Trust a devenit un partener care ne trimite constant produse la review și este unul dintre cei care țin cont de părerile noastre, își doresc un feedback onest spre a-și putea îmbunătăți produsele. Misiunea lor mi se pare destul de dificilă, fiindcă vorbim despre o companie care dezvoltă și produce produse accesibile, deci este cu atât mai greu să obții acel raport ideal dintre specificații și calitate per preț. Sigur că nu este dificil doar pentru Trust așa ceva, ci și pentru orice alt producător care este limitat de costul pe care dorește să-l obțină la final este la fel de greu, dar acum vorbim despre Trust…
În fine, vă prezint mai departe o pereche de căști de gaming wireless, care însă acceptă și conexiune prin cablu, la nevoie. Trust GXT491 FAYZO nu sunt dintre cele mai pretențioase astfel de căști, dar vin la un preț mai mult decât decent. Cum se răsfrânge asta asupra experienței de utilizare, sper să putem descoperi împreună.
Specificații pentru căștile de gaming wireless Trust GXT491 FAYZO
Date tehnice Căști wireless de gaming | Trust GXT491 FAYZO |
---|---|
Driver | 50 mm din magnet neodim |
Răspuns în frecvență | 20 - 20.000 Hz |
Sensibilitate | 100 dB |
Tehnologii audio | Sunet virtual surround 7.1 |
Microfon | Detașabil |
Conectivitate | RF 2.4 GHz prin dongle cu port USB-A (în pachet) Bluetooth cu suport SBC Prin cablu, prin jack-ul de 3.5mm de pe căști |
Compatibilitate | Windows, MacOS, Android, iOS, PlayStation, Nintendo Switch |
Autonomie | Până la 22 de ore |
Încărcare | Prin cablu, prin portul USB-C |
Alte detalii | Iluminare cu câte o bandă pe fiecare cupă, rotiță control volum pe cupa stângă, rotiță control balans chat / game pe cupa stângă, buton On / Off microfon pe cupa stângă, buton iluminare și buton Power pe cupa dreaptă |
Dimensiuni | 200 x 180 x 90 mm |
Greutate | aprox. 290 grame |
Pachet, design și construcție

Am primit exemplarul de test în cutia de retail, în care căștile vin alături de microfonul detașabil, care are și un filtru pop din burete, de adaptorul RF 2.4 GHz pe USB-A, cablu USB-C la USB-A (pentru încărcarea bateriei integrate), cablu cu mufe jack 3.5mm la ambele capete, ghid de pornire rapidă și un pliant cu informații legale.
Căștile de față, așa cum bine putem observa, sunt în culoarea albă, mai pot fi alese în clasicul negru sau într-un violet, care din imaginile oficiale arată destul de bine.
Trust GXT491 FAYZO au un aspect destul de clasic, nu aș spune că-și „strigă” apartenența la segmentul de gaming printr-un design extravagant. Din partea mea, aceste căști pot fi considerate fără probleme unele multimedia sau chiar office.









Singurele elemente care te duc cu gândul la categoria de gaming sunt cele două benzi cu iluminare color (nu RGB), câte una pe partea superioară a fiecărei cupe. Dar nici acestea nu ies neapărat în evidență, iar dacă vrei să treci mai neobservat cu aceste căști pe cap, atunci poți opri foarte simplu iluminarea din butonul dedicat, cel de pe cupa dreaptă, în imediata apropiere a butonului Power. Tot în aceeași zonă este și un LED de status, iar mai jos portul USB-C.
Pe cupa stângă avem jack-ul pentru microfonul detașabil, jack-ul pentru intrarea sunetului, cele două rotițe de control al volumului, respectiv al balansului chat / game, pentru mai sus să apară și butonul tip slider, care activează / dezactivează microfonul.



Apropo de acesta, nu poate fi introdus în cupa stângă decât într-un singur mod, mufa având o formă asimetrică. Așadar, microfonul nici nu se va roti. Pe de altă parte, tija este flexibilă și permite o ajustare mai mult decât suficientă. La fel, reglajul pe lungime al benzii ce vine pe cap se face pe o distanță suficientă, deci oricine va găsi, din acest considerent, poziția corectă.
La Trust GXT491 FAYZO cupele nu au rotire în jurul axei, ci numai o idee pe unghiul de înclinare, care însă se dovedește ce trebuie. Totuși, nu aș spune că sunt cele mai confortabile căști cu putință. Acum, nu înseamnă că deranjează, de-a dreptul, dar se putea o idee mai bine, cupele parcă te strâng un pic cam tare de cap, în jurul urechilor. Aici se poate ca fiecare utilizator să simtă altfel.







Așadar, fără a fi incomode, nici pe departe, nici nu pot spune că Trust GXT491 FAYZO sunt printre acele căști pe care poți uita că le ai pe cap. Buretele de sub materialul textil ce îmbracă banda de pe cap este mai gros doar pe centru, spre margini fiind subțire. Cupele, pe de altă parte, au burete gros sub materialul textil ce intră în contact cu capul (piele ecologică este doar pe exteriorul cupelor), dar acest burete este puțin cam tare, de aici, probabil, și senzația că te cam strâng pe cap cupele.
Calitatea de fabricație este bună, nimic de specificat negativ pentru segmentul de preț unde sunt plasate aceste căști. Plasticul este mat, dar fin la atingere, nu este dintre cele pe care le simți ieftine, dar nici nu este nimic de nivel premium la Trust GXT491 FAYZO, nu ar avea cum.
Sunet

Continui cum am încheiat capitolul precedent, adică prin a spune că, pentru prețul lor, Trust GXT491 FAYZO sună neașteptat de bine. Cu adevărat surprinzătoare calitatea. Acum, nu este neapărat nimic de nivel Hi-Fi sau o fidelitate de excepție, însă dacă îți setezi așteptările în mod corect nu ai cum să fii dezamăgit vreun pic.
Bass-ul este pronunțat, căștile pun mare accent pe această zonă de frecvențe, dar nu este un bass neplăcut. OK, nici nu este un bass cald sau dintre cele mai adânci, însă este cel puțin corect. Apoi, mediile sunt clare și răspicate, cum s-ar spune, adică sunt bine definite și separate. Le auzi fără a face vreun efort și orice tip de voce este reprodusă așa cum trebuie. La înalte se mai putea lucra o idee, nu sunt cele mai „înțepate”, ca să zic așa, puteau ieși mai tare în față.
Din partea mea, ca genuri de muzică, aceste căști le preferă pe cele moderne dinamice, adică dance, house, hip-hop, pop și celelalte din aceleași categorii. Muzica clasică ori oldies, de exemplu, nu sunt preferate de Trust GXT491 FAYZO, dar asta nici nu înseamnă că astfel de compoziții sună rău.
Pe partea de gaming, fiindcă până la urmă aceste căști sunt dedicate pasionaților de jocuri, din nou totul bine, dar nu senzațional. Cele mai variate sunete sunt bine reprezentate, clar separate, iar spațialitatea este extinsă, fără a te da totuși pe spate. Este clar din ce direcție vine fiecare sunet, zgomot, dar nimic extrem de precis.
Volumul maxim este ridicat, însă nici aici nu pot spune că este ceva de excepție. Nu prea ai de ce să ceri mai mult, dar când eu pot suporta zeci de secunde o audiție la maxim, este clar că intensitatea nu este cu adevărat înaltă (am un timpan relativ sensibil și de multe ori nu duc la maxim volumul din căști pentru că efectiv nu pot suporta asta mai mult de 5 – 10 secunde). Am observat că prin conexiune wireless (Bluetooth sau RF) volumul nu este la fel de înalt ca prin conexiunea prin cablu. Bineînțeles că atunci când legi căștile la o placă de sunet este foarte important cât de capabilă este aceasta din urmă, altfel poți crede că Trust GXT491 FAYZO nu sunt ce trebuie. Em am o placă de sunet externă mai mult decât decentă, deci pot aprecia corect tot ce pot căștile Trust GXT491 FAYZO.
Una peste alta, deși ar putea părea că am fost oarecum dezamăgit de Trust GXT491 FAYZO, nu este deloc așa. Am explicat încă de la începutul acestui capitol că aveam niște așteptări, pe care aceste căști au reușit nu doar să le respecte, ci chiar să le întreacă ușor. Iar asta este cel mai important, până la urmă. Nu ai cum să primești sunet de top de la niște căști ce joacă în liga inferioară (ca preț).
Nu am uitat de microfon, care este neașteptat de bun. Acum, nu este nici el cel mai fidel ori sensibil, dar se descurcă foarte bine în gaming, nu trebuie să ridici vocea spre a te auzi clar, iar în apeluri de voce (atunci când ai căștile conectate la telefon prin Bluetooth) cel puțin la fel, nimic de reproșat.
Conectivitate

Trust GXT491 FAYZO sunt căști ce pot fi conectate la sursă în trei moduri. Două dintre ele sunt wireless, adică fie prin Bluetooth, fie prin adaptorul RF 2.4GHz din pachet, în timp ce ultimul presupune să legi căștile prin cablu la dispozitive compatibile.
Conexiunea RF se face automat, pentru Bluetooth trebuie să ții apăsat pe butonul Power timp de câteva secunde continuu, iar prin cablu este simplu – trebuie să intre în căști și în sursa de redare.
Am apreciat că poți avea căștile conectate simultan la două surse wireless, prin Bluetooth. De exemplu, eu le-am conectat la smartphone și la PC, iar trecerea ca sursă de redare se face automat, în funcție de unde este emis sunetul.
Autonomie

Aici, cifrele oficiale vorbesc de circa 22 de ore autonomie, fără să ne fie dată capacitatea bateriei integrate de căștile Trust GXT491 FAYZO sau vreun scenariu de folosire în care să atingi acele ore. Din testele mele, prin Bluetooth este cea mai eficientă metodă wireless, prin adaptorul RF autonomia pare ușor mai redusă. Prin Bluetooth, cu volumul din căști undeva la 40 – 50%, am calculat o autonomie de circa 15 – 16 ore, în timp ce prin RF trebuie să te mulțumești, în aceleași condiții, cu aproximativ 17 ore. În ambele cazuri iluminarea a fost pornită. Prin cablu, autonomia este ceva mai ridicată, te poți aștepta la circa 18 – 19 ore, din nou cu iluminarea activă.
Preț
Căști gaming wireless Trust GXT491 FAYZO – 260 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).
- construcție de bună calitate, nimic nu dezamăgește, nici ca asamblare, nici ca materiale ori finisări;
- sunet de calitate neașteptat de bună, raportat la prețul căștilor, desigur;
- conectivitate wireless simultană cu două dispozitive compatibile (unul prin RF, celălalt prin Bluetooth), plus posibilitatea de a folosi căștile și cu cablu;
- autonomie cel puțin decentă;
- raport bun între ce primești pentru prețul cerut.
- buretele cupelor este o idee cam tare, iar banda de cap strânge un pic aceste cupe în jurul urechilor;
- volumul maxim prin conexiune wireless (oricare ar fi ea) nu este de-a dreptul uriaș (pentru marea majoritate a utilizatorilor consider că este suficient, dar am testat multe alte căști ce pot evident mai mult pe această direcție).
Raportat la specificații și la ce am descoperit după teste, pot concluziona că Trust GXT491 FAYZO merită fără discuție prețul cerut. Nu sunt neapărat cele mai confortabile cu putință, dar nici nu deranjează. Nu reproduc un sunet de înaltă clasă, dar sunt surprinzător de bine calibrate, pentru prețul lor. Partea de conectivitate este probabil marele atu, cum nici autonomia nu este deloc rea, ce-i drept nici aici nu se bate vreun record. Așadar, fără a te da cu ceva spate, Trust GXT491 FAYZO nici nu te arde mai deloc la buzunar, cum se mai spune. Eu apreciez că în segmentul lor de cost reprezintă o alegere corectă, deși nu am testat extrem de multe căști wireless de gaming entry-level ca să pot spune exact cine este cu adevărat lider acolo.
























Căștile Trust GXT491 FAYZO au fost testate mai bine de o lună și vor rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.