Seria de căști Kraken se pare că este cea mai de succes a celor de la Razer, iar de curând tocmai a fost lansată cea de-a patra generație. Aici vedem cum se descurcă Razer Kraken V4, însă cei care vor să experimenteze și tehnologia Razer Sensa HD Haptics pot merge către varianta Pro a acestor căști. Poate că le vom primi și pe acelea la test, deocamdată începem analiza cu ce avem acum.
Specificații pentru căștile wireless de gaming Razer Kraken V4
Date tehnice
Căști wireless de gaming Razer Kraken V4
Driver Razer TriForce Titanium de 40 mm
Răspuns în frecvență 20 - 28.000 Hz
Impedanță 32 Ω (1 kHz)
Sensibilitate 98 dBSPL / mW @ 1 kHz (HATS)
Tehnologii audio THX Spatial Audio (doar prin conectivitate la PC cu Windows 10 / 11)
Noise Cancelling pentru microfon
Microfon Razer HyperClear Super Wideband unidirecțional, retractabil
Răspuns în frecvență 100 Hz - 10 kHz
Sensibilitate -42 ± 3 dBV/Pa, 1 kHz
Conectivitate Hyperspeed RF 2.4 GHz prin dongle cu port USB-C (în pachet)
Bluetooth 5.3 cu suport AAC și SBC
Prin cablu, prin portul USB-C de pe căști
Compatibilitate PC, Mac, PlayStation, Nintendo Switch, Steam Deck și smartphone (Android sau iOS)
Autonomie Până la 70 de ore fără iluminare RGB activă (prin conexiune RF)
Până la 35 de ore cu iluminare RGB activă (prin conexiune RF)
Încărcare Prin cablu, prin portul USB-C
Alte detalii Iluminare Razer Chroma RGB cu 9 zone distincte pe fiecare cască
Conexiune simultană pe RF 2.4 GHz și Bluetooth cu trecere rapidă între cele două
Reglare volum pe casca dreaptă
Reglare balans Game/Chat direct pe căști
Buton Mute pentru microfon pe casca stângă, LED de status Mute direct pe microfon
Greutate aprox. 350 grame
Pachet, design și construcție
La mine a ajuns un exemplar sigilat, în pachetul de retail. În cutie stau frumos și bine asigurate, ca și căștile, accesorii ca dongle-ul pe USB-C cu conectivitate RF, cablu de la mufă USB-A (tată) la port USB-C (mamă), cablu cu mufe USB-A la USB-C, un ghid de pornire rapidă și câteva stickere Razer:
Căștile Razer Kraken V4 nu aș spune că sunt nici masive, dar nici prea compacte. Cumva, au proporții corecte. Nu aș vrea să prezint prea mult prin cuvinte designul, consider că este mai comod a fi analizat din multitudinea de poze pe care le-am făcut produsului:
Ce pot să adaug aici ține de iluminarea RGB, care din fotografiile de mai sus pare ceva cam slabă ca intensitate. Asta fiindcă nu reglasem încă puterea din aplicația Razer Synapse 4 sau din cea Razer Chroma. În timpul sesiunii foto iluminarea era la 50% din potențial, după ce am dus-o la 100% iluminarea chiar este de efect și arată mult mai bine în realitate decât în imagini.
Dar poate mai important decât design și iluminare este cât de confortabile sunt aceste căști. Ei bine, Razer Kraken V4 sunt extrem de confortabile. Deși nu sunt deloc dintre cele mai ușoare, reușesc să ofere un compromis foarte bun între cât se strâng cupele în jurul urechilor și cât preia din greutate banda ce se așează pe cap. Este un echilibru foarte bun, pe care desigur trebuie să-l găsești și tu, prin ajustarea lungimii benzii de pe cap.
Confortul excelent la purtare este asigurat și prin spuma groasă și moale, care este în spatele materialului textil de pe cupe și de pe interiorul benzii de pe cap. Este o spumă cu memorie care se adaptează perfect conturului capului și astfel greutatea căștilor este distribuită pe o mai mare suprafață și, în plus, zona de contact a căștilor cu capul este mai mare.
Ce poate nu se observă perfect din galeria foto de mai sus, este modul în care cupele se pot roti la mai bine de 90 de grade și cum se reglează ușor pe înclinare verticală.
Din poze cu siguranță că nici nu ne putem da seama despre partea de construcție. Ei bine, Razer Kraken V4 se prezintă bine pe această direcție, dar parcă nu ies neapărat din tipare, poate că nici nu se prea ridică la nivelul așteptat în zona de preț unde concurează. Nu, nu este nimic rău, doar că avem cam mult plastic. De fapt, singura zonă din metal este cea de pe fiecare cupă, cea cu orificiile prin care iese la iveală iluminarea RGB. Așadar, doar acolo avem ceva metal, în rest strict plastic. Inclusiv banda ce se așează pe cap este din plastic. Chiar și așa, am căutat să-mi dau seama dacă asta duce ceva fragilitate, dacă Razer Kraken V4 se simt cumva mai sensibile pe vreo direcție, dar nu pot spune că mi-a fost lăsată această impresie. Deci, fără a impresiona pe partea de calitate de fabricație, Razer Kraken V4 nu sunt nici pe departe rele pe această direcție. Nicidecum.
Sunet
Aici, nu sunt anunțate ceva tehnologii uimitoare. Avem doar sunet spațial THX, însă și acela este valabil doar când căștile sunt conectate la PC-uri ce rulează Windows 10 sau 11. În rest, cu oricare dintre celelalte platforme suportate de Razer Kraken V4 sunetul este stereo clasic.
Dar, chiar și cu astfel de sunet clasic nimic nu este rău. Deloc! Bine, sincer nu aș spune că Razer Kraken V4 sunt de-a dreptul senzaționale, că-ți depășesc așteptările. Vorbim totuși de căști scumpe, așa că evident trebuie să convingă la capitolul sunet. Și o fac, dar fără a te da pe spate neapărat. Ce înseamnă asta? Că avem un sunet plin, dinamic, cu toate frecvențele acolo și bine reproduse.
Bass-ul este curat, este suficient de adânc și nu intervine anapoda, în sensul să acopere alt spectrul doar de dragul de a o face.
Frecvențele medii sunt foarte bune, aproape ideale. Se disting perfect, nu se amestecă cele de spectru mai jos cu cele dinspre înalte și, în esență, sunt cele care conturează excelent vocea, de orice timbru.
Înaltele, cumva surprinzător pentru niște căști de gaming, sunt și ele acolo, cu adevărat corecte și bine aduse în față, atât cât trebuie.
De fapt, ceea ce am remarcat este că Razer Kraken V4, deși sunt promovate drept căști de gaming, de fapt se descurcă foarte bine cu absolut orice fel de conținut audio. Sunt chiar patru preseturi care pot fi alese direct de pe căști (prin apăsarea butonului cu două săgeți de pe cupa dreaptă). Aceste preseturi sunt: Game, Movie, Music și Custom. Ei bine, diferențele dintre ele sunt foarte mari, dar cel mai bine este să le reglezi după preferințe din aplicația Razer Synapse 4. Pur și simplu din fabrică nu sunt cel mai bine optimizate, cumva sună prea fad, să zic așa. Și chiar merită să le ajustezi după cum își place, fiindcă cele mai mici intervenții pe egalizatorul cu 10 benzi chiar transformă sunetul.
Dacă vorbim despre spațialitate, atunci cu modul THX Spatial Audio activ (când este posibil) avem parte de o direcționare mai precisă. Diferențele nu sunt uriașe față de modul THX Stereo, dar sunt perceptibile.
Razer Kraken V4 se descurcă foarte bine în a da informații clare despre direcția de unde vine fiecare sunet, iar asta nu doar pe linia stânga – dreapta, ci și față – spate. Așa că în gaming Razer Kraken V4 chiar fac ceea ce trebuie.
Volumul maxim depinde puțin de metoda de conectivitate (RF, Bluetooth sau cablu), dar diferențele nu sunt uriașe. Oricum la maxim Razer Kraken V4 sunt cu adevărat puternice, suficient pentru orice fel de utilizator. Impresionant pentru mine a fost să descopăr că nici la 100% din capacitate nu apare niciun fel de degradare a calității. Aici trebuie să recunosc că am fost surprins de cum se descurcă Razer Kraken V4.
Despre izolarea pasivă (nu există atenuare activă a zgomotelor de fond) nu pot spune nici neapărat de bine, cum nici de rău. Buretele moale de pe cupe se mulează bine pe cap, dar nu te izolează complet sau foarte eficient. Repet: nici prea-prea, nici foarte-foarte.
Trebuie să vorbim și despre microfon. Nu doar soluția cu retractarea completă în interiorul cupei stângi și prezența LED-ului de status pe capătul microfonului conving.
Microfonul este unul dintre cele mai bune de la toate căștile testate vreodată. Este suficient de sensibil spre a capta chiar și șoaptele utilizatorului și face asta fără a prelua foarte mult din zgomotul dimprejur. Ok, face și asta în funcție de ajustări, dar dacă te joci cu setările disponibile în Razer Synapse 4 vei găsi cu siguranță cele mai bune reglaje în funcție de fiecare scenariu. Adică, poți ajusta sensibilitatea, în primul rând, dar poți activa și anumite îmbunătățiri software, dintre cele patru disponibile: volume normalization, vocal clarity, mic noise cancellation și voice gate. Fiecare dintre acestea are câte un slider de unde poți seta cât să intervină. Pe noise cancelling am observat că este foarte important să găsești nivelul potrivit. Standard era setat la 50 din 100 și vocea era tăiată prea tare. Am dus acel slider pe la 30 și am observat că zgomotul făcut la apăsarea tastelor sau de la click-urile mouse-ului a fost aproape în totalitate estompat, eliminat, fără ca vocea mea să fie tăiată. Diferența a fost uriașă la 30 față de 50, așa că merită făcute experimente.
În fine, microfonul nu doar că preia corect vocea, dar o face și la o calitate foarte bună.
Conectivitate
În primul rând aici aș vrea să explic pentru ce sunt cele două cabluri din pachet. Cablul de la USB-A tată la USB-C mamă îl vei folosi pe post de prelungitor sau chiar spre a avea port USB-C la dispoziție, dacă PC-ul tău nu are. Celălalt cablu (mufe USB-A la USB-C) îl poți folosi spre a conecta prin cablu căștile la PC sau la alt dispozitiv compatibil, dar și spre a încărca bateria integrată.
Dongle-ul pe USB-C este foarte micuț, aș spune că îl poți chiar rătăci dacă nu ai grijă de el. Dimensiunile mici vin cu avantaje atunci când vrei să folosești conexiunea RF spre a conecta căștile wireless la un smartphone, de exemplu. Să zicem că vrei pur și simplu să te bazezi pe RF în loc de Bluetooth. O poți face cu adaptorul din pachet, am încercat eu și este recunoscut de Android fără a fi nevoie de nicio altă acțiune din partea ta.
Am vorbit așadar despre RF, există și Bluetooth pe căști și foarte important este că poți avea două dispozitive conectate simultan prin cele două standarde. Foarte tare este că trecerea pe Bluetooth de la RF se face automat atunci când primești un apel telefonic pe telefonul conectat prin Bluetooth. Totodată, poți alege să oprești această funcție din aplicația Razer Synapse. Asta pentru a nu fi deconectat fără voința ta în timpul unei sesiuni importante de gaming.
Apropo de aplicația Razer Synapse, aceasta a ajuns la versiunea a patra, iar eu am instalat-o pe laptopul cu Windows 11 Pro. Iată cum arată, cât de multe opțiuni oferă în combinație cu căștile Razer Kraken V4:
Pe lângă Razer Synapse 4, pentru un control mai precis, pentru o personalizare mai în detaliu a iluminării RGB, există și aplicația Razer Chroma. Am instalat-o și pe aceasta pe același laptop. Iată cum se prezintă:
Închei acest capitol prin a prezenta toate comenzile și butoanele de pe căștile Razer Kraken V4. Pe cupa stângă avem rotița de control al volumului, butonul Mute / Unmute pentru microfon, butonul Power (care ținut mult apăsat activează modul de împerechere Bluetooth), portul USB-C și microfonul retractabil.
Pe cupa dreaptă este butonul cu două săgeți îndreptate în direcții diferite, care îndeplinește două roluri: la o apăsare face trecerea prin preseturile de sunet (Game, Movie, Music și Custom), iar la două apăsări succesive scurte trece rapid de la conexiunea RF la cea Bluetooth. Cel de-al doilea buton este cel care permite reglajul de balans Game / Chat. Trebuie ținut apăsat timp de 3 secunde și apoi rotița de pe cupa stângă nu mai controlează volumul, ci face acest reglaj de balans dintre volumul din joc și cel din chat. Interesant este că pe timpul reglajului primești informații prin voce despre momentul când balansul este egal sau când ai ajuns la maxim pe Chat ori pe Game.
Închei aici prin a-mi exprima nedumerirea de ce Razer Kraken V4 nu suportă și console Xbox?! Din tabelul cu specificații de la începutul recenziei vedem că sunt multe sisteme și platforme suportate, dar nu și Xbox. Păcat! Însă aici cred că Microsoft poate fi învinuit, știm că le este greu unor producători de periferice să asigure compatibilitate cu Xbox.
Autonomie
Din testele mele, diferențele nu sunt mari între autonomia pe care Razer Kraken V4 o oferă prin conexiunea RF față de atunci când folosești Bluetooth. Avantajul este de partea Bluetooth, dar nu cu mai mult de 10%.
Tot din testele mele pot să spun că autonomia este apropiată de cea anunțată oficial, pe care am trecut-o în tabelul cu specificații, doar dacă volumul este ceva mai redus, undeva la 25 – 30%. Mai mult, când vorbim despre cifrele cu iluminarea RGB activă, aceasta trebuie să fie pe la 50%. Altfel, cu iluminarea la 100% și cu volumul pe la 50%, unde eu am ținut intensitatea mai tot timpul, autonomia scade la doar circa 15 ore. Deloc excelent, dar nici grav, având în vedere acea iluminare RGB destul de puternică când este setată la maxim.
Preț
Căști wireless de gaming Razer Kraken V4 – 199 EUR pe site-ul oficial Razer.com (preț valabil la data publicării acestui review).
Fără a demonstra ceva calități cu adevărat ieșite din comun raportat la prețul lor, căștile Razer Kraken V4 nici nu dezamăgesc tare pe vreo direcție. Practic, avem un pachet bine studiat și apoi bine pus la punct.. Cumva, experiența Razer pe zona audio pare că s-a adunat în cazul Kraken V4 și astfel au fost create niște căști extrem de echilibrate, care însă vin la un preț ceva cam optimist. Este drept că niciun produs Razer nu este prea accesibil, așa că, până la urmă, nicio surpriză.
Căștile Razer Kraken V4 au fost testate timp de 14 zile și vor rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.