În urmă cu puțin timp, Emil m-a rugat să testez Nokia Coloud Boom și să redactez un articol de tip review. Am fost încântat de sarcina primită deoarece eu oricum stau destul de mult cu căști în sau pe urechi, în măsura în care timpul îmi permite.

Așadar, am folosit destul de mult acest accesoriu primit la test, fie cu smartphone-ul, cu iPod-ul Shuffle sau conectate la laptop. Am avut timp suficient să-mi formez o părere destul de clară despre aceste căști, iar mai departe puteți să trageți și voi niște concluzii din rândurile ce urmează.

Nokia-Coloud-Boom (1)

Specificații detaliate pentru Nokia Coloud Boom

– difuzoare dynamic de 40 mm cu impedanță de 32 ohm și o frecvență de răspuns între 20 și 20.000 Hz, sensibilitate 100 mV @ 1kHz = 101 dB SPL

– conectivitate prin jack de 3.5 mm;

– microfon și telecomandă pe fir;

– lungimea firului 1.2 m și greutate de 132 gr.

Design

Nokia-Coloud-Boom (4)

Nokia Coloud Boom vin într-o cutie de plastic transparent, de formă triunghiulară cu colțurile puternic rotunjite. Acest ambalaj asigură căștile într-o poziție fixă, potrivită pentru transport.

Culoarea galbenă a celor primite se potrivește foarte bine cu nuanțele asemănătoare din gama Nokia Lumia. Se mai găsesc în culorile negru, roșu și albastru, ultimele două foarte plăcute și potrivite tinerilor.

Odată scoase din cutie remarc dimensiunile destul de compacte și greutatea redusă, ceea ce înseamnă că au fost concepute inclusiv pentru a putea fi purtate cu ușurință și în mișcare. Pentru categoria de preț din care fac parte căștile Coloud Boom, am fost plăcut impresionat să văd că, pe lângă plasticul de o calitate corectă ce acoperă difuzoarele, Nokia a folosit o bandă de metal pentru partea ce vine peste cap. Bineînțeles că aceasta este acoperită peste tot de plastic, iar pe interior ne protejează cu un burete moale. Am deținut destule modele de căști over-ear și principala problemă a multora dintre ele a fost materialul din care era confecționată banda ce vine pe cap. Când este din plastic, aceasta se poate rupe destul de ușor.

Toate materialele folosite în construcția căștilor Coloud Boom sunt de calitate bună, fără a avea pretenții de premium, dar care dau impresia de rezistență în timp. Buretele ce se așează pe urechi și materialul ce îl acoperă îți oferă mult confort, chiar și pentru mai mult de 3 ore de ascultat continuu.

Firul cu o lungime de 1.2 metri este de tip plat și are o textură cauciucată. Mi-a plăcut că el nu se desparte pentru a intra câte un fir în fiecare difuzor, ci numai în cel stâng. Astfel, căștile sunt mult mai ușor de purtat și riști mai puțin să-l încurci. La acest aspect contribuie, însă, în mod decisiv, cablul care este plat. La aproximativ 20 de centimetri de intrarea în difuzor, pe fir se regăsește microfonul și butonul cu rol multiplu.

Jack-ul de 3.5 mm nu este drept, ci la un unghi de 90 de grade față de fir. Personal, prefer această soluție, deoarece imi pare mai puțin intruziv atunci când este introdus într-un smartphone sau mp3 player. Totodată, jack-ul de 3.5 mm vine cu o inovație în design: poate fi transformat intr-un fel de clips în care putem strânge cablul căștilor. Această invenție poartă la Nokia denumirea de Zound Lasso și practic este un lasou în care fixezi firul. Vă puteți da seama mai bine despre acestă funcție din galeria de imagini de la sfârșit.

Sunet

Nokia-Coloud-Boom (16)

Acesta este capitolul principal atunci când analizezi niște căști. Pot ele să arate spectaculos sau să fie construite impecabil, dacă sunetul redat este dezamăgitor. După ce am fost plăcut impresionat de design și materiale, mă așteptam ca Nokia să fi făcut aici un compromis major pentru a obține prețul la care sunt propuse Coloud Boom.

Nimic mai fals! Prin difuzoarele de 40 de milimetri, primim un sound aproape perfect echilibrat. Spun aproape, pentru că nivelul frecvențelor joase este puțin cam ridicat față de al mediilor sau înaltelor, dar am observat că asta este tendința în ultimul timp pentru mai toate căștile, low sau mid-range. Mai mult, bass-ul nu este acela adânc și bogat, dar asta nu înseamnă că este rău. Nicidecum, pentru această categorie este suficient de bun, dar parcă mi-aș fi dorit mai mult. Adică, puteau fi perfecte pentru acest preț și poate că, de fapt sunt, dar am fost eu puțin prea pretențios aici.

Privind încă o dată aspectul căștilor, îmi dau seama că, fiind adresate în special tinerilor și a celor mai activi din fire, nivelul ușor mai ridicat al bass-ului, este de înțeles. Per total, avem un sound bine calibrat, ce nu distorsionaează deloc nici la volum maxim. Și dacă tot am ajuns la volum, vă spun că acesta este mai mult decât suficient pentru marea majoritate a persoanelor.

Despre calitatea sound-ului oferit de difuzoare (indiferent că vorbim de căști sau boxe) nu îți poți da seama pe deplin, decât dacă ai un amplificator performant. De asemenea, calitatea fișierelor mp3 este determinantă. Astfel, dacă din smartphone-ul ce-l testez în același timp cu aceste căști (UTOK 500Q HD) sunetul nu m-a impresionat total, alta e situația când ascult cu iPad-ul Shuffle sau din placa de sunet a laptopului meu axat pe multimedia. Diferența este destul de clară și de aceea vă recomand ca dacă achiziționați aceste căști, să dispuneți și de o sursă de redare decentă.

Stilurile de muzică redate cel mai bine de Nokia Coloud Boom sunt: dance, hip-hop, pop, r&b, reggaeton și, deci, orice prezintă un bass mai accentuat. Rock-ul (de orice fel – alternativ, punk, clasic etc), muzica clasică, jazz-ul și altele de acest tip, nu sunt tocmai ce preferă aceste căști. În nici un caz nu se aud rău, nici pe departe, doar că producătorul pare că nu s-a axat în special și pe aceste genuri muzicale. Încă o dată, se adeverește că Nokia Coloud Boom se adresează în special tinerilor.

Ca și ultimă mențiune la capitolul sunet, vreau să vă spun că nivelul de izolare fonică față de zgomotele din exterior este de nivel mediu. Totuși, revin din nou cu referirea la prețul acestor căști, iar când luăm și acest considerent în calcul, vedem că și la acest capitol Coloud Boom nu stau deloc rău.

Conectivitate

Nokia-Coloud-Boom (19)

Singurul mod de a conecta căștile la o sursă de sunet este prin jack-ul de 3.5 mm. Avem în schimb, pe fir, și un microfon și o telecomandă cu un singur buton. Acesta poate îndeplini mai multe sarcini în funcție de câte ori este apăsat. Astfel, folosit o singură dată poate da play sau pause când asculți muzică, sau poate prelua/întrerupe un apel atunci când situația o cere. Apăsat de două ori, va trece la următoarea melodie, iar de trei ori, te va duce la cea anterioară.

Preț

Nokia Coloud Boom – 94.68 lei la marketonline.ro.

Concluzii

Nokia-Coloud-Boom (17)

Ca și ultime cuvinte în cadrul acestui review, o să vă mărturisesc că, după destul de multe ore de ascultat muzică la aceste căști, am decis: următoarea mea pereche de “over-ear headphones” va fi destul de probabil Nokia Coloud Boom! Nu sunt perfecte sau extraordinare, dar pentru mai puțin de 100 de lei primești un pachet foarte bine echilibrat, în care punctele negative evidente nu prea se regăsesc. Le poți folosi și la smartphone, microfonul și telecomanda pe fir dându-ți posibilitatea de a primi sau iniția apeluri în timp ce beneficiezi de un sunet de calitate, departe de ceea ce-ți pot oferi căștile din pachet ale unui telefon.

În final, am structurat punctele pro și contra, dar precizez că cele nefavorabile nu sunt tocmai de luat în seamă la acest nivel de preț și le-am trecut doar ca să nu pară că sunt niște căști perfecte.

PRO

– design, finisare generală și materiale bune;

– sunet foarte bun pentru această categorie de căști;

– fir lat ce nu se încurcă și care intră într-un singur difuzor;

– microfon și telecomandă pe fir.

CONTRA

– marginile materialului ce acoperă banda de metal care vine peste cap nu sunt finisate bine și ai impresia că te poți taia;

– bass-ul nu este atât de profund.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.