Aparent, Donald Trump și-a schimbat poziția față de Huawei dacă ține cont de cea mai recentă declarație a sa. Totuși, discutăm despre Donald Trump, un lider politic recunoscut pentru schimbările de decizie luate intempestiv.
- “Companiile americane își pot vinde echipamentul către Huawei. Discutăm despre echipamentul ce nu reprezintă o problemă de securitate națională pentru noi.” Asta a declarat Trump în marja summit-ului G20 din Japonia. Asta înseamnă că Huawei are acces spre echipament de bază precum procesoarele Qualcomm și sistemul de operare Android de la Google;
- “Am spus că este ok, că vom vinde respectivele produse, sunt companii americane ce le produs. Am fost de acord să vândă în continuare astfel încât companiile americane să continue“. Nu sunt cine știe ce traducător, dar să-l înțelegi pe Trump de multe ori se dovedește un challenge în sine. Este clar că s-a făcut mult lobby din partea Google, Qualcomm, Intel etc.
Ce nu s-a schimbat pentru Huawei?
Se află în continuare pe infama Entity List. Trump a declarat că sunt discuții și ar putea fi scoși de acolo în curând, chiar de săptămâna viitoare.
Repet, vorbim despre Trump. Este președintele SUA ce declara ceva de dimineața, iar până seara se răzgândește sau nu se teme a-și schimba opinia complet. Așa și cu Huawei, negocierile se desfășoară în spatele ușilor închise în continuare. S-a grăbit să declare victoria spre a atrage atenția mass-media.
Să presupunem că Huawei revine la starea inițială, fără a fi în Entity List și cu posibilitate de colaborare cu companiile americane, efectele scandalului vor fi contabilizate la sfârșit de an – veniturile companiei ar fi cu 30 miliarde dolari mai mici față de cele estimate.
Este o primă veste bună pentru cei ce folosesc smartphone-urile Huawei (accesul la serviciile Google, la noile iterații Android, la patch-urile de securitate etc). Amenințarea rămâne, iar gigantul chinez ar trebui să-și regândească business-ul cu gândul spre ce este mai rău în față.