Arhiva

Pe langa procesoarele de noua generatie numite Sandy Bridge, noile MacBook Pro au primit si alta noua tehnologie de input/output (I/O), numita Thunderbolt (initial nume de cod Light Peak). Ce inseamna aceasta?

Thunderbolt este un nou standard de conectare a dispozitivelor periferice la calculator, produs de Intel in colaborare cu Apple si va asigura noua generatie de conectare a display-urilor, spatiilor de stocare dar si dispozitive video sau audio. Initial Intel a anuntat inceperea dezvoltarii acestei tehnologii in 2009, pe un forum al dezvolatorilor si isi propunea sa elimine interconectarile FireWire, USB si alte conexiuni pe fibra optica, ce aveau capacitatea sa transfere date cu viteze de 100Gbps.

In prima sa forma, Thunderbolt era capabila sa transfere 10Gbps bidirectional, o viteza de 20 de ori mai mare decat limita (teoretica) a USB 2.0, de 12 ori mai mare decat FireWire 800 si de 3 ori mai rapida decat USB 3. Intel insa afirma ca aceasta viteza nu este doar una teoretica, ci este o largime de banda complet utilizabila. Astfel, un singur port ar putea comunica cu o serie de dispozitive, la o viteza de 10Gbps, combinata. Primele demonstratii au fost realizate cu cabluri optice lungi de 30m, ce au transmis video-streaming 1080p (bidirectional), trafic LAN si fisiere intre configuratii SSD RAID.

Aceasta rata de transfer de 10Gbps, mult mai rapida decat orice alta tehnologie I/O, permite copierea unui Blu-Ray pe un alt spatiu de stocare in 30 de secunde, sau sincronizarea a 64GB de muzica cu dispozitivul mobul intr-un minut. Pentru a copia intregul continut al Library of Congress, in format digital (20TB), ar dura aproximativ 35 de minute.

Insa aceasta nu este limita maxima a acestei tehnologii. Cercetatorii ce lucreaza la acest standard spun ca rata de transfer poate fi marita pana la 100Gbps in anii urmatori.

Prima implementare a Thunderbolt a fost facuta de Apple, insa deja o serie de companii au anuntat ca lucreaza la dezvoltarea de produse compatibile, incluzand in aceasta lista pe Aja, Apogee, Avid, BlackMagic, LaCie, Promise si Western Digital.

Thunderbolt foloseste conectorul Mini DisplayPort, introdus de Apple, care este similar cu FireWire. Viitoarele conexiuni vor folosi probabil conectarea optica, insa aceasta generatie de MacBook Pro, lansata de Apple, va folosi deocamdata doar conectori electrici.

 

 

 

 

Sursa: Intel si Apple

Categorii: arhiva
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Gadget.ro

Gadget.ro este un site de știri și recenzii tech cu o vechime de peste 10 ani. În această secțiune apar articole de tip advertorial, unele dintre ele nu sunt redactate de către noi și se menționează clar în corpul materialului dacă este cazul.