Mașina de spălat este prezentă în aproape orice locuință, iar prețurile încep de la 4 – 500 lei (pentru mașini de spălat de dimensiuni mici) și urcă până la peste 65.000 de lei pentru cele ce sunt concepute pentru mediul industrial. 

M-am gândit să fac un articol în care centralizez câteva idei despre funcțiile pe care le căutăm pe o mașină de spălat în 2022. 

1. Funcția de uscător;

Nu cred că în fiecare locuință se găsește loc și pentru un uscător de rufe, iar o mașină de spălat care să lase rufele aproape uscate este cumva necesară, recomandată etc. Mă uitam că în oferta eMAG sunt peste 600 de mașinp de spălat, iar 141 au funcția de uscător. Aș putea spune că 25% din oferta comercială integrează și această funcție ce a început a fi cerută din ce în ce mai mult. Cea mai ieftină pornește ca preț de la 1599 lei la care se poate adăuga un voucher de 150 lei din programul Rabla. 

2. Control pe smartphone;

Timpul este cea mai importantă resursă, iar controlul pe smartphone mi se pare util dacă îți permite să managerizezi activitatea de la distanță. În sensul în care dimineața să bagi rufele la spălat într-un program și să fii informat când programul s-a încheiat, să poți opri mașina sau să-ți ofere informații legate de o funcționare necorespunzătoare, un ghid de reparea a diferite elemente etc. 

Suntem la început în această direcție. Puțin sub 10% din mașinile de spălat listate comercial dispun de Wi-Fi built-in. 

3. Motor cu inverter;

Știm despre motoarele cu inverter de la frigidere și aparate de aer condiționat. Am citit pe această temă și da, un motor cu inverter ajută o mașină de spălat să fie mai economică în ce privește consumul de energie, din start avem eficiență energetică superioară. 

Mașinile de spălat sunt concepute să opereze mereu ca și cum ar fi încărcate la capacitate maximă. Să zicem că bagi 3 kg de rufe, ea operează ca și cum ar fi 7. Motorul cu inverter controlează frecvența și operează distinct în funcție de câte haine sunt la interior, în cuvă. Puteți avea o factură cu chiar și 20% mai mică de la o mașină de spălat cu inverter vs una convențională. 

Pe lângă factura mai mică se obține și o rezistență la uzură mai mare (motorul nu operează mereu ca și cum ar fi la capacitate maximă). 

4. Spălare cu aburi – da sau nu?

Este o altă funcție integrată pe mașinile de spălat premium. Fiecare producător spune că la pachet este adus un consum redus de energie și de detergent. Totuși, am citit câteva studii pe această temă, ConsumerReport din SUA a făcut un test și informațiile date către public nu se regăsesc în realitate. De fapt, reiese un plus de consum la energie și la apa utilizată și fără a avea diferențe majore în ce privește modul în care arată rufele la final. 

Aici puteți spune pas. Probabil, tehnologia va evolua în timp și va deveni din ce în ce mai bună. Momentan, nu. Plățiți o sumă mare fără a avea beneficii concludente.

5. Mașină de spălat care să fie ușor de înțeles / utilizat;

Multe mașini de spălat te sperie la prima vedere prin multitudinea de butoane, programe etc. Trebuie să citești manualul ca să înțelegi ce face fiecare program, să folosești produsul fără a-l strica etc. Am citit câteva articole pe această temă, iar printre companiile ce fac mașinile de spălat ușor de folosit se află Samsung, Hisense (nu știu dacă ajung și în țara noastră), LG. 

Acest articol este susținut de către eMAG. 

Categorii: anunturi-diverse

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.