Primul concept de automobil electric lansat de către Dacia a atras atenția și comentariile publicului autohton. Am tras o privire pe lista de automobile electrice disponibile în 2020 și în România, iar un model mi-a atras atenția.

De obicei, majoritatea automobilelor electrice ajung a fi poziționate peste 30.000 de euro, iar cu eco-tichetul de 45.000 de lei tot nu prea coboară sub pragul a 20.000 de euro. Avem și o excepție de la regulă.

Skoda CITIGOe iV are de partea sa nu doar prețul, aș puncta la PRO și specificațiile tehnice:

  • autonomie de 265 km după standardele WLTP, baterie de 36.8 kWh (265 km mi se pare o valore respectabilă, poți ieși și din oraș dacă-ți planifici călătoria);
  • dimensiuni compacte, dar interiorul primește 4 pasageri + portabagaj de 250 litri, cu scaunele pliate urcă la 923 litri (este un automobil de oraș și trebuie judecat ca atare);
  • recomand modelul Ambition Style la 21.457 euro pentru că dispune de încărcare rapidă de la 0 – 80% în 1 oră (stație de încărcare cu curent continuu la 40 kW). Modelul Ambition nu are această funcție și se alimentează la 7.2 kWh în 4 ore și 15 minute sau de la priză de 2.3 kWh în 12 ore și 43 minute (este excelent pentru cei ce locuiesc la casă sau dispun de priză electrică în garaj)
  • motor de 83CP și 210nm, viteză maximă de 130 km/h.

Transformă smartphone-ul prin aplicația Move&Fun în sistem multimedia ad-hoc (poți avea informații despre energia stocată în baterii, să pornești climatizarea de la distanță etc). În dotările standard intră geamurile față cu acționare electrică, închiderea centralizată cu telecomandă, radio Swing + docking station pentru smartphone, airbaguri frontale și lateral, pentru cap și torace la locurile din față, sistemul de asistență Lane Assist.

Aș spune că avem un automobil practic, iar prețul ce ajunge în jurul a 10.000 euro + eco-tichet îl transformă în una dintre cele mai bune soluții în programul RABLA Plus 2020. Există posibilitatea de a folosi un voucher obținut după casarea unui automobil vechi + eco-tichetul de 45.000 de lei.

Credeți că există opțiune mai bună ca preț și specificații?

Bineînțeles, vorbim de automobile electrice și nu pe motor termic.

Update: Am înțeles că pentru România au fost alocate doar 20 unități pentru 2020. Vă dați seama că la prețurile afișate mai sus au fost comercializate instant. Un cititor a și primit un răspuns din partea Skoda. Din păcate, nu au în plan să suplimenteze stocul. Ar fi avut potențial cu eco-tichetul din țara noastră să ajung la sute sau chiar mii de unități comercializate. 

Categorii: gauto

Urmărește-ne pe Google News

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.