Software

Când spui Google Play te gândeşti în general la un serviciu sigur oferit de către un gigant din lumea tech. Vorbim practic de cel mai mare magazin de aplicaţii din lume, unul pe baza căruia funcţionează şi se dezvolta comunitatea utilizatorilor Android.

Şi totuşi, se pare că filtrele de securitate aplicate de Google nu sunt atât de eficiente.

Conform unui raport Kaspersky doar în 2023 Google Play a permis peste 600 de milioane de descărcări de aplicaţii virusate, sub o formă sau alta. Adevărul este că nici utilizatorii nu sunt uşă de biserică, aceştia instalând aplicaţii care încă din descriere sună suspect, mai ales că multe dintre ele sunt clone sau garantează câştiguri de bani.

Spre exemplu, din cele 600 milioane de descărcări, peste 450 de milioane au fost pentru jocuri care promiteau câştigarea de bani reali. În spatele acestor jocuri au fost aproape de fiecare dată malware-ul SpinOK, unul care colecta pe ascuns datele utilizatorilor şi le trimitea într-un server central.

Secretul atacatorilor este simplu, aplicaţii gratuite cu o estetică ce atrage încă de la început şi cu funcţii pe care de cele mai multe ori trebuie să le plătim în cadrul aplicaţiilor corecte (editare foto – video, jocuri, clone de jocuri celebre, aplicaţii ce permit streaming etc.).

Concluzia este simplă: nu vă bazaţi doar pe Google să aibă grijă de device-urile şi datele voastre, încercaţi să fiţi şi voi vigilenţi, să nu vă lăsaţi uşor ademeniţi.