Multitudinea de producători ce au în ofertă căști de tip TWS te pot face să te întrebi dacă mai are rost să cauți astfel de gadgeturi la companiile de top, cu multă istorie în spate.

Sony încearcă să ne convingă că merită cu prisosință atenția noastră, inovează continuu pe zona audio, iar acum, prin ultima adiție în categoria Truly Wireless Earbuds, pe mine chiar m-au făcut curios.

Căștile pe care le folosesc în fața computerului, când nu am altele la test, sunt cele Audio-Technica ATH-TAD400, pe care le-am ales în primul rând fiindcă sunt de tip open-back, caracteristică extrem de importantă pentru mine.

Sony LinkBuds WF-L900 aduc această caracteristică în zona căștilor TWS, ce în mod normal nu se regăsește la căști in-ear. Aș spune despre Sony LinkBuds că sunt căști on-ear, fiindcă nu intră efectiv în ureche, întrucât se așează în lobul urechii. O să încerc să vă explic mai exact, în detaliu, care este toată treaba cu aceste căști în rândurile de mai jos, împărțind totul pe capitole, așa cum v-am obișnuit deja.

Specificații pentru căștile Sony LinkBuds WF-L900

  • Difuzor open ring circular de 12 mm din magnet neodim;
  • Răspuns în frecvență: 20 – 20.000 Hz (44.1 kHz sampling);
  • Conectivitate: Bluetooth 5.2 cu A2DP, AVRCP, HFP și HSP plus USB Type-C pe carcasă; 
  • Baterii integrate ce asigură până la 5.5 ore de redare muzică sau 2.5 ore în comunicare, carcasa asigură 12 ore suplimentare de redare muzică;
  • Greutate căști: 2 x 4.1 grame; 
  • Dimensiuni carcasă: 48.5 x 41.4 x 30.9 mm;
  • Greutate carcasă: 34 grame.

Design

Casti TWS Sony LinkBudsWF-L900

Deși am primit un sample de test, totul este identic, zic eu, cu versiunea de retail a căștilor Sony LinkBuds WF-L900. În cutia ajunsă la mine, am găsit carcasa în care erau deja căștile, un cablu scurt USB-C la USB-A, patru perechi suplimentare de accesorii de silicon pentru fixarea căștilor în lobul urechii și câteva pliante cu diferite informații:

Accesoriile de silicon ce seamănă cu niște inele subțiri vin în dimensiunile XS, S, L, XL și M, ultima mărime fiind cea cu care căștile vin gata montate. Schimbarea acestor accesorii spre a se așeza cât mai bine pe ureche se face extrem de simplu.

Pentru mine s-a potrivit la fix mărimea M, am încercat și mărimile imediat inferioare și superioare, dar am rămas la M, întrcât cu aceasta am găsit atât confort cât și o bună fixare.

Și dacă tot suntem la asta, atunci să vă spun că Sony LinkBuds WF-L900 sunt incredibil de confortabile, efectiv uiți că le ai la ureche (observați că nu zic ”în ureche”, ci ”la ureche”). Extrem de ușoare și fără a incomoda absolut deloc, aceste căști sunt ideale spre a fi folosite toată ziua, continuu, dacă ai nevoie de asta.

Designul căștilor pune în prim-plan confortul, fixarea facilă, dar și funcționalitatea. Sunt extrem de mici și de ușoare, impresionant avâd în vedere câtă tehnologie încorporează.

Am primit căștile în culoarea albă, mai pot fi alese și în nunață gri închis. Cele albe au mici puncte gri pe toată suprafața, asta fiindcă plasticul exterior este din materiale reciclate. Nu aș spune că deranjează aceste mici ”pete”, dar te pot face să crezi că de fapt este praf ce s-a așezat pe suprafața exterioară.

Carcasa căștilor este și ea foarte mică și ușoară, nici nu o simți în buzunar. Se deschide prin apăsarea butonului de pe partea frontală, nefiind vorba despre un sistem de închidere prin magnet.

Căștile se așează înăuntrul carcasei atât prin magneți, cât și printr-un sistem cu ”clemă” ce le fixează strașnic la locul lor, fără nicio posibilitatea de a ieși involuntar din locașul lor.

Carcasa prezintă un LED de status deasupra butonului ce deschide capacul și un alt buton ce permite intrarea căștilor în modul de împerechere Bluetooth. Acesta este pe spatele carcasei, lângă portul USB-C, ce permite încărcarea acumulatorului integrat.

Ce este cel mai important de reținut de la acest capitol nu ține neapărat de aspectul propriu-zis al căștilor Sony LinkBuds WF-L900, cât de faptul că acestea nici nu se simt la ureche, sunt extrem de mici și ușoare și pot fi purtate non-stop, dacă vrei. Adaug aici ceva ce am uitat să specific, anume rezistența la lichide certificată IPX4.

Calitatea de fabricație este excelentă, nu am ce să comentez negativ din această direcție.

Sunet

Casti TWS Sony LinkBudsWF-L900

Aici este cea mai mare deosebire între Sony LinkBuds WF-L900 și căștile TWS de tip in-ear. Până la urmă vei alege căștile LinkBuds tocmai pentru că nu intră în ureche, ci se așează în lobul urechii. Designul open ear cu difuzor circular, nu creează presiune în ureche și astfel undele sonore, în special cele de frecvență joasă, nu ajung să devină deranjante.

Acest aspect duce, pe de altă parte, la un bass ce nu este adânc, pronunțat. Frecvențele joase sunt acolo, sunt suficient de bine conturate, dar nimic special. Cei ce caută un sunet extrem de dinamic, puternic, vor trebui să caute în altă parte, fiindcă nu se poate și cu design open-back și cu bass grav.

Calitatea generală a sunetului este totuși extrem de ridicată, chiar și fără acel bass profund. Avem frecvențe medii, de pe tot spectrul, foarte clare și bine delimitate, precum și înalte vii, pătrunzătoare. Toate se armonizează corect, nu există probleme de acoperire a unui spectru cu celălalt.

Punerea în scenă este și ea bună spre foarte bună, dar am întâlnit și mai bine, ce-i drept. Sunetele par a veni din direcții diferite, efectul stereo este evident și, în funcție de setările din aplicația despre care vom vorbi la capitolul următor te poți alege chiar cu o emulare surround.

Genurile preferate sunt cele soft, să le spun, Sony LinkBuds WF-L900 nu sunt cele mai potrivite pentru dance, hip-hop, club și altele asemenea, în special din cauză că bass-ul nu este punctul forte. În schimb cu jazz, oldies, classic rock și altele din același gen, căștile se descurcă grozav.

Volumul maxim nu este nici el cel mai înalt cu putință. Aș spune că este corect pentru o astfel de pereche de căști, însă nimic special. În medii puternic zgomotoase vor pătrunde multe sunete din afara căștilor, dar de asta trebuie să fii cumva conștient când alegi căști de tip open-back. Până la urmă, este un avantaj să auzi și ceea ce se întâmplă în afară căștilor, iar dacă asta este ceea ce cauți, atunci Sony LinkBuds WF-L900 sunt soluția.

Repet, datorită designului open ring se pierde ceva din dinamică, dar per total sunetul este bun.

Unde impresionează cu adevărat Sony LinkBuds WF-L900 este la calitatea convorbirilor telefonice. Microfoanele de pe cele două căști captează vocea clar și tare, iar procesarea software elimină mare parte din sunetele de fond. Algoritmul Sony de reducere a zgomotului din jur a fost dezvoltat utilizând AI machine learning, folosind mai mult de 500 de milioane de mostre vocale pentru a reduce zgomotul ambiental și a reda vocea într-un mod cât mai clar, iar asta chiar se cunoaște. Excelent din această direcție.

Conectivitate

Fără a aduce NFC și mizând pentru dispozitivele Android pe funcția Fast Pair, Sony LinkBuds WF-L900 se folosește de Bluetooth în versiunea 5.2 spre a se conecta la gadgeturile compatibile. Conexiunea este stabilă, în câmp deschis te poți depărta și la mai bine de 15-18 metri de sursa de redare, în timp ce înăuntrul clădirilor distanța maximă de operare depinde mult de numărul de pereți dintre dispozitive și de tipul acestora.

Aș vrea să vorbesc la acest capitol și despre aplicația Sony Headphones Connect. Este aproape obligatoriu de folosit în compania căștilor Sony LinkBuds WF-L900, deși le poți conecta fără probleme și în lipsa aplicației.

Totuși, eu recomad să instalați Sony Headphones Connect întrucât oferă multe opțiuni și reglaje, plus funcții ce altfel nu sunt accesibile.

Capturi de ecran din aplicația Sony Headphones Connect pentru Android:

După cum se poate observa din screenshot-urile de mai sus, Sony Headphones Connect are o interfață curată, simplu de parcurs și propune nu doar funcții de bază.

Mai merită menționată funcția Speak-to-Chat care, odată activată, întrerupe în mod automat redarea muzicii atunci când utilizatorul căștilor începe să vorbească. La câteva secunde după ce conversația este încheiată, muzica repornește fără a mai fi nevoie de alte acțiuni.

Foarte important este și modul de control prin atingeri. Dacă la toate căștile TWS testate până acum trebuia să atingi o anumită parte a dispozitivului spre a genera o acțiune, la Sony LinkBuds WF-L900 treaba este cu mult mai simplă, dar, în același timp, cu mult mai avansată. Datorită modului de lucru denumit Wide Area Tap poți atinge zona urechii, nu neapărat una dintre căști. Adică, poți face dublu sau triplu tap în fața urechii sau pe lobul urechii, iar casca corespunzătoare va reacționa. Sunt folosiți senzorii giroscopici din fiecare cască, interacțiunea este astfel mult simplificată, nefiind nevoie să atingi o anumită zonă a gadgetului.

Nu există acțiune pentru un tap simplu, ci doar pentru atingere dublă sau triplă. Din aplicația Sony Headphones Connect poți seta ce anume să se întâmple: Play/Pause, Next/Previous, Volume Up/Down, Activare assistant vocal etc.

Apropo de ultima parte, Sony LinkBuds WF-L900 sunt compatible și se pot integra cu Google Assistant și Amazon Alexa, în funcție de preferințe. 

Autonomie

 

Căștile promit o autonomie de până la 5.5 ore de redare continuă de muzică sau până la 2 ore și jumătate pentru conversații. Nu știu exact cum a ajuns Sony la aceste cifre, dar la mine a fost vorba de ceva mai puțin. Am prins în medie în jur de 4 ore de autonomie, într-un mod de utilizare ce a presupus în majoritate redarea muzicii, dar și cu câteva minute de convorbiri.

Carcasa complet încărcată va mai aduce, se pare, până la 12 ore de autonomie suplimentare celor până la 5.5 ore date de căști, așă că poți prinde maximum 17.5 ore cu toate bateriile încărcate.

Preț

Căști TWS Sony LinkBuds WF-L900 – 900 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Casti TWS Sony LinkBudsWF-L900

Este clar că Sony LinkBuds WF-L900 sunt căști de cea mai bună calitate, ce încorporează multă tehnologie. Este impresionant cât sunt de mici și de ușoare, cât de bine se așează pe ureche și cât de confortabile sunt.

Sunetul nu este cel mai bun cu putință, însă este de lăudat pentru o pereche de căști deschise. Calitatea vocii în convorbiri este pe cât se poate de bună, de-a dreptul excelent preiau vocea și estompează zgomotele de fond.

În fine, ce trebuie neapărat înțeles este că pentru o pereche de căști tip open ear, Sony LinkBuds WF-L900 sunt geniale. Dacă vrei mult bass și volum maxim dintre cele mai ridicate, plus o izolare cât mai bună față de sunetele din exterior, atunci trebuie să cauți altceva. Eventual, te poți orienta spre Sony WF-1000XM3 sau versiunea mai nouă, pe care însă eu nu am testat-o.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru căștile Sony LinkBuds WF-L900:

PRO

  • extrem de confortabile, pot fi purtate fără întrerupere pe durata întregii zile;
  • sunet bun pentru o pereche de căști de tip open ear;
  • calitate excelentă a sunetului preluat în apeluri;
  • multe funcții folositoare, precum Wide Area Tap și Speak-To-Chat.

CONTRA

  • designul open ring sacrifică redarea bass-ului și volumul maxim;
  • autonomia este de nivel mediu.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.