spre a seta modul de iluminare și a face sincronizarea iluminării între mai multe perechi de ASUS ROG Strix Fusion 500.
Pe cupa din stânga vedem butonul de activare a modului 7.1, iar cupa dreaptă prezintă o suprafață tactilă ce-ți permite mai multe reglaje. Prin swipe de sus în jos și invers poți crește / scade volumul, prin swipe stânga – drepata și invers poți reveni la melodia anterioară ori trece la următoarea. Mai mult, un simplu tap pe cupa dreaptă va pune Play / Pause, printr-o apăsare de circa 3 secunde se activează sincronizarea cu altă pereche de căști, iar o apăsare continuă de peste 5 secunde activează modul de împerechere prin Bluetooth.
Preț
Căști gaming 7.1 ASUS ROG Strix Fusion 500 – 800 de lei pe Altex.ro
Concluzii
Chiar dacă la prima vedere ASUS ROG Strix Fusion 500 par a fi cam același lucru cu Fusion 300, atunci când le așezi pe urechi și dai drumul la sunet realizezi că este cu totul altceva. Iar asta cu mențiunea că nici Fusion 300 nu erau rele deloc.
Doar că modelul superior în gamă oferă un sunet mai echilibrat, iar modul virtual 7.1 este mai matur, mai bine reglat. Merită activat în jocuri, când nu va face minuni, dar va crea o senzație de spațialitate mai clară și o direcționare mai precisă a sunetelor.
Cât de importante sunt pentru voi modurile de iluminare și faptul că poți sincroniza mai multe perechi de căști ASUS ROG Strix Fusion 500 între ele, nu știu. Dar pentru sunetul oferit, ce nu va depinde deloc de sursa de redare, fiindcă avem integrat un DAC și un amplificator capabile, merită banii ceruți. Pot fi mai ieftine? Cu siguranță, dar nici nu vei simți că ai dat banii aiurea pe ASUS ROG Strix Fusion 500, chiar și la prețul actual, când nicio promoție nu este activă.
Cele mai importante puncte pro și contra pentru căștile de gaming 7.1 ASUS ROG Strix Fusion 500:
PRO
- sunet foarte echilibrat, cu toate frecvențele corect redate;
- integrează convertor digital-analog și amplificator de calitate, ce vor asigura același sunet bun și un volum maxim impresionant indiferent de sursă;
- control prin atingere direct pe cupa dreaptă, ușor de folosit și intuitiv;
- confortabile și după perioade lungi de purtare;
- calitate bună de fabricație.
CONTRA
- zgomotele generate de frecarea firului cu hainele sunt propagate direct în cupa stângă și pot deveni enervante în unele situații;
- conectivitate limitată: fără jack de 3.5 mm și cu Bluetooth ce nu-ți permite decât conectarea căștilor la aplicația AURA Headset (pentru a controla modul de iluminare RGB), dar nu și redarea wireless a sunetului de la o sursă compatibilă.