Alături de Sony Xperia 5 am primit la test și o pereche de căști de tip TWS (True Wireless Stereo) cu anulare activă a zgomotelor de fond. Este vorba despre căștile Sony WF-1000XM3, pe care unii comercianți chiar le oferă cadou (sau le ofereau până la o anumită  dată) la achiziționarea unui Sony Xperia 5.

În primele zile ale acestui an scriam despre căștile Sony WH-1000XM3, pe care le-am considerat cele mai bune cu care am avut ocazia să interacționez pentru o perioadă ceva mai lungă. Din cauza asta, așteptările mele legate de Sony WF-1000XM3 sunt ridicate și rămâne să vedem împreună dacă vor fi și împlinite.

Specificații pentru căștile Sony WF-1000XM3

  • Difuzor de 6 mm tip dom (bobină mobilă CCAW) din magnet neodim;
  • Răspuns în frecvență: 20 – 20.000 Hz;
  • Conectivitate: Bluetooth 5.0 cu A2DP, AVRCP, HFP și HSP, NFC și USB Type-C pe carcasă; 
  • Sistem NC (Noise Canceling) de anulare activă a zgomotelor de fond;
  • Baterii integrate ce asigură până la 6 de ore de redare cu NC activat sau până la 8 de ore cu NC oprit, carcasa asigură până la 3 încărcări complete ale bateriilor căștilor;
  • Greutate de 2 x 8.5 grame căști, 77 grame carcasă.

Design

Casti Sony WF-1000XM3

 

Căștile Sony WF-1000XM3 vin în cutia de retail alături de carcasa pentru transport și încărcare. Mai jos de acestea sunt 6 perechi suplimentare de dopuri, un cablu scurt USB Type-C la USB, certificatul de garanție și mai multe pliante cu diferite informații:

Mai întâi să vorbim puțin despre carcasă. Aceasta permite nu doar depozitarea căștilor atunci când nu le folosim, dar și încărcarea bateriilor lor. Dimensiunile carcasei sunt de circa 79 x 54 x 28 mm (măsurători făcute de mine), deci nu este tocmai extrem de compactă. Greutatea este redusă, cu tot cu căști înăuntru nu se trece de 100 de grame.

Carcasa are un design plăcut, culoarea dominantă este negru, cu capacul auriu, pe care stă scrisă subtil denumirea producătorului. Tot exteriorul carcasei este din plastic, ce este de foarte bună calitate, în timp ce finisările sunt la același nivel.

Carcasa arată bine și inspiră calitate, deși pentru a se duce către zona premium ar fi trebuit ca măcar capacul să fi fost din metal. 

Pe partea de jos există portul USB Type-C ce permite încărcarea acumulatorului integrat în carcasă. În zona curbată dintre capac și carcasă este un LED ce poate fi văzut și când capacul este deschis, dar și când acesta este închis. Lângă acest LED este și zona de detecție NFC.

Așezarea căștilor în carcasă este simplă, de fixarea lor se ocupă câte un magnet ce o ”atrage” pe fiecare exact acolo unde trebuie.  

Căștile în sine nu aduc un design extravagant, dar se simt și ele bine construite, solide, finisate cu atenție, cu materiale de bună calitate.

Căștile sunt aproape în totalitate negre, doar denumirea producătorului și un micuț inel din jurul unui orificiu de pe partea frontală sunt aurii. 

Către extremitatea căștilor există un LED ce iluminează de sub plasticul negru translucid. Lumina poate fi albastră sau roșie și oferă informații de status.

Pe interior, lângă zona ce intră efectiv în canalul urechii, vedem de o parte conectorii aurii ce permit încărcarea bateriei, iar de cealaltă parte o zonă de plastic negru lucios, dar transparent, în spatele căruia este un senzor de proximitate. Când acest senzor detectează că am scos casca din ureche, se pune pauză automat la redarea conținutului de pe dispozitivul conectat.

Sony WF-1000XM3 sunt căști ușoare și destul de mici, mai ales când ne gândim câtă tehnologie integrează. Nu le-am găsit incomode nici după ore bune de purtare continuă, dar nici nu mi s-au părut că se fixează perfect în ureche. Nu scapă sau ies ușor din ureche, doar că la mișcări bruște ale capului le simți cum se mișcă ușor, semn că nu sunt recomandate pentru sport. Nici măcar la alergare ușoară nu le consider optime. În plus, Sony WF-1000XM3 nu aduc rezistență nici măcar la transpirație sau la stropiri cu lichid.

O pereche de dopuri este gata montată pe căști, dar mai sunt încă 3 perechi suplimentare de dopuri din silicon și alte 3 perechi de dopuri din spumă. Acestea din urmă ar fi recomandate pentru o izolare pasivă și mai bună a zgomotelor din exterior, dar, pentru mine și urechile mele, nu au fost mai confortabile față de cele din silicon.

Sunet

Casti Sony WF-1000XM3

De la primele minute de audiție mi-am dat seama că WF-1000XM3 sunt căști Sony. Vreau să spun că deja pot distinge ”semnătura” sunetului de la Sony, cu atât mai mult cu cât vorbim despre căști din gama superioară, așa cum a fost cazul și cu Sony WH-1000XM3 sau Sony MDR-XB950BT.

Asta înseamnă că primim un sunet dinamic, cu bass din plin, bine redat. În cazul Sony WF-1000XM3 frecvențele joase sunt pe cât se poate de adânci de la o pereche de tip in-ear. Bass-ul nu este cu toate acestea exagerat, nu acoperă celelalte frecvențe, dar este acolo într-o măsură destul de mare.

Frecvențele medii sunt corect reproduse, cu toate că cele din gama joasă ar fi putut fi mai exacte. Vocea este bine redată, indiferent de timbrul ei.

Pe înalte aș spune că sunt ceva probleme, cu toate că nu este nimic cu adevărat grav. Mă refer că aici se puteau obține niște sunete mai ascuțite, mai mult împinse în față, mai evidente să zic așa. 

Astfel, genurile muzicale preferate de Sony WF-1000XM3 sunt, evident, cele dinamice. Muzica soft, precum jazz-ul ori clasica, nu este tocmai potrivită pentru Sony WF-1000XM3. Nici cu unele genuri de rock nu aș spune că se descurcă perfect.

Asta nu înseamnă că aceste căști nu-ți oferă un sunet corect chiar și acolo, doar că este evident favorizat ritmul dinamic, electronic, cu bass și diferențieri clare între game.

Volumul maxim este mai mult decât suficient, dar nu pot spune că ai șanse să-ți strici auzul nici la 100% din intensitate. Probabil că sunt unii utilizatori ce-și pot dori mai mlt, dar sunt sigur că foarte puțini. De apreciat este că nici la volum maxim nu apar distorsiuni evidente. Există ceva pe acolo, dar dacă asculți la maxim, asta înseamnă că oricum nu ești un audiofil și atunci nu vei fi deranjat de micile probleme care mai apar.

Sony WF-1000XM3 sunt căști cu Active Noise Canceling. Asta înseamnă că folosesc microfoane, câte două pentru fiecare cască, spre a capta sunetul extern. Acesta este analizat, pentru ca mai apoi procesorul să decidă ce unde sonore trebuie eliminate prin emiterea în difuzor a unora de frecvență opusă, care să le atenueze într-o măsură cât mai mare.

Sistemul de Noise Canceling funcționează în cazul Sony WF-1000XM3, dar nici pe departe la fel de eficient precum am găsit la modelul Sony WH-1000XM3. Nu se pot apropia nici la 30% din ceea ce făceau căștile over-ear, dar nu pot spune că nu există ANC acolo.

Anularea este mai degrabă o estompare a frecvențelor joase. Asta înseamnă că sunetul motorului unei mașini, a unui autobuz sau a metroului în mers vor fi destul de bine atenuate, dar alte zgomote de fond tot vor ajunge în ureche, chiar dacă într-o măsură mică, foarte mică.

Oricum mare parte a zgomotului de fond este ținut departe de ureche în cazul unor căști in-ear. Vei auzi cu atât mai puțin din afara căștilor cu cât crești volumul, evident.

În orice caz sistemul ANC își face simțită în mod clar prezența în cazul Sony WF-1000XM3, simți că lucrează, dar nu face ”minunile” pe care le reușește modelul WH-1000XM3.

Cu microfoanele încorporate, Sony WF-1000XM3 pot fi folosite și drept căști handsfree. Totuși, calitatea sunetului preluat de microfoane lasă de dorit, nu de puține ori a trebuit să ridic evident vocea spre a mă face corect auzit de interlocutorul meu. 

Conectivitate

Casti Sony WF-1000XM3

O să vorbesc aici și despre câteva funcții suplimentare pe care Sony WF-1000XM3 le oferă. Este vorba despre controlul tactil pe care îl ai la dispoziție pe fiecare cască. 

Odată atinsă zona circulară lucioasă de pe casca stângă, ce este în fapt un buton capacitiv, se activează sistemul Noise Cannceling. Atins încă o dată acest buton, se activează sistemul Ambient Sound Control, ce încă atenuează zgomotul de fond de frecvență joasă, dar lasă să pătrundă în cască sunetele ascuțite, precum claxonul unei mașini, vocea umană sau altele asemenea. Practic, vei auzi și ceea ce se întâmplă în jurul tău, dar oricum într-o măsură mică, fiindcă izolarea pasivă a acestor căști este la un nivel destul de ridicat. Mai atingi încă o dată butonul capacitiv de pe casca stângă și oprești atât NC-ul, cât și funcția Ambient Sound Control. Acum ai în urechi niște căști ”clasice” de tip in-ear TWS.

Dacă ții atins continuu pe butonul capacitiv de pe casca stângă activezi o funcție interesantă. Practic volumul din căști este la un nivel foarte scăzut, iar microfoanele aduc în urechi toate sunetele din exterior. Funcția este utilă atunci când vrei să discuți rapid ceva și nu vrei neapărat să scoți căștile din urechi.

Butonul capacitiv de pe casca dreaptă are alt rol. Atingi o dată și pui Play / Pause, de două ori spre a trece la melodia următoare și de trei ori spre a reveni la melodia anterioară. Dacă ții apăsat mai mult de 2 – 3 secunde activezi Asistentul Google, în cazul în care căștile sunt conectate la un dispozitiv Android compatibil.

Trecem acum cu adevărat la partea de conectivitate. Căștile vin cu conectivitate Bluetooth 5.0, ce este compatibil cu standrdele menționate la partea de specificații de la începutul recenziei. Conexiunea este extrem de stabilă, chiar și la mai bine de 10 metri depărtare nu au fost probleme.

Pentru a te conecta la căști cu un nou dispozitiv este nevoie doar să scoți căștile din carcasa de transport. Apoi urmezi pașii normali de conectare a unui dispozitiv la telefon, tabletă sau alt dispozitiv compatibil cu Bluetooth.

Poți mai simplu să conectezi căștile la un alt dispozitiv cu NFC, prin intermediul acestui modul ce este pe carcasă. Practic, doar atingi zona NFC a smartphone-ului cu cea de pe carcasă și gata.

Pe carcasă mai avem și portul USB Type-C prin care poți doar încărca bateria.

Fără să mai vorbesc mult și despre aplicația Sony Headphones Connect, vă las cu mai multe capturi de ecran din aceasta:

Aplicația îți pune la dispoziție mai multe setări, cu un egalizator cu câteva preseturi, cu moduri distincte de lucru pentru funcția Noise Canceling și cu alte câteva funcții suplimentare ce nu pot fi accesate sau activate decât prin intermediul acestei aplicații, disponibile gratuit în Google Play Store și Apple App Store.

Autonomie

Autonomie casti Sony WF-1000XM3

Din fișa tehnică ne sunt promise până la 8 ore de redare continuă cu funcția NC oprită. Cu aceasta activată se poate ajunge până la 6 ore. Sincer, se vorbește despre o durată maximă d epână la 6 ore cu NC activ, dar mie mi se pare chiar o valoare ușor de atins.

După circa 3 ore de ascultare continuă cu NC pornit căștile mai aveau 50% energie în bateriile integrate. Practic, cele 6 ore pot fi o realitate atât timp cât volumul este ținut pe la 50%.

Carcasa promite încă 18 ore de autonomie pentru căști, adică se mai pot face încă 3 încărcări complete pentru acumulatorii din căști. Deci, cu bateriile pline atât pentru căști, cât și pentru carcasă, poți avea o autonomie combinată de până la 24 de ore.

Preț

Căști wireless in-ear cu NC Sony WF-1000XM3 – 1.149 de lei pe eMAG

Concluzii

Casti Sony WF-1000XM3

Vorbim despre unele dintre cele mai performante căști in-ear de la Sony, deci prețul nu are cum să fie mic. Când adaugi în ecuație construcție de foarte bună calitate, funcție activă de Noise Canceling, conectivitate Bluetooth, autonomie mare, carcasă ce extinde și mai mult această autonomie, prețul începe să pară corect. Repet, atât timp când ne amintim mereu că vorbim totuși despre Sony și nu despre vreun brand obscur.

Sigur, sunetul nu este chiar de nivel Hi-Res, Sony WF-1000XM3 nu sunt căști pentru audiofili, dar asta nu înseamnă că avem parte de o calitate slabă. Nici pe departe, ba chiar nu ai ce să critici cu adevărat, doar când ești cu adevărat exigent poți fi nemulțumit.

Ca minusuri ar fi faptul că aceste căști nu se ”fixează” perfect în ureche, nu sunt potrivite pentru activități fizice și nici nu sunt rezistente măcar la stropi de apă. Nici dimeniunile carcasei de transport nu mi s-au părut cele mai bune, în sensul că mi-ar fi plăcut să fie mai compactă. Calitatea în convorbiri cu aceste căști putea fi și ea mai bună.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru căștile Sony WF-1000XM3:

PRO

  • sunet de foarte bună calitate, nu chiar de nivel Hi-Res, dar oricum impresionant pentru căști de tip TWS;
  • sistem activ de Noise Canceling ce lucrează eficient, iarăși când ne referim la căști TWS;
  • autonomie ridicată;
  • construcție de cea mai bună calitate;
  • butoane de tip tactil pe fiecare cască, ce permit controlul celor mai importante funcții direct din căști;
  • aplicația dedicată de la Sony aduce multe funcții și reglaje suplimentare.

CONTRA

  • căștile nu se fixează cel mai bine în urechi și nu există nici rezistență măcar la stropiri accidentale sau la transpirație;
  • carcasa putea avea dimensiuni mai mici;
  • calitatea preluării sunetului în apeluri putea fi mai bună.