Căști wireless Tellur Morpheus Zeal – review

14/06/2017

Despre Tellur poate că unii dintre voi nu ați auzit până la această dată. Sunt cunoscuți în special pentru gadgeturile pe care le au în portofoliu, precum selfie stick-uri, huse pentru telefoane mobile, protecții pentru ecrane tip Tempered Glass, boxe bluetooth, stick-uri sau carduri de memorie ș.a.

De la această companie o să analizăm azi o pereche de căști cu conectivitate bluetooth. Într-o mare varietate de astfel de produse, are șanse Tellur Morpheus Zeal să aducă un anume beneficiu utilizatorului spre a-l convinge că merită cumpărate? Vedem mai departe.

Specificații pentru căștile Tellur Morpheus Zeal

  • Difuzor de 40 mm;
  • Răspuns în frecvență: 20 Hz – 20 KHz;
  • Impedanță: 32 ohm;
  • Conectivitate: Bluetooth, jack de 3.5 mm și port microUSB (doar pentru încărcarea bateriei);
  • Greutate de 150 grame.

Design

Căștile Tellur Morpheus Zeal ajung la client bine ambalate, nu sunt șanse ca ceva să se deterioreze pe drum. Fiecare accesoriu din pachet este la fel de bine fixat în interior. Găsim, pe lângă căști, și un adaptor bluetooth cu jack de 3.5 mm, cablu pe USB de încărcare a acestuia, cablu microUSB-USB pentru încărcarea căștilor, cablu jack 3.5 la jack 3.5 și manual de utilizare.

Fiindcă sunt o pereche de căști tip on ear, adică ce se așează pe ureche și nu pe care o acoperă, Tellur Morpheus Zeal nu au dimensiuni prea mari. Sunt compacte și ușoare, așa cum este bine pentru niște căști portabile, cu bluetooth.

Din păcate cupele sunt fixe, nu se mișcă în nicio direcție. Nu se rotesc sau altceva, deci sunt cam greu de transportat. Singurul reglaj este cel arhicunoscut, pentru poziționarea comodă pe cap prin ajustarea lungimii benzii ce unește cupele.

Din punct de vedere al construcției, căștile Tellur Morpheus Zeal nu sunt cele mai grozave. Nu par fragile, nici pe daprte, asta și fiindcă brațele ce unesc cupele sunt din metal cromat. În rest, avem mult plastic, plăcut la atingere, ușor catifelat. Totuși, nimic nu pare de cea mai bună calitate, finisările nu sunt cele mai fine, iar materialele puteau fi mai mai bune.

Buretele de pe cupe mi-ar fi plăcut să fie ceva mai moale, iar pielea ecologică ce le acoperă putea fi un pic mai fină. Cusăturile acesteia nu sunt deloc în linie, iar impresia este de grabă în procesul de fabricare.

Grație faptului că sunt ușoare, în cadrul sesiunilor lungi de ascultat, Tellur Morpheus Zeal nu devin incomode. Simți un ușor disconfort dacă este prea cald afară, în sensul că urechile se încălzesc după numai câteva minute. Fiind cupe închise și acoperite cu piele ecologică ce nu lasă pielea să respire, acest lucru era de așteptat.

Sunet

Fiind căști portabile, cu conectivitate fără fir, prin bluetooth, Tellur Morpheus Zeal vor fi folosite cel mai probabil în compania telefoanelor mobile. Nu numai însă, căci în pachetul de retail avem și un adaptor ce ne va permite conecatrea wireless a căștilor cu aproape orice dispozitiv cu ieșire pe jack de 3.5 mm. Despre asta mai încolo, la capitolul conectivitate.

La prima audiție, căștile Tellur Morpheus Zeal nu au impresionat. Departe de a fi rele, în zona asta de preț pornești cu așteptări ceva mai ridicate. Am ales să le las câteva ore redând muzică, pentru a vedea dacă există îmbunătățiri după o perioadă de burn-in. În unele cazuri poți distinge ușoare performanțe sporite, în altele mai nimic.

În cazul Tellur Morpheus Zeal am remarcat mici îmbunătățiri, sesizabile, însă nu dramatice.

Avem un sunet bun, dar atât. Înaltele nu sunt fine, cristaline, mediile sunt bine redate, vocea este clară, dar nu sunt clar diferențiate de înalte. Nu avem o conturare perfectă a frecvențelor și asta face ca sunetul să nu fie cel mai bine definit.

Bass este din plin, totuși nu ajunge să fie deranjant. Dacă era un pic mai adânc, mai grav, aș fi spus că măcar din partea asta am avea un bun performer.

Genurile muzicale cu care Tellur Morpheus Zeal se înțelege cel mai bine sunt jazz-ul, muzica vocală ori instrumentală, în special genurile ce nu sunt tocmai complexe, dificil de redat prin prisma aglomerării multor spectre. Puse la lucru cu rock, dance sau chiar cu unele genuri pop, Tellur Morpheus Zeal își arată limitele și nu reușesc să convingă.

Aceste căști nu sunt rele, ba deloc, doar că pentru prețul afișat există unele așteptări, pe care Tellur Morpheus Zeal nu le îndeplinește neapărat.

Asta când vine vorba de calitatea sunetului, căci volumul maxim nu are cum să dezamăgească. Foarte puternice chiar și la 80% din capacitate, aceste căști vor face deliciul utilizatorilor ce-și doresc un volum cu adevărat impresionant.

Din punct de vedere al izolării față de zgomotele ambientale, Tellur Morpheus Zeal se descurcă mai bine decât mă așteptam. Fiindcă sunt căști on ear (pe ureche) și nu over ear (care se așează practic pe cap și acoperă în întregime urechea) nu credeam că vor fi prea bune aici. Totuși, acestea reușeșc să izoleze sufient ascultătorul față de sunetele externe. Auzi câte ceva din afara cupelor, dar nu atât cât să deranjeze. Urci ceva mai sus volumul și deja nu vei mai fi distras de aproape nimic.

Conectivitate

Tellur Morpheus Zeal pot fi folosite și ca niște căști tradiționale cu conectivitate pe fir, prin intermediul cablului jack de 3.5 mm.

Fiind totuși promovate ca și căști wireless, cu conectivitate prin bluetooth, vom vorbi mai mult despre asta. Pe cupa din dreapta avem trei butoane, prin intermediul cărora activăm și accesăm toate funcțiile căștilor. Butoanele pentru reglarea volumului pot de asemenea să treacă la melodia următoare sau la precedenta, iar butonul Play/Pause îndeplinește și funcția de comutator on/off, precum și pe cea de activare a împerecherii prin bluetooth. Depinde doar de câte secunde este apăsat continuu acest buton. Toate detaliile sunt în manualul de utilizare.

Împerecherea cu un dispozitiv bluetooth se face clasic, prin descoperirea căștilor de către respectivul dispozitiv. Nu avem conectivitatea NFC așa că împerecherea va dura puțin mai mult.

Tellur Morpheus Zeal aduc în plus în pachet un mic adaptor ce transformă orice player cu ieșire pe jack de 3.5 mm într-un dispozitiv cu conectivitate prin bluetooth.

 

Acest adaptor vine cu mufă jack de 3.5 mm, dar mai are un port prin care poate fi alimentat cu energie electrică, dar prin care se și încarcă acumulatorul încorporat, unul cu capacitatea de 270 mAh. Odată pornit, transmițătorul se conectează automat la căști, dacă acestea sunt activate pe modul de împerechere bluetooth. Astfel, vei putea asculta muzică wireless prin căștile Tellur Morpheus Zeal de pe orice dispozitiv ce nu este dotat din fabrică cu bluetooth. Vorbim despre laptop, desktop PC, mp3 player, orice sistem de sunet ș.a.

Eu am testat cu succes transmițătorul prin conectarea la desktop, la laptop și la un iPod Shuffle.

Mai mult, acest adaptor permite ca și alte dispozitive cu bluetooth să poată fi conectate wireless. Am conectat o boxă portabilă în doar câteva secunde.

Distanța la care poate transmite semnal wireless adaptorul este de până la 10 metri, în câmp deschis. În casă, dintr-o cameră în alta, are dificultăți deja de la 4-5 metri, în funcție de natura pereților (BCA, cărămidă, beton, gips-carton etc.).

De menționat aici ar fi că pe căștile Tellur Morpheus Zeal există și microfon, pe cupa dreaptă. Cu ajutorul acestuia poți purta o conversație dacă telefonul este conectat prin bluetooth la căști.

Autonomie

Atât căștile, cât și transmițătorul bluetooth încorporează câte un acumulator ce le permite funcționarea fără a fi legate la o sursă externă de electricitate. Despre capacitatea bateriei din căști nu am găsit informații, doar că promite o autonomie de până la 12 ore.

În test, căștile Tellur Morpheus Zeal nu au rezistat niciodată mai mult de 10 ore, însă eu nu ascult muzică la un volum prea ridicat. O autonomie reală aș spune că se situează între minimum 5 – 6 ore și maximum 10 – 12 ore.

Acumulatorul de 270 mAh al transmițătorului bluetooth reușește să ofere 4-5 ore de autonomie. El poate fi încărcat fie cu un încărcător dedicat, fie direct prin portul USB al oricărui dispozitiv ce oferă un astfel de element.

Preț

Tellur Morpheus Zeal – 299 de lei pe eMAG.

Concluzii

Căștile wireless Tellur Morpheus Zeal vor să convingă în primul rând prin includerea direct în pachetul de retail a transmițătorului bluetooth. Astfel, utilizatorul va putea folosi căștile fără fir în compania oricărui player.

Chestia asta este destul de interesantă, dar ce ne facem cu prețul? Într-adevăr, cel practicat de eMAG este un pic mai mare decât am găsit pe majoritatea celorlalte site-uri, dar, dacă mai mereu dăm prețul de la eMAG, am zis să nu fac aici o excepție.

La 250 de lei Tellur Morpheus Zeal intră la bătaie cu nume mult mai cunoscute din domeniu, precum Sony, Pioneer, JVC sau chiar JBL ori Sennheiser. Câți vor alege Tellur, cu tot cu transmițătorul oferit în pachet, în dauna acestor producători deja consacrați?

Principalele puncte pro și contra pentru căștile Tellur Morpheus Zeal:

PRO

  • primim direct din pachetul de retail un transmițător bluetooth ce transformă orice player cu jack de 3.5 mm în dispozitiv cu conectivitate bluetooth;
  • căștile sunt ușoare și destul de comode;
  • volum maxim la un nivel foarte ridicat.

CONTRA

  • prețul este cam optimisit atât când ne referim la calitatea sunetului, cât și la aspectul general al căștilor (construcție, finisări, materiale);
  • cupele sunt fixe, nu se rotesc în jurul vreunei axe, singurul mod de ajustare a căștilor este prin reglarea lungimii benzii ce se așează pe cap.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.