În ce context ar avea succes smartphone-ul modular?

10/08/2016

Smartphone-ul modular tinde a deveni o veritabilă fata morgana. Mai ales după ce Google a lăsat proiectul în derivă după ce au vândut Motorola către Lenovo, iar LG cu smartphone-ul pe jumătate modular a dat cu oiștea în gard în ce privește vânzările comerciale. 

Cred că LG a greșit în momentul în care a decis să vândă modulele în mod separat, pe lângă faptul că au făcut un smartphone Android cu design discutabil. Dacă ceri peste 2500 – 3000 lei pe un terminal modular, nu ar strica să ieși în fața concurenței cu 2 – 3 module direct în pachetul de retail. Asta dacă chiar dorești să impresionezi față de companiile cu care lupți pe nișa premium. Motorola le-a copiat exemplul și cred că vor înregistra fix același „succes” cu Moto Z și Moto Z Force.

Problema LG și Motorola este că smartphone-urile lor nu sunt cu adevărat modulare. Nu ai acces la memoria RAM, senzori diferiți pentru camera foto și video, capacitatea de a folosi acumulatori de dimensiune mai mare, adică nu sunt modulare în mod real. Se îndepărtează de ideea de bază aflată în spatele Project Ara – powered by Google.

Ar trebui ca smartphone-ul modular să pornească într-o variantă de bază, cu specificații și preț din categoria mid-range – 150 – 200 euro. Modulele să permită schimbarea procesorului, memoriei RAM, spațiului de stocare, camerei foto și video, acumulatorului etc. Costurile fiecărui componente să fie cât de cât acceptabile pentru o masă cât mai largă de utilizatori.

LG și Motorola nu au venit cu abordarea corectă. La 5 – 6 – 700 euro vrei un smartphone perfect, nu un produs la care să adaugi module achiziționate separat. La 150 – 200 euro aș spune că povestea s-ar derula diferit. Pe de altă parte sunt conștient că Samsung & co nu și-ar dori o popularizare a terminalului pe care să ți-l upgradezi singur, nu și-ar dori să aibă un impact real în piață. Interesul producătorilor este să vândă constant, nu să trăiască din piața de module. De aceea și cred că Google a tras Project Ara pe linie moartă, dezinteres din partea jucătorilor mari.

Păcat că smartphone-ul modular a murit în fașă. Conceptul din spatele său nu-i rău deloc.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.