Cât costă o imprimantă 3D românească și unde îți poți pune ideile în aplicare prin imprimarea 3D?

24/05/2014

Imprimantele 3D au început a fi la mare căutare în SUA și vestul Europei. Am citit multe articole despre acest procedeu de imprimare. A evoluat mult această tehnologie și îmi amintesc că la un moment dat se ofereau pe internet modele 3D pentru diferite arme care deveneau chiar utilizabile.

O companie din China realizase o casă cu ajutorul unei astfel de imprimante de dimensiuni mai mari, iar un temerar cu cunoștințe în proiectare crease o proteză pentru fiul său, iar costurile propriu-zise erau mult mai mici decât dacă ar fi cumpărat elementul respectiv dintr-un shop specializat.

Care este tehnologia din spatele imprimantelor 3D?

Imprimanta 3D este un robot industrial capabil să realizeze un obiect printr-un proces aflat sub control computerizat. Realizarea obiectului propriu-zis se face printr-un proces aditiv, straturi succesive de materal în diferite forme și diferă de procesele de prelucrare tradiționale bazate prin eliminarea materialelor (operații precum tăiere sau foraj).

Se spune că imprimantele 3D se aseamănă cu replicatorul din Star Trek. Tehnologia a apărut prin anii 80 și era utilizată în domenii de top precum industria aerospațială și Formula 1. Imprimantele 3D au fost adoptate pe scară largă în multe companii, de la producția de smartphone-uri și tablete până la industria aparatelor de ras. Sunt peste 40 de tipuri de materiale ce pot fi utilizate în 3D printing.

Tehnologia de 3D printing a început a prinde ușor, ușor și face pași micuți spre țara noastră. Cu cât crește rata de adopție cu atât și prețurile vor fi mai mici. O companie românească ne propune o imprimantă 3D concepută de către ei. Poartă numele de Arhitect, iar prețul său se ridică la 8265 lei. Se adresează companiilor interesate de realizare a diverse machete, piese de schimb, scule, proteze din domeniul medical, elemente de fashion și bijuterii etc. Dacă bugetul permite și un utilizator casnic poate cumpăra un astfel de gadget care să-i permită o libertate foarte mare în a crea o multitudine de obiecte cu caracter practic pronunțat.

Toate detaliile legate de Arhitect le găsiți pe 24pe7.ro. Este singura companie românească ce produce imprimante 3D, oferă service, dar acordă o atenție specială și printurile în acest format. Ca idee în secțiunea Printuri 3D sunt mai multe categorii: Gadget, Jucării, Office, Fashion, Kituri de colorat etc.

Și uite că în 2014 ai libertatea în a printa jucăriile copilului tău, în a realiza carcase personalizate pentru smartphone-ul sau tableta din dotare, faci cadouri ce uimesc pe prietenii tăi etc. Mă rog, mai degrabă văd această tehnologie utilă pentru cei interesați să-și recupereze investiția și au nevoie de imprimanta 3D pentru a produce obiecte pe care să le comercializeze. Totuși, imprimantele 3D au o adresabilitate ridicată și cine nu te-ai aștepta apelează la această tehnologie inovativă.

Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.