Căști wireless cu ANC Huawei FreeBuds Studio – review

19/12/2020

Huawei a ajuns de mult timp în liga companiilor renumite, în rândul producătorilor de la care clientii au anumite așteptări, pretenții. Nu prea au voie să dea greș atunci când anunță dispozitive performante, trebuie să-și mențină reputația cu greu câștigată.

Așa că de fiecare dată când prezintă noi produse de top, lumea se așteaptă la tot ce este mai bun. Cred că acesta este cazul și cu căștile Huawei FreeBuds Studio, căști ce promit multe prin caracteristicile din fișa tehnică.

Review video

httpvh://youtu.be/WcT1GTj-xDs

Specificații pentru căștile Huawei FreeBuds Studio

  • Difuzor dinamic de 40 mm cu diafragmă polimerică în 4 straturi;
  • Răspuns în frecvență: 4 – 48.000 Hz;
  • Tehnologie de anulare activă a zgomotelor de fond cu 8 microfoane;
  • Conectivitate: Bluetooth 5.2 cu suport codec L2HC (doar cu telefoane Huawei cu EMUI 11 sau mai nou) și AAC, USB Type-C pe cupa dreaptă; 
  • Baterie integrată de 410 mAh ce asigură până la 24 ore de redare fără ANC sau 20 ore cu ANC, o încărcare de 10 minute asigură până la 8 ore de redare fără ANC sau până la 5 ore cu ANC;
  • Câte 4 microfoane omni-direcționale integrate pe fiecare cască;
  • Dimensiuni: 165 x 150 x 81.5 mm;
  • Greutate de 260 grame.

Design

Casti wireless cu ANC Huawei FreeBuds Studio

La mine a ajuns cutia sigilată, pe care un abțibild anunța că produsul nu este destinat vânzării, deci este un sample pregătit de divizia de PR pentru teste. În pachet am găsit mai întâi carcasa, în interiroul căreia erau căștile și cablul de la USB-A la USB-C. Mai jos de carcasă erau câteva pliante cu diferite informații, printre care un ghid de pornire rapidă și certificatul de garanție.

Cutia de transport, ori mai bine spus carcasa, este din plastic rigid, ce se simte ușor cauciucat la atingere. Este finisată la exterior printr-un model ce imită țesătura, iar în centru, pe partea frontală, are o bucată de metal pe care este gravat numele producătorului. Deschiderea carcasei se face cu fermoar, iar în interior descoperi căștile ce au locașul lor special, din care nu se mișcă în timpul transportului. Aici sunt și doi săculeți ce vor împiedica apariția umidității ori a mirosurilor.

Tot în interior mai există un spațiu acoperit cu un capac ce se închide prin magent și unde era așezat cablul USB-A la USB-C. Aici poți ține, în locul acestui cablu, anumite accesorii de mici dimensiuni. Interiorul este căptușit cu un material moale, plușat, ce se simte la atingere precum catifeaua.

Căștile Huawei FreeBuds Studio se poziționează în piață drept produse premium și nimic din ceea ce privește construcția nu trădează această pretenție. Cupele sunt din plastic la exterior, dar acesta este unul dintre cele de foarte bună calitate. Tijele ce unesc cupele sunt din metal gros și solid și sunt strașnic prinse de cupe. Totodată, cupele permit reglaje pe înclinare și rotire.

Ajustarea pe lungime a benzii ce se așează pe cap se face simplu, doar tragi sau împingi în direcția dorită. Nu sunt trepte intermediare, poți opri reglajul în orice punct ai nevoie.

Zonele de contact cu capul sunt îmbrăcate în piele ecologică extrem de fină. În spatele ei este burete moale ce garantează un confort suprem în timpul purtării. Huawei FreeBuds Studio nu m-au deranjat sub nicio formă nici după mai bine de 2 ore de purtare continuă sau după peste 6 – 7 ore de audiție într-o singură zi.

Huawei FreeBuds Studio nu dau greș din nicio direcție la capitolul de analiză design. Poate că unora li se va părea că seamănă prea tare cu anumite modele deja existente în piață, dar acesta este riscul de a veni printre ultimii într-un segment unde unii joacă de mulți, mulți ani.

Sunet

Casti wireless cu ANC Huawei FreeBuds Studio

Dacă vreți să vă scutesc din a citi tot acest capitol, atunci aș putea rezuma totul într-un singur cuvânt: curat! Asta mi-a venit în minte după primele minute de audiție.

Nimic nu pare forțat, totul este acolo fix așa și atât cât ar trebui. Sunet natural, clar, extrem de bine definit, cu separare extrem de fină a fiecărui detaliu. Pe scurt, totul este curat!

Dacă intrăm în detalii, atunci trebuie să știți că Huawei FreeBuds Studio nu sunt dintre acele căști ce pun accent pe bass. Nu înseamnă că bass-ul lipșește, ci doar că nu este acel sunet care să ”bubuie” în ureche, care să fie forțat, pătrunzător. Frecvențele joase sunt bine reprezentate, pe atât cât se poate la astfel de căști. Bass-ul nu acaparează melodia, ci doar o completează în proporția corespunzătoare. 

Pe frecvențele medii, nimic de reproșat. Absolut nimic. Medii atât de clare, de perfect conturate și reproduse, pe fiecare spectru, rar am mai întâlnit. Separarea este incredibil de exactă, nimic nu se ”amestecă”, poți percepe la fix fiecare instrument ori voce.

Pe înalte, cel puțin la fel de bine. Frecvențele înalte sunt fine, ascuțite, le pot numi fără să exagerez cristaline. Le auzi fără să te concentrezi asupra lor, sunt acolo, dar nu ”înțeapă”, nu vor să atragă atenția asupra lor. 

Acum, ar putea părea că am lăudat prea tare sunetul acestor căști, dar, cum fiecare are anumite preferințe, la mine contează cel mai tare sunetul natural și corect, fără ”briz-brizuri”. Iar Huawei FreeBuds Studio fix asta îți oferă.

Efectul stereo este excelent și el. Trecerile din difuzorul stâng în cel drept, separarea canalelor este aproape perfectă. Nu ai cum să nu apreciezi și asta.

Dacă ar fi să spun care sunt genurile muzicale preferate de aceste căști, aș zice că… toate. Nimic nu-i pune probleme, cu toate că pe melodiile cu mult bass, s-ar putea ca unii să vrea o dinamică mai accentuată. Astfel, unora li s-ar putea părea că genurile hip-hop, dance, club și altele asemenea sunt ușor ”domolite”, că se putea mai mult.

Pe de altă parte, orice pasionat audio adevărat va aprecia căștile Huawei FreeBuds Studio așa cum sunt: fără complicații inutile, fără să-și dorească a imprima o semnătură distinctă, ci doar un sunet corect.

Ar mai fi un aspect pe care unii s-ar putea să nu-l aprecieze la Huawei FreeBuds Studio. Mă refer la volumul maxim, ce nu este de-a dreptul impresionant. Pentru mine este suficient, fiindcă eu nu-mi doresc să am probleme cu auzul din cauza unor căști. Pentru alții, s-ar putea să nu fie destul. Intensitatea maximă nu-ți face capul să bubuie, dar, pe de altă parte, la volum de 100% nu apar absolut niciun fel de distorsiuni, calitatea sunetului nu are de suferit câtuși de puțin.

Să spun aici câteva cuvinte și despre funcția de anulare activă a zgomotelor de fond. ANC-ul este de top, fără discuții la același nivel cu ceea ce oferă granzii (mă refer desigur la Sony și Bose). Am testat anul trecut Sony WH-1000XM3, iar Emil are o pereche de Bose QuietComfort 35 II, pe care le-am pus de câteva ori pe urechi, așa că am termeni de comparație.

Huawei FreeBuds Studio integrează nu mai puțin de 8 microfoane, câte 4 pe fiecare cupă. Acestea peiau sunetele din jurul tău, pe care procesorul le analizează, iar în difuzoare sunt emise unde sonore în contra partidă, ce anulează zgomotul de fond în cea mai mare parte. Bine, cam asta face orice pereche de căști cu ANC, doar că aici funcționează extrem de eficient.

ANC-ul de pe Huawei FreeBuds Studio elimină total orice sunet de frecvență joasă și le atenuează mult și pe cele medii ori înalte. Pe ultimele nu poate face minuni, dar nicio pereche de căști nu face deocamdată asta. Cu orice fel de conținut audio redat de căști, la un volum de 30 – 40% nu te deranjează mai nimic, în afara zgomotelor cu adevărat puternice.

Huawei denumește ANC-ul de pe FreeBuds Studio drept unul dinamic inteligent, ce se adaptează automat la mediul înconjurător, la genul zgomotelor din jurul tău. Nu contează cum se cheamă ori cum funcționează, important este că își face excelent treaba.

Huawei FreeBuds Studio oferă și posibilitatea de a activa, în locul ANC, funcția Awereness. Aceasta folosește acum microfoanele spre a aduce sunetul ambiental în căști, auzi perfect totul din jurul tău și astfel poți purta fără griji o conversație.

Când este cazul, două dintre cele opt microfoane integrate de căști sunt folosite în apeluri, când preiau vocea utilizatorului. Celelalte șase microfoane se ocupă în continuare a atenuarea zgomotelor de fond ce pot ajunge la interlocutor și chiar fac asta într-o măsură cel puțin decentă.

Scurtă concluzie aici: deși Huawei este la prima încercare cu căști over ear cu ANC, le-a ieșit aproape perfect. Huawei FreeBuds Studio nu au puncte slabe evidente și sunt mai bune decât mă așteptam, aș spune că oferă mai mult decât speram să găsesc în acest segment de preț.

Conectivitate

Casti wireless cu ANC Huawei FreeBuds Studio

Dacă ne referim doar la conectivitate, nu sunt prea multe de povestit. O să fac totuși aici mai multe precizări.

Huawei FreeBuds Studio se conectează prin Bluetooth la sursa de redare, fie că vorbim despre un smartphone, o tabletă, un laptop, un televizor ori altceva. Căștile pot fi conectate simultan cu două dispozitive. Poți asculta, de exemplu, muzica de pe laptop, iar când pe telefon primești un apel să răspunzi direct cu căștile, împerecheate în prealabil cu smartphone-ul.

Pe căști vedem și un port USB Type-C, însă acesta este folosit doar la încărcarea bateriei.

Altceva merită menționat aici. Aparte de butoanele fizice – cel de activare / dezactivare ANC sau activare mod Awereness pe cupa stângă și cel Power + cel Bluetooth pe cupa dreaptă, mai există și alte moduri de a da comenzi acestor căști.

Întreaga suprafață a cupei drepte suportă gesturi tactile. Poți face dublu tap oriunde spre a pune Play / Pause, poți atinge continuu pentru două secunde spre a activa asistentul vocal al dispozitivului conectat, poți face swipe de sus în jos sau invers spre a crește / scădea volumul și poți face swipe de la sânga la dreapta ori invers pentru a reveni la melodia anterioară ori pentru a trece la următoarea. Ce este de reținut de aici este că gesturile sunt absolut perfect recunoscute de fiecare dată și oriunde ai atinge cupa dreaptă (pe partea exterioară).

O altă funcție interesantă este cea de Pauză automată în momentul în care iei căștile de la urechi. Imediat ce acest lucru se întâmplă, căștile pun pauză, iar în momentul în care le reașezi la urechi, melodia începe a fi redată din locul unde a fost întreruptă.

Ar mai fi de precizat aici că în magazinul Goolge Play Store, precum și în magazinul propriu Huawei AppGallery, este disponibilă spre descărcare aplicația Huawei AI Life, ce ar trebui să ofere mai mult control asupra căștilor. Din păcate, la data la care redactez acest review, aplicația AI Life nu recunoaște acest model de căști, nu este în lista dispozitivelor pentru care oferă suport.

Capturi de ecran din aplicația Huawei AI Life pentru Android:

Sunt sigur că în câteva săptămâni, în lista acceptată de AI Life vor apărea și căștile Huawei FreeBuds Studio și voi face un update aici cu ce am descoperit.

Închei capitolul cu o mică dezamăgire. Huawei FreeBuds Studio suportă codec high resolution L2HC, cu rate de transfer de până la 960 kbps, doar în combinație cu anumite modele de telefoane Huawei, dintre cele ce rulează interfața EMUI 11 sau mai nouă. În rest, dispozitivele compatibile vor suporta ratele maxime de transfer date de codecul AAC (250 kbps) și nimic mai mult. Ar fi fost perfect dacă ar fi exitat suport pentru codecuri Qualcomm aptX HD sau chiar aptX Adaptive, ce sunt acum la pachet cu multe smartphone-uri.

Autonomie

Autonomie Huawei FreeBuds Studio

Iarăși numai de bine și aici. În fișa tehnică se specifică până la 24 de ore de redare continuă cu ANC oprit sau maximum 20 de ore cu ANC pornit, cu o singură încărcare.

Din testele mele, nimic mai adevărat. Cu volumul din căști undeva la 40 – 50%, uneori chiar și mai sus de atât, după circa 4 ore de audiție, mereu cu ANC pornit, din baterie se pierduseră doar 20 de procente. Se poate să fi fost ceva mai mult de atât, fiindcă procentul bateriei este afișat pe telefon doar din 10 în 10%.

Încărcarea completă a acumulatorului golit durează circa o oră, iar în numai 10 minute de încărcare pui circa 20 – 25% în baterie, suficient pentru ore bune de redare la un volum mediu.

Preț

Căști Huawei FreeBuds Studio – 1.300 de lei preț recomandat, le-am găsit deocamdată disponibile doar pe HuaweiMobileStore.ro.

Concluzii

Casti wireless cu ANC Huawei FreeBuds Studio

La ceea ce contează cu adevărat, Huawei FreeBuds Studio nu dezamăgește. Deloc. Poate pentru unii aceste căști sunt scumpe (printre care și pentru mine), dar asta nu înseamnă că sunt scumpe la modul general. Eu aș zice că din contră: la câte oferă și la cât de bine se descurcă în orice scenariu, vin cu un preț rezonabil, primești suficient de la aceste căști cât să nu-ți pară rău deloc de banii cheltuiți.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru căștile Huawei FreeBuds Studio:

PRO

  • construcție de top, căști solide, finisate atent, cu materiale de cea mai bună calitate;
  • foarte confortabile chiar și pentru perioade îndelungate de timp;
  • sunet excelent, natural, corect din orice punct de vedere;
  • funcția de anulare activă a zgomotelor de fond este extrem de eficientă, cel puțin la același nivel cu competitorii consacrați;
  • autonomie ridicată, până la 24 de ore de redare continuă la o singură încărcare;
  • controlul tactil funcționează ireproșabil.

CONTRA

  • codecul high resolution L2HC este suportat doar împreună cu anumite smartphone-uri Huawei, următorul codec suportat este doar ACC, nu există suport pentru Qualcomm aptX HD ori aptX Adaptive, codecuri ce se întâlnesc din ce în ce mai des pe tot mai multe dispozitive.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.