Despre poluare se tot vorbește din ce în ce mai serios și pe bună dreptate. Există multe surse generatoare de poluare la nivelul planetei, dintre care una este poate cel mai puțin luată în serios. Mă refer la poluarea sonoră, desigur, ce rost ar fi avut să vorbesc despre alt tip în introducerea unui review de căști.
Și am atins subiectul poluării fonice tocmai pentru că în continuare vom vedea cum ne poate ține departe de zgomotele nedorite o pereche de căști. Nu sunt primele de acest gen pentru care scriu o recenzie, am mai testat și Creative Aurvana ANC.
Față de acelea, totuși, Sony WH-1000XM3 sunt la ani lumină în ceea ce privește anularea activă a zgomotelor de fond și nu numai. Veți vedea mai departe pe larg la ce mă refer.
Specificații pentru căștile Sony WH-1000XM3
- Difuzor de 40 mm tip dom (bobină mobilă CCAW) din magnet neodim;
- Răspuns în frecvență: 4 – 40.000 Hz, 20 – 20.000 Hz prin Bluetooth la 44.1 kHz și 20 – 40.000 Hz prin Bluetooth LDAC 96 kHz, 990 kbps;
- Impedanță: 16 ohm la 1 kHz prin cablu cu unitatea oprită și 47 ohm la 1 kHz prin cablu cu unitatea pornită;
- Sensibilitate: 101 dB/mW @ 1 kHz prin cablu cu unitatea oprită și 104.5 dB/mW @ 1kHz prin cablu cu unitatea pornită;
- Conectivitate: Bluetooth 4.2 cu LDAC, A2DP, AVRCP, HFP, HSP, NFC, jack combo de 3.5 mm, port USB Type-C pentru încărcarea acumulatorului intern;
- Sistem NC (Noise Canceling) de anulare activă a zgomotelor de fond;
- Baterie integrată ce asigură până la 30 de ore de redare cu NC activat sau până la 38 de ore cu NC oprit;
- Greutate de 255 grame.
Design
Sony WH-1000XM3 au ajuns la noi în pachetul de retail. Căștile le găsim puse într-o gentuță de transport alături de un cablu jack de 3.5mm la ambele capete, unul dintre ele la unghi drept, cablu USB Type-C – USB, adaptor de avion la jack de 3.5mm, ghid de pornire rapidă și alte pliante cu diferite informații, inclusiv legate de garanție.
Gentuța de transport este rigidă, înăuntru au loc nu doar căștile, ci și toate celelalte accesorii ce mai vin în cutie. Acestea vor fi fixate destul de bine într-ul locaș special amenajat, gândit în același timp pentru a fixa cât mai bine și căștile.
La exterior gentuța este acoperită cu un material textil ce pare a rezista uzurii în timp și prezintă și o plasă unde mai poți pune alte mici obiecte. La capătul unde fermoarul închide geanta există și o curelușă.
Căștile Sony WH-1000XM3 nu au o greutate prea mare, mai ales când ne gândim că încorporează și acumulator, precum și multă tehnologie. Nici ușoare nu le pot numi, dar au cu mai bine de 100 de grame în minus față de căștile de gaming cu Bluetooth ASUS ROG Strix Fusion 500.
Fiind concepute pentru trasnport frecvent, Sony WH-1000XM3 au un sistem de rabatare și rotire a cupelor. Astfel, căștile pot ocupa mult mai puțin spațiu.
Sistemul de rotire a cupelor, precum și ajustarea lor pe o a doua axă și a benzii ce se așează pe cap asigură o potrivire perfectă pentru orice tip de utilizator.
Sub pielea ecologică foarte fină și plăcută la atingere a cupelor este o spumă moale, ce preia excelent forma capului din jurul urechilor, căci vorbim despre căști de tip circumaural. Pentru a beneficia de o izolare pasivă mai bună față de sunetele din exterior, eu recomand să apăsați ușor cupele pe cap după ce ați așezat căștile confortabil. Spuma moale se va mula și mai bine în acest fel.
Buretele de pe banda ce vine pe cap este și el moale, asigură o purtare confortabilă, dar nu este la același nivel cu spuma de pe cupe. Oricum ar fi, căștile Sony WH-1000XM3 se dovedesc extrem de confortabile și după ore bune de purtare continuă. Singura mică probelmă vine de la faptul că urechile se încălzesc ușor sub cupe, fiind vorba despre cupe închise, ce nu permit circularea aerului.
Construcția căștilor pare foarte solidă, deși la exterior nu vedem decât plastic. În afară de bucata de metal a benzii ce se așează pe cap, nu avem decât plastic și piele ecologică. Chiar și așa, totul arată bine, plasticul este plăcut la atingere și nu face căștile să pară ieftine. Toate materialele sunt de foarte bună calitate, la fel și finisările.
Sunet
Haideți să vedem cu ce se laudă cu adevărat Sony WH-1000XM3. Vorbim în primul rând despre cea mai importantă funcție, cea de anulare activă a zgomotelor de fond. M-ul de la sfârșitul denumirii acestor căști vine de la Mark 3, adică s-a ajuns la a treia generație de căști WH-1000X cu Noise Canceling de la Sony. Așteptările sunt mari, mai ales că producătorul nipon le promovează drept cele mai bune căști de acest fel, ce promit să anuleze cel mai bine majoritatea sunetelor din afara cupelor.
În practică… nu prea am ce să le reproșez. Da, tot se mai fac auzite vocile oamenilor și anumite frecvențe înalte, dar și acestea sunt mult atenuate. Zgomotele de fond constante de frecvență joasă sunt atenuate aproape în totalitate, în locul lor auzi doar un ușor fâșâit. Sigur că, cu cât zgomotele sunt mai constante, precum motorul mașinii în care ești în mers, zgomotele de la vânt sau pneuri, sunt eliminate aproape complet.
De asemenea ”zumzetul” orașului dispare complet cu aceste căști pe urechi. Activarea funcției Noise Canceling aduce multă liniște, iar muzica poate fi savurată la un volum cu mult mai mic fără a fi deranjat de alte zgomote din afară. Acesta este marele avantaj al căștilor cu Noise Canceling.
Sony WH-1000XM3 atenuează și anulează zgomotele de fond la un nivel mult mai ridicat față de ceea ce am întâlnit la Creative Aurvana ANC, nici nu încape discuție.
Am avut ocazia să compar Sony WH-1000XM3 și cu concurentul numărul unu – Bose QuietComfort 35 II:
Diferența în anularea zgomotului de fond nu este uriașă, dar poate fi percepută evident. Cea mai mare diferență o face Sony WH-1000XM3 în dreptul sunetelor de frecvențe medii și înalte, pe care Bose QuietComfort 35 II nu le atenuează pe atât de bine.
Sony WH-1000XM3 nu aduce doar Noise Canceling, ci propune și o funcție intermediară, numită Ambient Sound Controlled. Aceasta lasă să pătrundă sub căști anumite sunete, ca vocea umană, în special, dar și sunete precum claxonul mașinilor și altele asemenea.
Altă facilitate pe care Sony WH-1000XM3 o oferă este aceea că poate dezactiva instant funcția de Noise Canceling. Tot ce trebuie să facă utilizatorul este să acopere cu mâna cupa dreaptă în întregime. Pentru perioada cât ține palma acolo muzica abia se va mai auzi, iar funcția Noise Canceling este dezactivată. Ba mai mult, pare că microfoanele ce analizează zgomotele de fundal preiau acum sunetele de afară și le aduc în difuzoare. Astfel, vei auzi perfect ceea ce vine din afara cupelor. Foarte utilă funcția Quick Attention.
Cam atât pe partea de Noise Canceling. Sony WH-1000XM3 sunt excelente aici, recunosc că nu mă așteptam să fie atât de bune. Cel mai probabil printre cele mai bune, pentru moment.
Să vă zic pe scurt și cum sună muzica acum. Ei bine, ca să scap repede, vă voi spune că foarte bine, nu există mai nimic de reproșat.
Inițial nu mi s-au părut a suna mai mult decât decent, mai ales având în vedere prețul lor. Am decis să le las câteva ore să redea muzică la volum ridicat, pentru a realiza așa-numitul proces de burn-in.
Nu mică mi-a fost mirarea să descopăr apoi un sunet cu mult mai bun. Toate frecvențele sunt acolo, corect reproduse și bine delimitate. Totul sună excelent, nu prea ai niciun motiv de nemulțumire. Nu contează ce gen muzical preferi, oricare va fi redat aproape perfect.
Interesant este că pentru a primi cel mai bun sunet trebuie să pornești căștile. Ele pot funcționa și prin jack de 3.5 mm fără a activa nicio funcție. Totuși, odată ce pornești căștile ai parte de o calitate îmbunătățită. La asta mă așteptam cumva după ce am văzut specificațiile, cu valori diferite pentru impedanță și sensibilitate cu căștile On, respectiv Off. DAC-ul intern intervine ori de câte ori căștile sunt pornite.
Volumul maxim este mai mult decât suficient, atât prin Bluetooth, cât și prin jack-ul de 3.5mm. În cel de-al doilea caz, este nevoie de o sursă de calitate dacă vrei să ai parte de tot ce pot căștile Sony WH-1000XM3. Cu amplificatorul de căști din kit-ul Creative Sound Blaster R3 la volum maxim căștile efectiv vibrează pe cap. Vorbesc serios!
Concluzie a acestui capitol? Sony WH-1000XM3 sunt cele mai bune căști ale momentului pe partea de anulare activă a zgomotelor de fond, dar și unele dintre cele mai bune ca sunet general.
Conectivitate
Sony WH-1000XM3 sunt căști wireless cu conectivitate Bluetooth 4.2. Pe acest standard suportă LDAC, A2DP, AVRCP, HFP, HSP. Raza maximă de acțiune a conectivității fără fir este de până la 10 metri în câmp deschis.
Pentru a benefica de toate funcțiile disponibile pe căștile Sony WH-1000XM3 trebuie să descarci din Google Play Store aplicația Sony Headphones Connect. Aici ai la dispoziție multe setări și ajustări:
Avem și NFC pentru o conectare mult mai rapidă a căștilor cu dispozitivele compatibile.
Căștile Sony WH-1000XM3 prezintă doar două butoane clasice, ambele sunt pe cupa stângă. Butonul Power îndeplinește și funcția de activare a împerecherii Bluetooth. Pentru asta trebuie menținut apăsat timp de 7 secunde.
Butonul Noise Canceling activează această funcție, dar face și trecerea prin celelalte două moduri: Ambient Sound (adică NC oprit) și Ambient Sound Controlled (anumite sunete din afara căștilor nu mai sunt atenuate).
Afară de aceste două butoane mai există câteva. În fapt, cupa dreaptă recunoaște mai multe gesturi tactile. Poți atinge de două ori rapid în centrul cupei pentru Play/Pause sau răspunde apel/încheie apel, poți face swipe de jos în sus pentru a crește volumul și invers pentru a-l reduce, swipe de la stânga la dreapta și invers pentru melodia următoare/precedenta. Totodată, așa cum am explicat deja mai sus, când acoperi cu mâna toată cupa dreaptă anulezi instant Noise Canceling-ul, iar volumul este setat imediat aproape de minim. Funcția se numește Quick Attention și este genială.
Există și jack de 3.5 mm pentru a folosi căștile Sony WH-1000XM3 în mod clasic. Astfel poți asculta muzică cu căștile oprite, dar calitatea va fi mai scăzută, la fel și volumul maxim dacă nu ai o sursă de calitate.
Sony WH-1000XM3 pot fi folosite și pe post de hands-free când sunt conectate la telefon prin Bluetooth. Aici ar fi primul punct negativ pe care l-am găsit până acum: microfonul nu este suficient de sensibil și nu preia la un nivel adecvat vocea ta.
Autonomie
Bateria încorporată de Sony WH-1000XM3 promite până la 30 de ore de redare continuă cu funcția Noise Canceling activată și maxim 38 de ore cu aceasta oprită.
Deși am folosit căștile multe, multe ore, tot nu aș putea să vă dau niște cifre exacte aici. Asta fiindcă am ascultat prin Bluetooth sau jack, la volum scăzut, mediu sau înalt, cu NC activat sau dezactivat. Ce vă pot spune este că autonomia este foarte bună. Nu cred că poți goli un acumulator plin în mai puțin de 10 ore, în cele mai grele condiții, adică prin conectivitate Bluetooth, cu NC activat și ascultând la un volum către maxim.
Acumulatroul se încarcă prin intermediul unui port USB Type-C, deci și din această privință merită apreciate aceste căști. Sony promite că o încărcare de 10 minute a bateriei căștilor WH-1000XM3 (cu încărcător de 5V / 1.5A) asigură o autonomie de până la 5 ore.
Preț
Căști wireless cu NC Sony WH-1000XM3 – 1.740 de lei pe eMAG
Concluzii
Era cam greu să fie și ieftine aceste căști după cât le-am lăudat, nu? Ideea este că dacă vrei probabil cele mai bune căști cu anulare activă a zgomotelor de fond trebuie să scoți ceva bani din buzunar.
În afară de faptul că microfonul pentru apeluri este slab, nu am ce să le mai reproșez acestor căști. Pot să-mi reproșez mie că nu câștig suficient de mult cât să mi le permit, dar asta este altă discuție.
Sony WH-1000XM3 merită atenția pasionaților de sunet, a celor ce călătoresc des cu avionul sau a celor ce își doresc să asculte muzica preferată fără a fi deranjați câtuși de puțin de zgomotele din afara cupelor.
Nu mai are rost să mai zic și altceva, râmân aici cele mai importante puncte pro și contra pentru căștile Sony WH-1000XM3:
PRO
- anulare exemplară a zgomotelor de fond, indiferent de natura lor sunt fie estompate cu totul, fie atenuate în mare măsură;
- calitate excelentă a sunetului;
- multe funcții folositoare, precum Quick Attention și Ambient Sound Controlled;
- autonomie ridicată;
- foarte confortabile și după perioade îndelungate de purtare continuă.
CONTRA
- microfonul pentru apeluri nu preia vocea corespunzător.