Microsoft sub Satya Nadella a trecut printr-o restructurare de amploare. Modul de business al companiei a fost rafinat și dus în direcții noi.
Bill Gates a găsit prima rețetă: lansarea periodică de versiuni noi pentru sistemul de operare. Fiecare iterație nouă software = licență plătită. Asta a transformat Microsoft într-un gigant, iar pe Bill Gates în cel mai bogat om al planetei.
Am găsit și o listă cu versiunile software vândute din 1985 până în prezent. Windows 1.0 a strâns 500.000 de licențe vândute în 18 luni, iar Window 95 a urcat la 40 milioane unități în primul an. Windows XP a strâns 17 milioane licențe comercializate în puțin peste 2 luni de la lansare, iar Windows 7 și Windows 8 în jumătate de an au atins borna a 100 milioane.
La Windows 10 au schimbat macazul. Compania americană a declarat că Windows 10 este ultima versiune a Windows, declarația a fost nuanțată la momentul respectiv. Cert este după trei ani de zile că Windows 10 a primit un suport software consistent, cu update-uri ce au îmbunățățit experiența de utilizare în mod constant și cu scăpări sau bug-uri neașteptate.
Microsoft a încercat să replice succesul Apple & Google pe telefoane mobile (dezvoltarea Windows Phone și aducerea sa pe telefoane mobile de la HTC, Samsung etc, achiziția Nokia), Steve Ballmer a consumat resurse importante în această direcție și a fost nevoit să se declare învins și să paseze cartoful fierbinte către Satya Nadella.
Au renunțat la piața de telefoane mobile. Sistemul de operare pentru smartphone a fost trecut în linie moartă, ce a mai rămas din Nokia a trecut în proprietatea HMD Global. Acum dezvoltă aplicații pe care le găsim pe iOS sau Android, la atât se rezumă prezența Microsoft în această piață (+ miliardele ce le încasează din patente din universul Android, dar cred că și Apple are ceva fee-uri de plătit către Microsoft pentru iPhone-urile sale).
Rezultatele nu se lasă așteptate, iar pe ultimul an fiscal putem spune că noul CEO și-a atins planul. Veniturile au trecut pentru prima dată de borna a 100 miliarde dolari. De aici și întrebarea din titlu, cât mai contează Windows și Office în noua rețeta financiară. În contextul în care Satya Nadella a mutat centrul de dezvoltare de pe versiunile de Windows spre cloud. Synergy Research Groupe spune că acum Microsoft a depășit Google din 2017 în ce privește market share-ul pe cloud, doar Amazon se mai află în fața lor. Au încheiat un acord cu Wallmart pe 5 ani în zona de cloud, chiar de curând. Atât Wallmart cât și Microsoft încearcă să-și combine eforturile în a concura cu Amazon. Piața de cloud ar putea ajunge la 277 miliarde dolari conform statisticilor IDC, de la 160 miliarde dolari în 2018.
Toate diviziile au mers la capacitate maximă:
- venituri de 110.4 miliarde dolari și creștere de 14% față de anul anterior, profit operațional de 35.1 miliarde dolari și creștere de 21%, în ultimul trimestru au generat venituri de 30.1 miliarde dolari – creștere de 17% față de aceeași perioadă din anul trecut;
- Cloud comercial (Azure, Office 365 – 31.4 milioane abonați, Dynamics 365, Windows Cloud) – 23 miliarde dolari;
- Gaming – 10 miliarde dolari, numărul de utilizatori al Xbox Live a ajuns la 57 milioane;
- LinkedIn – 5 miliarde dolari;
- Surface – 4.6 miliarde dolari;
- Windows 10 a atins borna a 700 milioane dispozitive active, 600 milioane în noiembrie 2017. Prima dată au pus de 700 milioane prin mai, dar până la sfârșit de iunie nu au reușit să atingă o valoare superioară pe care să o menționeze în comunicat. Inițial și-au propus să atingă 1 miliard dispozitive în 3 ani – începând din 2015, acum au lăsat să se înțeleagă că mai au de lucru la acest capitol (nu-i ajută lipsa totală din piața de telefoane mobile).
Cert este că Windows și Office au în continuare un rol important în veniturile Microsoft, dar cloud-ul are o dinamică aparte și devine încetul cu încetul și elementul principal în creșterea companiei de la an la an.
Acest articol a fost sponsorizat de către GVGmall, aici găsiți: