Căști TWS de gaming Razer Hammerhead Pro Hyperspeed – review

16/07/2024

Nu cred că există mulți cititori fideli ai acestui site care să nu cunoască la ce se referă acronimul TWS când ne referim la căști, dar aș vrea să fac încă o dată precizarea – True Wireless Stereo. Practic, căști fără fir, care nu sunt nici măcar între ele conectate cu cabluri. Am zis să fac precizarea spre a fi cât mai clar înțeles de la bun început că voi prezenta mai departe căști de gaming într-o formă mai puțin consacrată, să spun așa.

Razer Hammerhead Pro Hyperspeed sunt căști de top de la producătorul american și nu mă refer doar la gama TWS, ci la modul general. Sunt puține modele de căști Razer care costă mai mult decât cele despre care vorbim mai departe, deci cei care sunt interesați de un astfel de gadget audio pot parcurge recenzia în totalitate și vor afla dacă merită să investească peste 200 EUR în așa ceva.

Specificații pentru căștile TWS de gaming Razer Hammerhead Pro Hyperspeed

Date tehnice

Căști
Razer Hammerhead Pro Hyperspeed
Driver10 mm
Răspuns în frecvență20 - 20.000 Hz
Impedanță16 Ω
Sensibilitate95 db SPL / mW (HATS)
Tehnologii audioHybrid Active Noise Cancellation cu reglarea intensității de intervenție, Certificare audio THX, Do Not Disturb Mode,
Advanced ENC beamforming pentru microfoane
Microfoane2 microfoane pe fiecare cască, SNR 64 dB, sensibilitate -26 dBFS
ConectivitateHyperspeed RF 2.4 GHz prin dongle cu port USB-C (în pachet)
Bluetooth 5.3 cu suport AAC și SBC
AutonomieDe la 3 ore (+11 ore prin 3.7 încărcări din carcasă) prin conexiune RF prin dongle, cu ANC și iluminare RGB pornite, până la 6.5 ore (+24 ore prin 3.7 încărcări suplimentare din carcasă) prin conexiune Bluetooth, fără ANC și iluminare RGB activate
ÎncărcarePrin cablu prin portul USB-C de pe carcasă
Wireless prin carcasă
Alte detaliiCertificare IPX4 pentru căști, iluminare Razer Chroma RGB pe fiecare cască, comenzi tactile configurabile, auto pauză
Dimensiuni căști41 x 25 x 18 mm
Dimensiuni carcasă64 x 53 x 25 mm
Greutate căști6 grame / cască
Greutate carcasă58 grame

Pachet, design și construcție

Casti TWS de gaming Razer Hammerhead Pro Hyperspeed - review
🔺Căștile arată bine, iluminarea Chroma RGB este de efect, carcasa este compactă, dar nu există locaș dedicat și pentru adaptorul de conectivitate RF.

Am primit produsul de test în cutia de retail sigilată, în care căștile sunt puse direct în carcasa lor, pentru ca mai jos în pachet să fie un cablu de la USB-A tată la USB-C mamă, cablu USB-A la USB-A, dongle RF Hyperspeed cu port USB-C, două seturi suplimentare de dopuri (mărimi S și L, cele mărimea M sunt montate pe căști), un set de abțibilduri Razer, un ghid de pornire rapidă și un pliant cu alte informații:

Cele două cabluri au lungimea totală de circa 60 de centimetri și sunt îmbrăcate în țesătură textilă, ceea ce le face să pară foarte rezistente în timp. De fapt, tot ce este în pachet, adică inclusiv carcasa și căștile în sine se prezintă la fel, deși acestea din urmă nu sunt fabricate din materiale prețioase sau pretențioase. Nici vorbă, atât carcasa, cât și căștile sunt doar din plastic realizate, cel puțin la exterior.

Dar cam atât este de reproșat, calitatea de construcție este la un nivel foarte ridicat, orice detaliu se prezintă aproape perfect, nimic nu pare a fi fost tratat superficial.

Portabilitatea este bună la modul general, carcasa este compactă și suficient de ușoară, în timp ce căștile au o formă cumva clasică pentru astfel de gadgeturi, cu tijă ce se prelungește poate un pic mai mult decât ceea ce suntem obișnuiți în ultimul timp.

Pe de altă parte, forma căștilor Razer Hammerhead Pro Hyperspeed mi s-a părut atent studiată, nu doar fiindcă se așează bine în ureche, ci și pentru că nu sunt deloc incomode, nici măcar după mai bine de 2 ore de purtare continuă nu le-am găsit deloc deranjante. Da, căștile se fixează bine și sunt confortabile la purtare, probabil și forma dopurilor, care sunt ovale, contribuie la asta.

Designul carcasei nu se detașează prin aproape nimic. Există inscripție Razer pe latura de sus, poe capac, un LED de status pe partea față, cumva opus de balama, în timp ce jos este portul USB-C.

Nici căștile nu ai spune că ies prin ceva în evidență, asta dacă nu activezi iluminarea Razer Chroma RGB, care „aprinde” logo-ul Razer pe zona rotundă. Este de mare efect din partea mea, iar faptul că aceasta iluminare poate fi personalizată în detaliu este cu atât mai mult de apreciat.

O să aduc aici în discuție și dongle-ul, adaptorul RF. Asta fiindcă, deși este foarte compact, el nu are un locaș în carcasă sau pe exteriorul acesteia. Mi se pare o scăpare pe partea de design, asta fiindcă aceste căști sunt promovate drept „Hyperspeed” tocmai datorită acestui adaptor. Iar dacă nu-l vei lua la tine, alături de aceste căști portabile, atunci care mai este rostul lui. Și dacă el nu are un loc al lui unde să fie fixat, așezat, purtat, va fi destul de ușor de rătăcit. Cel puțin asta este părerea mea…

Sunet

🔺Standard, sunetul este reglat pentru a evidenția bass-ul, însă din egalizatorul disponibil în aplicația Razer Audio poți găsi setarea potrivită pentru tine.

Căștile Razer Hammerhead Pro Hyperspeed se laudă încă de pe ambalaj că sunt certificate audio de THX, iar asta mi-a dat mari speranțe în ceea ce privește calitatea sunetului. Dar… pot spune că avem o calitate bună, chiar deloc rea, dar nu mi s-a părut nimic extraordinar. 

Avem un bass foarte pronunțat, care, în plus este și extrem de bine redat, cel puțin pentru niște căști TWS este printre cele mai bune pe care le-am experimentat. Reușește să fie adânc, grav, poate nu cel mai cald, cum s-ar spune, dar un bass foarte intens. Din păcate, dacă nu umbli serios prin egalizatorul pus la dispoziție prin aplicația dedicată (vorbim despre ea în capitolul următor), acest bass și spectrul jos al frecvențelor medii pun foarte tare stăpânire pe orice fel de conținut audio.

Altfel, mediile sunt bune, corecte, clare și destul de bine definite, separate între ele. Dar am întâlnit cu siguranță și mai bune de atât și la căști TWS cu prețuri și la jumătate. 

Înaltele sunt lăsate cel mai tare în spate. Uneori pare că nici nu sunt acolo, trebuie să te concentrezi să le auzi în melodiile în care le așteptai să iasă la iveală.

Astfel, fără a interveni pe egalizator, căștile Razer Hammerhead Pro Hyperspeed sunt unele care vin cu o semnătură axată tare pe bass și tot ce înseamnă spectrul de frecvențe joase și medii-joase. Într-adevăr, acestor căști TWS le ies foarte bine acestea, dar asta nu înseamnă abordare corectă, cel puțin nu din partea mea și după preferințele mele. Repet, cu ceva reglaje din egalizator te poți apropia de ceea ce înseamnă o redare naturală, corectă.

Nici la punerea în scenă nu impresionează neapărat Razer Hammerhead Pro Hyperspeed. Adică, sunetul nu pare să vină mai de aproape sau mai de departe, din față ori din spate ș.a.m.d. Practic, îi lipsește acea spațialitate care poate crea o dinamică ridicată. Nu înseamnă că nu există deloc o direcționare ușor diferită pentru fiecare tip de sunet, ci doar că nu este atât de extinsă.

Dacă pentru muzică Razer Hammerhead Pro Hyperspeed nu te dau pe spate, cum este în gaming, până la urmă principalul mod în care vor fi folosite aceste căști. Ei bine, cam la fel. Nu este nimic în neregulă, totul este bine redat, dar parcă nu la nivelul la care m-aș fi așteptat. Nu este nimic de nivel extrem de detaliat, iar acea spațialitate, acea direcționare pe care nu am regăsit-o prea extinsă în muzică nu este prea prezentă nici în gaming. Aici ar fi problema, pe partea de fidelitate, de separare și de direcționare. Sunt toate acolo, dar parcă nu în proporțiile pe care le așteptam de la căști care costă cât costă aceste Razer Hammerhead Pro Hyperspeed.

Dacă vorbim despre volum… atunci fără doar și poate Razer Hammerhead Pro Hyperspeed sunt cele mai puternice căști TWS pe care le-am încercat până acum. Și asta de departe! Pur și simplu nici pentru un scurt test nu am fost în măsură să las intensitatea la 100% pentru mai mult de 2 secunde. Nu, nu exagerez! Cel puțin pentru urechile mele, tot ce a însemnat peste 70 – 75% era deja prea mult, iar de la 80% mi se părea că efectiv îmi fac singur rău. Totuși, pentru scurtele momente cât mi-am impus să rezist cu volum cât mai ridicat, am remarcat că nu apare niciun fel de distorsiuni serioase. Iar asta este cu adevărat impresionat, cu atât mai mult având în vedere cât de sus pot urca aceste căști.

Razer Hammerhead Pro Hyperspeed propun și ANC, care poate fi reglat ca intensitate de intervenție, dar nu este tocmai cel mai eficient. Nici la cea mai înaltă treaptă de anulare / atenuare a zgomotelor de fond nu reușește să se apropie de ceea ce am găsit eu la Huawei FreeBuds Pro 3 sau Sony WF-1000XM3, de exemplu. Este evident că ANC-ul face ceva acolo, dar oricum mi s-a părut că aceste căști se descurcă foarte bine deja cu izolarea pasivă.

Microfoanele de pe căști sunt mai mult decât ok, dar nimic cu adevărat special. Vreau să spun că nu mi se par chiar atât de sensibile, uneori este nevoie să vorbești mai tare decât ți-ai dori, iar dacă în jur este și ceva zgomot mai serios chiar trebuie să ridici vocea.

Una peste alta, cel mai probabil cu toții ați înțeles până aici că Razer Hammerhead Pro Hyperspeed nu sunt ceea ce trebuie pe partea de calitate audio. Nu aș fi vrut să transmit asta, dar a trebuit să fiu foarte exigent fiindcă vorbim despre căști destul de scumpe, unele care ar trebui să convingă în primul rând aici, la sunet, fiindcă sunt produse audio… Vom vedea însă că au totuși suficiente calități, chiar și dacă nu se descurcă excepțional la calitatea audio.

Conectivitate

🔺Prin dongle-ul pe USB-C din pachet, lag-ul este minim, eu nu l-am perceput, dar nici prin Bluetooth nu apar întârzieri majore în transmisia datelor de la sursă la căști.

Și fix aici avem parte de multe avantaje cu Razer Hammerhead Pro Hyperspeed. Nu doar prin faptul că prin adaptorul RF inclus în pachet și prin conexiunea Bluetooth ești practic acoperit pentru a te conecta fără cabluri la mai toate dispozitivele posibile, ci și prin cât de bine se realizează aceste conexiuni.

Mă refer în primul rând la dongle-ul cu mufă USB-C, cel pe care eu l-am conectat atât la mai multe telefoane, cât și la desktop PC și la laptop. În fiecare caz am primit o conexiune realizată instant și una extrem de stabilă. Nu m-am depărtat niciodată prea tare de sursă, cei drept, dar nici nu cred că vor face mulți asta, având în vedere că vorbim despre căști de gaming, în definitiv.

Producătorul anunță un lag minim, imperceptibil atunci când este folosit adaptorul RF, iar eu sunt total de acord cu asta. Nu am remarcat deloc întârzieri indiferent de conținutul audio. Și aici trebuie să facem evident referire la gaming, fiindcă… Razer. Da, orice joc am încercat nu am fost în măsură să observ că sunetul ajunge cu oarece întârziere. 

Și nici prin Bluetooth nu este cazul, deși poți distinge mici deosebiri. Dar dacă nu ai fi avut drept exemplu conectivitatea RF nu cred că ai fi fost vreun pic dezamăgit nici de cum se descurcă pe partea de răspuns Razer Hammerhead Pro Hyperspeed prin Bluetooth.

Trebuie să mai spun aici că în pachet căștile vin și cu cablu cu mufe USB-A tată la USB-C mamă, care va acționa ca adaptor de la USB-A la USB-C în care să introduci dongle-ul dacă sursa ta nu dispune de port USB-C.

Eu am instalat pe telefon aplicația Razer Audio pentru Android, care aduce o multitudine de setări și reglaje suplimentare, așa cum se poate observa din capturile de ecran de mai jos.

Aplicația Razer Audio pentru Android cu căștile Razer Hammerhead Pro Hyperspeed:

Din aplicația Razer Audio poți alege dintre preseturile de sunet disponibile sau poți crea unele complet noi, poți alege modul de iluminare RGB și poți reseta acțiunile pe care căștile le vor îndeplini în funcție de atingeri. Razer Hammerhead Pro Hyperspeed suportă de și gesturi tactile, care sunt preluate doar de zona rotundă, cea unde există logo-ul Razer iluminat. Doar de acolo sunt preluate, de unde sunt recunoscute exact odată ce te și obișnuiești cu căștile.

Autonomie

Aplicatia Razer Audio cu castile Razer Hammerhead Pro Hyperspeed
🔺Activarea ANC și a iluminării RGB au un impact destul de serios asupra autonomiei.

Un capitol unde Razer Hammerhead Pro Hyperspeed nu stau nici rău, dar parcă nici nu se descurcă cel mai bine. Nu am găsit detalii despre capacitatea bateriilor din căști ori din carcasă, pe site-ul Razer sunt însă multiple scenarii de utilizare cu autonomiile medii pentru fiecare dintre ele.

Eu am trecut în tabelul cu specificații de la începutul recenziei cea mai mică și cea mai extinsă valoare de autonomie, iar acum vă spun cum se prezintă căștile din acest considerent, după testele mele. Este clar că atât ANC-ul, cât și iluminarea RGB au un impact destul de serios asupra autonomie, dar și tipul de conexiune joacă un rol destul de însemnat.

Astfel, eu am testat cu căștile conectate prin dongle RF, cu ANC și iluminare pornite și am descoperit că la un volum de circa 30 – 35% (mai mult decât suficient atât pentru muzică, cât și pentru jocuri) poți prinde circa 2 ore și jumătate, maxim 2 ore și 45 de minute. Ceva mai puțin decât cele 3 ore promise în fișa tehnică, dar probabil au fost ceva diferențe între modul meu de test și cel al producătorului. Cert este că nu este o autonomie cu care să te poți lăuda, cu toate că nici prea multe căști TWS nu se pot lăuda nici cu un lag atât de redus și nici cu iluminare RGB de efect, din partea mea.

Încărcarea prin cablu se face destul de rapid, în mai puțin de o oră ai totul la 100%, atât bateria din ambele căști, cât și pe cea a carcasei. Mai mult, există și suport pentru încărcare wireless de tip Qi, una care se poate face cu maxim 10W, din informațiile mele.

Preț

Căști TWS de gaming Razer Hammerhead Pro Hyperspeed230 195 EUR, preț oficial pe site-ul oficial Razer.com (preț valabil la data publicării acestui review).

Razer Hammerhead Pro Hyperspeed
4.1 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție solidă, de foarte bună calitate;
  • căștile se așează bine în ureche și sunt confortabile pe perioade îndelungate de purtare continuă;
  • volum maxim de-a dreptul uriaș, de departe cel mai puternic din tot ce am testat pe zona de căști TWS. În plus nu apar degradări serioase ale calității nici la 100% din potențial;
  • lag aproape inexistent prin conexiunea RF 2.4GHz, dar nici prin Bluetooth nu este unul prea ușor sesizabil;
  • personalizare extinsă prin aplicația Razer Audio, atât pe partea de sunet, cât și ca iluminare RGB și alte acțiuni (intervenție ANC, gesturi tactile etc);
  • încărcare rapidă prin cablu și suport pentru încărcare wireless cu maxim 10W.
Contra
  • deși nu este rea deloc, calitatea sunetului parcă nu se ridică la nivelul impus de preț, în special pe partea de punere în scenă, de spațialitate;
  • funcția ANC nu este cea mai eficientă.
Concluzii

Razer Hammerhead Pro Hyperspeed sunt căști TWS din zona superioară, atât ca poziționare prin specificații, cât și ca preț. Nu sunt deloc rele, dar parcă pentru prețul lor ar fi trebuit să aducă un sunet la o fidelitate mai înaltă, fiindcă în rest nu ar mai fi mai nimic de reproșat. Poate doar autonomia, dar aceea nu mi se pare dezamăgitoare, ci doar dacă o comparăm cu alte căști ar putea părea scăzută. Doar că puține căști TWS au un lag atât de redus, aproape inexistent și la fel de puține se mai pot lăuda cu iluminare RGB complet personalizabilă. În plus, sunt mai multe opțiuni de conectivitate, acoperind aproape orice dispozitiv la care căștile se vor conecta wireless. Astfel, dacă nu ești un audiofil, și unul pretențios aș spune, te poți orienta fără emoții către căștile Razer Hammerhead Pro Hyperspeed, asta dacă nu ești nevoit să faci un efort financiar spre a le avea.

Design4.5
Sunet4
Conectivitate5
Raport preț / specificații3

Căștile Razer Hammerhead Pro Hyperspeed au fost testate timp de peste o lună de zile și vor rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.