gAuto

Mai este puțin și sosește momentul ăla din an când trebuie făcut schimbul de anvelope, de la cele de vară spre cele de iarnă. Bineînțeles, sunt scutiți cei ce folosesc anvelope all-season sau cei ce aleg să folosească automobilul în mod exclusiv cu gumele de iarnă.

Înainte de a lăsa rubrica de comentarii în sarcina voastră, trebuie să vorbesc puțin de exemplul personal.

La Chevrolet Cruze am anvelopele de vară pe 215 / 50 / R17 echipate cu Pirelli P7 Cinturato 95W, iar cele de iarnă pe 205 / 60 / R16 le-am trecut pe Nokian Wr D4 92H.

Am ales Pirelli la momentul respectiv pentru că erau singurele gume cu clasa A la consum și comportament pe timp de precipitații pentru setul meu de specificații la jantele pe 17 inch. La Nokian am ținut cont doar de performanțele pe timp de iarnă – A la precipitații, abia prinde E în ce privește consumul. Nokian este o companie cunoscută pentru facilitățile sale de testare situate în apropiere de cercul polar etc. Nu este un brand premium, mai degrabă de nivel de mijloc. Totuși, ambițiile sale sunt de a lupta de la egal la egal cu Michelin, Pirelli, Continental etc.

Pe de altă parte, abia ulterior am aflat că fiecare companie își face testele pentru clasificare și au fost situații în care mai fură și retractează doar dacă sunt prinși cu mâța în sac.

Am făcut peste 30.000 de km cu Cruze-ul din august 2018 și până acum. Peste 20.000 de km cu anvelopele de vară și se mențin bine, iar pe cele de iarnă le-am folosit pentru peste 10.000 de km. Nu sunt cine știe ce kilometri spre a trage concluzii. Am observat că o anvelopă din setul Nokian și-a pierdut presiunea peste vară.

Nu recomand să faceți rabat în ce privește calitatea anvelopelor, mergeți pe produse premium sau de mijloc. Mai ales dacă rulați mulți kilometri. Nu și-ar dori nimeni să-i explodeze un cauciuc la 120 – 130 km/h pe autostradă sau să frâneze și să piardă o distanță ce ar putea face diferența între viață și moarte.

Sunt curios să descopăr și recomandările voastre.

Categorii: gauto

Urmărește-ne pe Google News

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Vivo X80 Pro, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.