Opinie

Mai este o lună și jumătate, iar 2014 devine amintire. A fost un an bun pentru piața de telefoane mobile și pot spune că s-au configurat câteva trenduri.

În primul rând se remarcă un producător chinez care a urcat pe locul 3 mondial în ce privește numărul de unități comercializate și asta în contextul în care smartphone-urile sale sunt vândute pe canal oficial în câteva state din Asia (China – piața principală, India – mai degrabă la nivel de tatonare și cu loturi de telefoane mult mai subțiri + alte state de dimensiuni mult mai mici).

La filmările pentru ediția iLikeIT de mâine dimineață de la PRO TV  am discutat cu George Buhnici de câteva telefoane chinezești ce au stârnit interes maxim pe anul în curs: Xiaomi Mi-4, Xiaomi Mi-3, OnePlus One. La un moment dat m-a întrebat ce cred despre piața telefoanelor mobile în 2015 și am spus că în 2015 mă aștept ca smartphone-urile de top să nu treacă de pragul a 2000 – 2500 lei, iar George a avansat un pronostic și mai optimist pe termen puțin mai lung – 200 – 250 dolari.

HTC One M8, Samsung GALAXY S5, LG G3 etc – 500 – 600 dolari;

Xiaomi Mi-4, Meizu MX4, OnePlus One – în jurul a 300 de dolari.

La jumătate de preț te alegi cu hardware identic, experiență de utilizare premium. Este clar că raportul preț / specificații / experiență de utilizare atrage și le conferă un plus față de telefoanele brandurilor A-list. Mă rog, Xiaomi l-aș pune direct în segmentul A-list prin performanțele atinse în anul curent.

Rămâne întrebarea din titlu și aștept răspunsurile voastre cu interes.

Despre autor

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează OnePlus 7T, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.