Am folosit iPhone 6 în ultima jumătate de an prin amabilitatea Telekom. Astfel pot scrie de smartphone-ul companiei americane în cunoștință de cauză.
Aș putea spune că a fost un fel de test-drive prelungit în genul celor din presa auto când este luat un automobil de volum și testat pentru o anumită perioadă de timp sau pe o marjă de zeci de mii de kilometri. Nu o să repet ideile punctate în recenzia făcută în octombrie 2014, nu ar avea niciun rost.
1. Cel mai recunoscut smartphone din piață;
Cred că niciun alt telefon de top nu are faima iPhone-ului. Bine, recunosc că de multe ori și la alte modele de smartphone-uri sunt întrebat dacă este vorba de noul iPhone, dar, de cele mai multe ori, iPhone-ul este recunoscut în mod corect. Sigla mărului mușcat beneficiază de un feedback obținut instant.
Teoretic, nu cumperi un telefon pentru numele său ci pentru experiența oferită în utilizarea de zi cu zi, dar iPhone-urile au o oarecare prestanță, mai mare față de alte smartphone-uri concurente. Practic, iPhone-ul este ales de multe persoane pentru faima de care dispune. De multe ori, cei care îl aleg în acest mod nu-l folosesc la potențialul maxim, de aici și comentariile acide din partea fanilor hardcore Android.
Nu este cel mai frumos sau cel mai bine fabricat smartphone din piață, dar măcar nu se face rabat calitativ. L-am folosit fără husă de protecție și maxim să-mi fi scăpat din mână de 2 – 3 ori, gripul fiind la cote ok. La baza ecranului am dat de o mică problemă, plasticul nu se îmbina bine cu carcasa metalică și de aici un zgomot ciudat când era apăsat mai puternic. În rest, îl returnez fără a avea vreo zgârietură pe spate, zgârieturi fine pe ecran, aici o folie de protecție ar fi fost de bun augur.
2. Cea mai simplă interfață de pe un smartphone, cel mai stabil software;
Dacă ești un utilizator avansat, interesat de o customizare a telefonului la nivel de detalii, te orientezi spre linia Nexus sau alte modele de smartphone-uri cu suport mare pe comunitățile în genul XDA-Developers.
Totuși, sunt destui cei care preferă simplitate, operabilitate, stabilitate software și update în ritm rapid spre cele mai noi versiuni. Elemente inexistente în lumea Android, unde și smartphone-urile high-end așteaptă și peste o jumătate de an până când trec către versiunile mai noi de Android, de multe ori după 1 an – 1 an și jumătate încetează suportul software oferit de producător.
Aici ar fi multe de îmbunătățit din partea Google, iar Apple performnează liniștit cu liniile sale de iPhone și iPad ce primesc software nou și după 2 – 3 ani de zile.
Pe iPhone 6 nu ai parte de bloatware, o interfață cu care te obișnuiești după maxim o jumătate de zi. Fie îți place, fie o consider prea simplă și te orientezi spre un device cu Android.
3. Audiție de top;
Nu mă refer la speaker-ul pus pe lateral, care fie vorba între noi se descurcă foarte bine, iar marea sa problemă vine din obturarea sa cu telefon în mod landscape, mă refer la jack-ul de 3.5 mm și sound-ul pe care ți-l dă către căștile de orice fel.
Din ce am testat, cea mai bună combinație a fost iPhone 6 – JBL Synchros E50BT, audiție imersivă, de foarte bună calitate. Plus că-mi arăta și nivelul bateriei din căști, pe Android nu există un astfel de feature, momentan.
4. Cel mai bun display de 4.7 inch;
Apple dovedește că pe diagonalele de sub 5 inch nu este cazul de o rezoluție Full HD / 2K etc. Mereu o să spun că nu avem nevoie de rezoluții foarte mari pe ecrane de 5 – 6 inch în contextul în care la laptopuri am rămas pe 1366×768 pixeli timp de peste 10 ani.
iPhone 6 are un display excelent, indiferent ce cârcotaș ar comenta. Luminozitatea este mare, culori plăcute fără fi suprasaturate, de cele mai multe ori l-am folosit reglat la 50%, indiferent că era zi sau noapte. Nu reflectă spațiul ambiant într-un mod deranjant, nu adună amprentele în ritm alert, doar zgârieturile fine le-a adoptat de-a lungul timpului, o folie de protecție o recomand celor interesați de un preț de revânzare cât mai bun.
5. Scump, mult prea scump;
Și din păcate de aici s-au molipsit și Samsung, HTC, Sony etc. Raportul preț / specificații / experiență de utilizare nu-l consider a face iPhone-ul să merite o investiție de peste 3000 de lei. Mă gândesc că oricum grosul vânzărilor se fac prin intermediul operatorilor telecom, iar anumite oferte făcute pe partea de loializare aduc un cost subvenționat, mai atractiv.
Prețul pe care-l văd ok pentru iPhone 6 – 2000 – 2500 lei. Niciun smartphone nu merită peste 2500 de lei, indiferent de specificațiile sale. Putem discuta pe această temă în rubrica de comentarii.
6. Autonomie modestă, dar mai predictibilă decât pe telefoanele Android;
Cred că trebuie să explic ce vreau să spun prin afirmația de mai sus. iPhone 6 rezistă de dimineața până seara, doar dacă nu este forjat la maxim ci undeva la nivel moderat. Se descarcă etapizat, pe Android ai unele suprize și în funcție de ceea ce faci pe telefon în decursul zilei te poți trezi cu căderi de ordinul a 20 – 30% în 10 – 15 minute de utilizare. iPhone-ul nu prea face faze de gen.
7. Vrei experiență multimedia și gaming – iPhone 6 Plus sau telefoanele Android de top în genul Samsung GALAXY S6, evită iPhone 6;
Cei 4.7 inch ai display-ului îl ajută în a fi un smartphone compact, excelent pe partea de socializare, browsing etc. Pentru YouTube, filme și jocuri cu grafică complexă recomand telefoanele cu display de cel puțin 5 – 5.2 inch.
Cred că de aici și succesul pe care-l are iPhone 6 Plus prin giganticul său ecran de 5.5 inch (mai degrabă gigantic prin dimensiunile sale pantagruelice cu margini generoase, LG G3 tot cu display de 5.5 inch arată de zici că este fiul lui iPhone 6 Plus).
8. Fotografii de bună calitate pentru Facebook, Instagram etc;
Fotografiile făcute cu smartphone-ul aterizează de cele mai multe ori pe Facebook, Instagram, Twitter și de prea puține ori mai ajung pe PC, iar cu adevărat rar să fie printate în modul clasic. De aceea, cei 8 Megapixeli de pe iPhone 6 sunt arhisuficienți pentru utilizatorul din 2015.
Apreciez și interfața light a camerei foto, simplitate la superlativ. Pe alte telefoane ți se oferă meniuri complexe, de parcă stai în lumina soarelui să cauți prin submeniuri pentru expunerea perfectă pentru o imagine ce se duce instant pe rețelele de socializare. Pierzi momentul pe care dorești să-l imortalizezi.
Concluzie
Una peste alta, iPhone 6 nu este un smartphone care să fie transformat într-un icon din punct de vedere al experienței de utilizare oferite, dar în niciun caz nu-l poți deconsidera la nivelul în care să spui că este cel mai prost telefon. Se luptă din anumite puncte de vedere, de la egal la egal cu anumite smartphone-uri Android de top, pe multe dintre ele le depășește fără drept de apel, altele îl surclasează punctual.
Dacă mi-aș cumpăra iPhone 6?
iPhone 6 Plus, fără să stau pe gânduri dacă ar avea un preț actualizat / realist. iPhone 6, nu. Prea mic pentru modul în care m-am obișnuit să folosesc un telefon inteligent.