Câteva idei legate de 4G, RCS-RDS, Orange, Telekom și Vodafone

24/08/2015

Am observat că intrarea Digi Mobil în hora 4G a stârnit discuții aprinse pe site. Mă uitam că unul dintre articole a depășit bariera a 100 de comentarii. 

Înțelegerea dintre 2K Telecom și RCS-RDS pentru concesionarea cesionarea frecvenței de 2600 MHz pe banda 38 mi se pare logică, în contextul în care restul spectrului a intrat sub apanajul giganților din domeniu: Orange, Telekom și Vodafone.

Era singurul debușeu pe care RCS-RDS îl putea aduce Digi Mobil  în segmentul 4G. RCS-RDS și-a dorit 4G-ul spre a-l dezvolta în perioada viitoare, o dezvoltare pe termen mediu și lung.

1. RCS-RDS și dinamică adusă în piață;

Au început un război al prețurilor, iar Orange, Telekom și Vodafone și-au ajustat drastic oferta pe care mizează la fidelizare. Este suficient să spui că pleci la Digi Mobil că ți se dă NELIMITAT la minute și mesaje naționale + câțiva GB ca trafic de date. Astfel de oferte erau doar un vis frumos în urmă cu 1.5 – 2 ani de zile.

Am observat că se tot discută de profitabilitatea ofertelor RCS-RDS, că la 2 – 3 – 4 – 5 euro pe lună nu poți să faci profit. Se uită faptul că RCS-RDS nu vinde doar telefonie mobilă și aici vine punctul 2. Orange, Vodafone și Telekom înregistrează profituri substanțiale pe telefonie mobilă. Nu zic că este rău ci doar că-i suficient loc de a face profit și cu costuri mai mici.

2. RCS-RDS – campion la integrarea serviciilor de telefonie mobil – internet fix și cablu TV?

Telekom este un alt jucător capabil să ofere toate cele trei servicii la pachet, dar prețurile sunt mai mari, iar acoperirea cu fibră optică mai redusă decât cea a RCS-RDS. Orange nu are internetul fix, dar pompează serios în Orange TV, Vodafone nu are nici partea de TV și nici internetul fix. De Vodafone la nivel internațional se discută că ar fi interesat de o achiziție a UPC, ar fi o lovitură de efect pe plan local. Știți că la un moment dat se discuta că un pre-contract s-a încheiat între Vodafone și RCS-RDS. Zvonurile au fost infirmate rapid de către RCS-RDS.

Trendul este să ai un singur provider pe TV, internet fix și telefonie mobilă, de aici și investițiile pe care RCS-RDS le face în rețeaua de telefonie. Plus că RCS-RDS așa a pornit dintotdeauna cu oferte de tip best-buy, asta-i în ADN-ul lor dacă-mi permiteți o astfel de exprimare.

3. Digi Mobil și acoperirea;

Când vă uitați pe hărțile Vodafone, Orange și Telekom, țineți cont că ei au și 2G, pe când Digi Mobil este o rețea exclusiv pe 3G și din septembrie cu deschidere spre o frecvență 4G. Cel mai probabil, au cele mai slabe servicii. Totuși, plătești un preț modic și recomand Digi Mobil celor cu mobilitate redusă.

Nu este o rețea pe care să te bazezi când călătorești în ritm susținut prin întreaga țară, dar dacă stai mai multe în spații cu acoperire cum este și cazul meu, merge brici. Merg în București și se descurcă impecabil, în orășelul meu la fel, la metrou ai semnal. Nu am ce să-i reproșez. Da, recunosc că nu ai parte de viteze în genul celor oferite de Orange în 4G, dar cine știe, mă aștept la o evoluție sănătoasă pe 4G.

Ca utilizator de Digi Mobil nu am cum să nu remarc că au crescut acoperirea în ultimul an. Erau zone în care intra roamingul național cu Vodafone, iar acum este semnal bun al RCS-RDS. Teoretic, RCS-RDS trebuia să dezvolte rețeaua și după câteva luni să-și deschidă serviciile de telefonie mobilă. Ei au preferat să investească din mers, să facă totul dintr-o lovitură.

4. Cât de important este 4G-ul?

Vitezele vor crește în următorii ani, tehnologia se ieftinește, 5G-ul se află în diverse faze de dezvoltare. Cred că Orange și Vodafone vor încerca să ofere internet fix prin serviciile 4G. Ei fac asta și la momentul actual, dar fără să facă o promovare agresivă în online sau în media clasică.

RCS-RDS aduce viteze reale la traficul de date de până în 10 – 12 Mbps dintr-un maxim teoretic de 21 Mbps. Spectrul 4G și viteze de până la 150 Mbps aduce speranțe pentru viteze de măcar 20 – 30 – 40 Mbps și în Digi Mobil. Nu ai cum să joci în piața de telefonie mobilă fără licență 4G. Ajută atât pe partea de marketing, dar și în ce privește comportamentul rețelei pe internet. Smartphone-urile moderne sunt folosite pentru conexiunea la worl wide web și nu pentru mesaje și minute nelimitate.

Concluzia este destul de simplă. Concurența pe care Digi Mobil o aduce este beneficiă pentru utilizatorul final, indiferent că-i client al RCS-RDS, Orange, Vodafone sau Telekom. Fără concurență nu ai parte de servicii de bună calitate la un preț modic.

Putem extinde discuția în rubrica de comentarii. 

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.