Încă o pereche de căști ajunge la Gadget.ro în teste, de această dată fiind vorba despre un produs destinat pasionaților de jocuri PC. ASUS Strix Pro sunt încadrate în categoria gaming, acolo unde producătorul taivanez avea deja divizia ROG. Introducerea Strix rămâne sub semn de întrebare, dar nu asta contează prea mult.

Trecem repede peste partea de introducere și prezentăm câteva dintre principalele caracteristici ale lui ASUS Strix Pro.

Specificații pentru căștile de gaming ASUS Strix Pro

  • driver de 60 mm;
  • răspuns în frecvență între 20 – 20.000 Hz;
  • impedanță 32 ohm;
  • sensibilitate 98 dB;
  • jack de 3.5 mm cu 5 puncte de contact, unitate de control cu USB și 2 x jack de 3.5 mm, adaptor la jack clasic de 3.5 mm;
  • greutate de 320 grame.

Design

ASUS Strix Pro (22)

Nu am primit produsul spre test în pachetul de retail, doar accesoriile ce însoțesc căștile venind într-o cutie separată. Pe lângă ASUS Strix Pro mai primiți un adaptor de la jack-ul de 3.5 mm cu 5 puncte de contact la un jack clasic și un dispozitiv ce promite anularea zgomotului de fond. De asemenea, microfonul căștilor este detașabil și a venit în cutia separată.

De la primul contact, căștile ASUS Strix Pro își dezvăluie dimensiunile. Dacă ar fi să le caracterizez succint, aș spune așa: mari, dar nu foarte grele, bine construite, dar cu plastic ce lasă o impresie de ieftin.

Pe larg acum. ASUS Strix Pro nu au cum să fie transportate prea ușor, dimensiunile fiind printre cele mai mari pe care le-am întâlnit. Driverele de 60 mm trebuiau să-și facă loc în cupe, așa că acestea sunt generos dimensionate. Fiind de tip circumaural, cupele se așează doar pe cap, acoperind în totalitate urechile, fără a le atinge.

Cu toate că plasticul din care sunt confecționate căștile nu iese în evidență prin calitate, acesta este măcar solid. Cele două benzi ce strâng căștile pe cap sunt foarte groase și împreună cu celelalte elemente dau o senzație de lucru bine făcut. Această impresie este ușor stricată de sunetele ce se fac auzite cu căștile pe cap, atunci când ne mișcăm. Unele zgomote deranjante de la sistemul de rotire a cupelor la puțin peste 90 de grade își fac simțită prezența, chiar dacă nu atât de grav și des.

Banda care se așează pe cap este auto-reglabilă și acoperită în totalitate cu piele ecologică fină. Cusăturile portocalii și logo-ul Strix o transformă într-un element frumos integrat în design. Cele patru pernițe care stau pe cap ajută la confort, dar faptul că banda are un sistem de autoreglare prea moale, prea elastic, face ca ASUS Strix Pro să stea pe urechi mai mult prin strângerea capului, decât prin banda ce ar trebui să le așeze pe cap.

Despre design nu vorbesc prea mult. Strix se pare că ar însemna ”bufniță” într-o anumită limbă (nu mai rețin exact care) și asta este evident atunci când analizăm aspectul căștilor. Cupele prezintă pe partea exterioară un plastic transparent, iar sub acesta sunt așezate două elemente rotunde, cu portocaliu, ce fac trimitere la pupilele ochilor. Dacă rotim cupele la 90 de grade pare că vedem doi ochi, iar dacă ASUS vrea să ne transmită că ar fi de bufniță, atunci fie, sunt de bufniță.

ASUS Strix Pro (14)

Din punct de vedere al confortului oferit, ASUS Strix Pro nu sunt cele mai grozave căști. Sesiunile lungi de gaming o să trebuiască întrerupte de scurte pauze, căci după numai o jumătate de oră apare un ușor disconfort, în primul rând cauzat de căldura ce se simte în zona urechilor. Pielea ecologică ce îmbracă pernuțele cupelor este moale și de calitate, dar face ca urechile să transpire. Eu mai mult de o oră continuu nu le-am putut folosi.

Microfonul căștilor este detașabil și intră într-un locaș special, cu jack de 3.5 mm, situat pe cupa stângă, lângă locul unde intră cablul principal. Menționez aici că firele, de la căști, de la adaptor și de la sistemul de atenuare activă a zgomotului de fond, toate sunt acoperite cu material textil, în genul cablului de la fierul de călcat. Pare foarte rezistent și durabil, ceea ce nu poate fi decât de bine.

Revenim la microfon. El este de dimensiuni optime și realizat dintr-un cauciuc maleabil. Rămâne fix în poziția pe care ți-o dorești și se reglează foarte simplu. Doar îl așezi cum vrei și el rămâne așa.

Închid acest capitol spunând că ASUS Strix Pro arată bine, sunt solide, dar au și unele inconveniente. În galeria de la sfârșitul recenziei vă puteți face o impresie mai clară asupra designului, despre celelalte funcții, vorbesc mai departe.

Sunet

ASUS Strix Pro (18)

Trecem la partea importantă. ASUS Strix Pro sunt concepute în primul rând pentru gaming, dar o să vorbesc puțin și despre cum fac față în muzică sau filme.

Mărturisesc că după ce am parcurs specificațiile și am văzut că ASUS Strix Pro aduce drivere de 60 mm, mă așteptam la un bass extrem. Nu este cazul deloc, iar căștile aș putea spune că sunt bine echilibrate din punct de vedere al frecvențelor joase. Ba chiar mi-ar fi plăcut ca bassul să fie mai adânc, mai intens.

Frecvențele medii și înalte sunt bine reproduse, dar nu atât de bine delimitate. Nu sunt probleme cu vocea, care se aude clar, doar că se putea mai bine.

Aproape toate genurile de muzică pot fi ascultate într-un mod plăcut, iar filmele parcă sunt și mai potrivite acestor căști.

Până la urmă, ASUS Strix Pro sunt căști de gaming și aici ar trebui să ofere maximul de performanță.

Cum nu am un laptop atât de puternic spre a duce ultimele titluri de jocuri, am apelat la Emil Dragotă și la al său ASUS din seria ROG. M-am jucat pentru mai bine de oră și jumătate GTA V și Project Cars și pot spune că ASUS Strix Pro s-au descurcat bine.

Bassul este parcă prezent mai pregnant în gaming, dar asta e și normal. Creatorii de jocuri vor să provoace un impact cât mai dur asupra utilizatorilor, iar sunetul este unul dintre modurile prin care pot obține asta.

Ce mi-a plăcut în mod special este senzația de spațialitate oferită de aceste căști. Sunetele parcă vin uneori de departe, iar efectul stereo este bine delimitat. Mai mult, există unele sunete pe care nu le-am perceput fără căști, prin boxele externe.

Izolarea față de zgomotele exterioare se realizează în mod pasiv, fără vreo intervenție a unui sistem electronic. Aș spune că nici nu era nevoie de așa ceva, întrucât ASUS Strix Pro reușește să țină departe orice sunet din exteriorul cupelor. Foarte puține zgomote ajung în cască, dar dacă ai volumul reglat spre maximum aproape că nu mai auzi nimic din exterior.

Mi-ar fi plăcut totuși ca volumul maxim să fie mai puternic. Nu vă gândiți că ASUS Strix Pro se aud încet, doar că un plus de vreo 10 – 15% nu ar fi stricat. Pentru mine pot să spun că a fost suficient, dar sunt sigur că mulți dintre voi ați vrea mai mult.

Microfonul funcționează bine, vocea este transimsă clar și nu sunt probleme, decât, culmea, atunci când folosim unitatea dedicată atenuării zgomotului de fond primit prin microfon. Atunci când este activată această funcție trebuie să reglăm microfonul într-o anumită poziție, cât mai aproape de gură. Altfel, pe lângă voce, care oricum pare ”sintetică”, de robot, apar și unele interferențe.

Asta este cu atât mai ciudat cu cât principalul scop al unității de atenuare activă a zgomotului de fond este fix acesta: să ofere un sunet cât mai clar, fără alte zgomote din alte părți (tastatură, unitatea PC ș.a.). Din păcate, mai bine folosim microfonul fără funcția specială activată.

Conectivitate

ASUS Strix Pro (10)

Practic, căștile ASUS Strix Pro oferă conectivitate prin fir, printr-un jack de 3.5 mm. Cum acesta are nu mai puțin de 5 puncte de contact, este nevoie mereu de un adaptor.

Cel mai simplu, de circa 20 cm lungime, transformă căștile ASUS Strix Pro într-unele convenționale, cu jack combo: căști și microfon. Astfel, căștile pot fi folosite cu orice sursă de sunet pe jack de 3.5 mm, inclusiv telefoane mobile, mp3 playere etc.

Să trecem la unitatea de atenuare activă a zgomotului de fond transmis prin microfon. Ea își propune să trimită către cealaltă parte doar vocea utilizatorului, fără oricare alte sunete deranjante. Unitatea ar trebui amplasată pe birou, lângă tastatură și astfel să detecteze zgomotele provenite de la aceasta pe care să nu le transmită mai departe prin microfon. După cum ați putut vedea mai sus, nu-i reușește cel mai bine acest lucru sau dacă îi reușește, o comite altfel – transformă vocea.

Unitatea are un cablu (în total) de circa 1.5 metri. La un capăt se desparte în trei fire: două jack-uri de 3.5 mm (căști și microfon) și un USB (doar pentru alimentarea cu curent a unității), iar de cealaltă parte vine cu port jack de 3.5 mm cu 5 puncte de contact.

Pe partea din spate unitatea are un cauciuc foarte aderent, care aproape că se lipește de birou. Este un lucru bun, ca să nu mai stai să cauți jack-ul prin spatele unitații desktop atunci când vrei să conectezi căștile. Doar le cuplezi în unitatea montată pe birou.

O să spuneți că nu merită conectate la această unitate. Ba da, fiindcă pe ea există un buton pe lateral, care dezactivează cu totul microfonul (atunci când nu-l folosiți deloc) și unul care dezactivează funcția de atenuare a zgomotelor de fond (pe spatele dispozitivului, în zona cu cauciuc aderent).

ASUS Strix Pro (7)

Unitatea de control are și o rotiță pentru reglarea volumului din căști, foarte utilă și ușor de manevrat. Un led de pe dispozitiv ne anunță când acesta este legat prin USB la sursa de curent.

Trebuie menționat că fără niciun adaptor căștile ASUS Strix Pro practic nu pot fi folosite. Eu unul nu am auzit de vreun port care să accepte jack de 3.5 mm cu 5 puncte de contact.

Preț

ASUS Strix Pro – de la 319 lei la Badabum.ro (de departe cel mai bun preț momentan, la data publicării review-ului) până la peste 500 de lei. Cele mai multe magazine online, în afară de Badabum, listează ASUS Strix Pro la circa 450 de lei.

Concluzii
ASUS Strix Pro (21)

Dacă ar fi să analizez ASUS Strix Pro la prețul cel mai mic pe care l-am găsit pe net la noi în țară aș spune că acest gadget merită cumpărat. Dacă mă uit care este media unde se învârt costurile, m-aș gândi de două ori.

Nu pentru că nu ar oferi un sunet suficient de bun, ci mai ales din cauză că principala funcție care recomandă aceste căști nu funcționează cel mai bine. Adică, dacă reglezi poziția microfonului perfect, unitatea centrală reușește să atenueze zgomotele de fond, chiar în măsura specificată de producător – circa 90% dintre sunetele nedorite sunt eliminate. Dar și atunci când atenuează zgomotele, transformă în același timp și vocea captată de microfon.

În rest, nu știu ce-ar mai fi de zis. Analizați la sfârșit principalele plusuri și minusuri pentru căștile de gaming ASUS Strix Pro:

PRO

  • design cel puțin interesant, ce va atrage privirile cu siguranță;
  • sunet echilibrat, fără un bass care să ”distrugă” celelalte frecvențe;
  • unitate de comandă cu reglare de volum ce se poate fixa pe birou și care astfel te scutește să cauți mereu jack-ul din unitatea centrală a PC-ului atunci când vrei să conectezi căștile;
  • izolare pasivă bună față de zgomotele din exterior;
  • materiale rezistente, plasticul mat, cauciucat, este solid (chiar dacă nu foarte aspectuos, pare ieftin), iar cablurile sunt acoperite cu material textil pentru durabilitate.

CONTRA

  • unitatea de atenuare a zgomotului de fond primit prin microfon nu prea își face treaba;
  • căștile devin inconfortabile după maximum o oră;
  • anumite zgomote de la sistemul de rotire a cupelor se fac auzite la mișcarea capului.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.