Cu un portofoliu de căști extrem de extins la această oră, Huawei este unul dintre cei mai importanți jucători din piața noastră, dar nu numai. De fapt, și la nivel de cotă de piață compania chineză stă foarte bine, ceea ce înseamnă nu doar că ai de unde alege din oferta lor, cu multe opțiuni la nivel de tip (in-ear, open-ear, open-fit), ci și calitatea și raportul preț / experiență de utilizare sunt unele optime.
Astfel, Huawei continuă să extindă gama de produse audio prin lansarea unei noi generații de căști, mai precis FreeBuds 6.
Review video:
Specificații pentru căștile Huawei FreeBuds 6
Date tehnice Căști TWS | Huawei FreeBuds 6 |
---|---|
Driver | Driver dinamic 11 mm + driver cu diafragmă planară |
Răspuns în frecvență | 14 - 48.000 Hz |
Conectivitate | Bluetooth 5.2 cu SBC, AAC, L2HC 4.0 (2.3 Mbps, 48 kHz/24 bit), LDAC, posibilitate conexiune cu două dispozitive simultan |
Alte detalii | Certificare Hi-Res Audio Wireless, Anulare activă a zgomotului, control tactil de tip touch și swipe pe fiecare cască, certificare IP54 pentru căști, Cross-over analogic, Senzor infraroșu, Senzor Hall, Giroscop, Senzor accelerometru, Senzor acustic osos, Senzor tactil |
Baterie | 39.5 mAh / cască 510mAh carcasă Încărcare pe fir prin port USB-C + încărcare wireless cu maxim 2W pentru carcasă |
Dimensiuni cască | 30.6 x 18.5 mm x 24 mm (înălțime x lățime x diametru) |
Dimensiuni carcasă | 66.2 x 49.9 x 26.8 mm (înălțime x lățime x diametru) |
Greutate cască | 4.9 grame |
Greutate carcasă | aprox. 40grame |
Pachet, design și construcție

Am primit perechea de test într-un pachet de retail, în care căștile sunt puse în cutia lor de transport și încărcare, iar ca accesorii mai sunt două perechi de manșoane de cauciuc, un cablu scurt de la USB-C la USB-A, ghid de pornire rapidă și certificat de garanție.





Cele două manșoane de cauciuc sunt foarte subțiri și este cam greu să le montezi pe căști, Rolul lor este de a asigura o fixare cu o aderență mai ridicată, fiindcă nu modifică mai deloc grosimea căștilor, doar adaugă acel grip suplimentar dar de cauciuc. Eu nu le-am folosit, am purtat Huawei FreeBuds 6 ca atare, căștile s-au așezat foarte bine în ureche, nu cad oricât de tare și brusc am mișcat capul, fiind potrivite inclusiv pentru purtare în tipul diferitelor activități fizice. În același timp, confortul la purtare este extrem de ridicat, uneori poți uita chiar că le ai la ureche, deci în mod clar peste orice pereche de căști de tip in-ear din acest punct de vedere.









Ca design, Huawei FreeBuds 6 nu se depărtează mai deloc de generațiile anterioare, iar față de cea precedentă sunt mici modificări la nivel de dimensiuni, cu unele reduceri pe anumite direcții, dar nimic major. Căștile sunt astfel o idee mai compacte, ceea ce nu este deloc rău.
Pe partea de culori, sunt disponibile 3 variante, cu Black, White și Purple. Cele de față sunt cele negre, care în funcție de cât de intensă este lumina din jur se afișează uneori și ca un gri închis. Oricum, carcasa este metalizată, să spunem, adică sunt reflexii tipice acestui tip de finisaj, iar căștile sunt lucioase și imită la perfecție metalul, deși sunt realizate la exterior exclusiv din plastic.
La construcție, nimic de reproșat. Totul este de cea mai bună calitate, atât materialelor, cât și finisărilor de detaliu nu am ce să le reproșez.
Sunet

Aici aveam mari așteptări, fiindcă deja de pe pachet apar inscripții care sugerează un sunet de top, însă inclusiv pe carcasă apare logo-ul Huawei Sound, care în ultimul timp este ca o garanție a calității audio. Deci, fără a fi neapărat surprinzător, am descoperit încă din primele momente ale audiției, niște căști cum nu se poate mai bune.
Pentru segmentul open-fit bass-ul este foarte bun. Nu este cel mai adânc și mai grav, dar, repet, pentru zona open-fit este grozav. Este cald și bine reprodus, nu este forțat, nu este împins în față, ci este bine gestionat în orice tip de melodie și conținut.
Mediile sunt superbe, extrem de clare, de bine separate și de corect redate. Orice spectru al mediilor este foarte fin reprodus, așa că orice timbru vocal sau instrument care se încadrează în zona de medii este pe cât se poate de bine auzit.
Înaltele, la fel, excelente din orice punct de vedere. Aș spune chiar că Huawei FreeBuds 6 se descurcă printre cel mai bine din tot ce am mai testat până acum. Înaltele sunt cristaline și suficient de bine aduse în cadru, nu rămân în fundal cum se mai întâmplă uneori.
Nu aș spune că sunt genuri muzicale preferate de Huawei FreeBuds 6, căștile se descurcă magistral cu absolut orice. Dacă preferi melodiile bass heavy și îți dorești să ai frecvențe joase extrem de puternice, atunci probabil acolo vei fi ușor dezamăgit, dar este clar atunci că ar trebui să te orientezi spre căști in-ear, care, sigilând, să spunem, canalul auditiv, sunt în măsură să asigure acel bass foarte puternic.
Volumul maxim nu este nici el uluitor, dar eu consider că este mai mult decât suficient pentru ai toată lumea. Din nou, trebuie să înțelegi exact ce înseamnă open-fit, altfel s-ar putea să consideri că intensitatea maximă nu este ce trebuie.
Despre sistemul de anulare activă a zgomotului de fond (ANC), din nou foarte bine, dar cu aceeași mențiune că trebuie să înțelegi ce fel de potrivire în ureche oferă Huawei FreeBuds 6. Atât timp cât canalul auditiv nu este „blocat” complet de către căști, sunt evident mai multe sunete din afara căștilor ce ajung în ureche. Așadar, izolarea pasivă nu este la același nivel cu al unor căști in-ear, deci ANC-ul are mult mai mult de lucru și, în plus, nu poate elimina complet zgomotul ambiental. Numai că sistemul activ își face totuși extrem de eficient treaba, unele frecvențe, cele mai joase și mai constante, fiind anulate aproape în totalitate, ceea ce mi s-a părut impresionant. Sigur că alte tipuri de sunete nu sunt la fel de bine atenuate ca în cazul căștilor in-ear precum Huawei FreeBuds Pro 4, de exemplu, dar pentru căști open-fit ANC-ul este extrem de eficient.
Închei acest capitol cu precizări despre microfoanele de pe căști. Ei bine, acestea sunt cel puțin la același nivel cu ce am descoperit la FreeBuds Pro 4 și FreeArc, adică la un nivel excelent. Vocea utilizatorului este preluată foarte clar și la o intensitate ridicată, în timp ce anularea / atenuarea activă a zgomotelor de fond este foarte, dar foarte eficientă. Toți cei cu care am purtat discuții telefonice prin intermediul căștilor Huawei FreeBuds 6 mi-au transmis, când i-am întrebat, că nu au crezut vreun moment că vorbesc la căști, ci că erau convinși că vorbesc direct la telefon. Mai mult, atunci când eram în medii zgomotoase, i-am întrebat dacă aud ceva din jurul meu și toți mi-au spus că nu aud nimic altceva în afara vocii mele. Deci, așa cum spuneam, excelent.
Conectivitate

La conectivitate, nimic neapărat ieșit din comun pentru căști Huawei recente. Avem aceeași capabilitate de a avea două dispozitive conectate simultan la Huawei FreeBuds 6, dar și o rată a transmisiei de date de până la 2.3 Mbps (doar cu anumite dispozitive Huawei, adică cu unele dintre cele mai recente și mai performante telefoane și tablete).
Aplicația AI Life, prin care gestionezi rapid și eficient tot ce ține de produsele audio Huawei, este la fel precum o știm de la alte review-uri.
Aplicația Huawei AI Life pentru Android cu căștile Huawei FreeBuds 6:


















Aș mai vrea să amintesc aici de gesturile tactile pe care le poate recunoaște această pereche de căști. Sunt deja clasicele atingere dublă ori triplă, atingere prelungită și swipe de jos în sus sau invers. În funcție de preferințe, poți atribui, în anumite cazuri, diferite acțiuni, dar sunt cele clasice, fără ceva ieșit din comun (Play / Pause, trecere la următoarea melodie, respectiv revenire la anterioara, activare asistent vocal de pe smartphone, reglare volum etc).
Ce aduce în plus Huawei FreeBuds 6 este recunoașterea unor gesturi, unor mișcări ale capului. Așadar, doar prin mișcarea capului precum ai transmite „Da” ori ”Nu” poți prelua sau încheia un apel, Am testat și totul funcționează conform cu așteptările, atât pentru gesturile tactile, cât și pentru acestea de mișcare naturală a capului. Sigur că și tu, ca utilizator, trebuie să realizezi aceste gesturi și atingeri conform, dar nimic complicat, ci mai degrabă totul perfect natural.
Autonomie

Aici nu voi face decât să preiau ceea ce apare în fișa tehnică, fiindcă, din testele mele, toate cifrele se confirmă. Trebuie doar să înțelegeți că aceste cifre sunt valabile pentru un volum în timpul audiției de circa 50%.
Astfel, pentru audiții cu ANC pornit și cu calitatea sunetului prioritizată (setare din meniul conexiune din aplicația AI Life) poți asculta până la 4 ore doar cu bateria din căști sau până la 24 de ore când adunăm și autonomia pe care o poate genera cutia căștilor (practic încă 5 încărcări complete ale căștilor). Cu prioritizarea calității conexiunii și ANC activ autonomia este de 4.5 / 27 ore.
Dacă preferi audițiile fără ANC, atunci autonomia crește la 5.5 ore / 32 ore cu calitate sunet, respectiv 6 / 36 ore cu prioritizare conexiune.
În apelurile de voce, autonomia este de 2.8 / 17 ore cu ANC activ, respectiv 3 / 19 ore fără funcția de reducere activă a zgomotelor de fond.
Încărcarea bateriei carcasei și a căștilor, în consecință, se face foarte rapid în primele 15 – 20 de minute. Astfel, Huawei promite că o încărcare de doar 5 minute asigură o audiție de până la 2.5 ore, dar este foarte greu de testat așa ceva. Ce mai pot spune eu este că încărcarea completă a bateriei goale din carcasă, precum și a bateriei din căști, în același timp, durează undeva la 45 – 50 de minute. Încărcarea completă doar a căștilor, prin carcasă, durează circa 25 – 30 de minute.
Carcasa suportă și încărcare wireless, cu o putere limitată la 2W, dar pentru mine contează mult această opțiune, întrucât pot încărca aceste căști, la nevoie,, chiar cu telefonul din dotare, care are funcție de încărcare wireless inversă.
Preț
Căști Huawei FreeBuds 6 – 849 de lei în magazinul Huawei România, cu promoție de lansare valabilă până la data de 8 iunie 2025, care constă în cupon reducere în valoare de 150 lei, 12 luni Loss Care (pe o perioadă de 12 luni, dacă pierzi o cască din cele două, aceasta e înlocuită cu una nouă, gratuit, de către Huawei); pentru 299 lei în plus, clienții pot achiziționa căștile Huawei FreeArc.
- calitate înaltă de fabricație;
- sunet excelent, din orice punct de… audiție;
- ANC foarte eficient pentru o pereche de căști open-fit;
- microfoanele se descurcă aproape perfect în apelurile de voce, iar reducerea zgomotului ambiental funcționează și ea impresionant;
- atât gesturile tactile, cât și cele de mișcare a capului, sunt preluate exact;
- autonomie bună.
- volumul maxim s-ar putea să nu impresioneze (pentru căști open-fit consider că este ok, dar chiar și așa, nimic ieșit din comun);
- preț de listă ceva cam ridicat.
Huawei demonstrează încă o dată că experiența acumulată pe segmentul căștilor TWS este uriașă, iar FreeBuds 6 sunt încă o pereche de căști de top, cărora cu greu le poți reproșa ceva. Plusurile și minusurile sunt mai sus, nu le mai repet aici, ce ar fi de reținut este că prețul poate fi considerat ceva cam ridicat, chiar și raportat la toate calitățile descoperite pe parcursul testului. Însă, așa cum am văzut mereu la Huawei Romania, reducerile de preț și promoțiile se țin lanț și poți găsi mai mereu aceste căști cu oferte tentante, iar atunci merită fără discuție, bineînțeles dacă înțelegi perfect ce înseamnă căști open-fit. Eu sper că am explicat suficient de clar ce și cum…



















Căștile Huawei FreeBuds 6 au fost testate timp de 21 de zile și vor rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.