Ce mi-aș dori să văd pe un smartphone premium?

15/05/2016

Cred că bătălia specificațiilor pe segmentul premium ar trebui să intre puțin în plan secund. Deja din segmentul mid-range putem spune că orice joc sau aplicație sunt rulate în condiții optime. 

Contează optimizarea făcută de producător, disponibilitatea în a face update-urile de software pe termen a 2 – 3 ani de zile, autonomia, capacitățile foto și video etc.

Încerc să nu mă concentrez pe ce oferă telefoane în genul Samsung GALAXY S7, HTC One 10, LG G5, Xiaomi Mi-5, Huawei P9, mai degrabă pe ce mi-aș dori să văd a fi dezvoltat în viitorul apropiat.

  1. Telefoane cu ecrane indestructibile – tehnologia ecranelor flexibile a fost prezentată cu niște ani în urmă, era și un clip în care un tip își folosea ciocanul spre a le testa rezistența. Plătești o căruță de bani pe un smartphone și te temi ca la primul contact cu o suprafață mai dură să nu te alegi cu un display crăpat. În completare mi-aș dori să văd carcase cât mai puternice, din aliaje selecte care să prevină îndoirea, indiferent dacă terminalul ajunge în buzunarul de la spate ale jeanșilor.
  2. Rezistența la contactul cu apa și praful pentru toate smartphone-urile, de la mid-range spre high-end – Samsung și Sony au făcut treabă bună, iar munca lor ar trebui să fie repetată și de ceilalți producători din domeniu. Mi-aș dori să văd soluția Samsung și în ogrăzile celoralți (rezistență dată de izolarea internă, fără căpăcele din plastic care să protejeze jack-ul de 3.5 mm, portul microUSB etc). Dacă un smartphone scapă în apa din piscină, în apa mării, în cabina de duș etc, nu ar trebui să fie și sfârșitul device-ului respectiv.
  3. Încărcare wireless indiferent de materialul din care device-ul este fabricat – Sticla sau plasticul sunt materialele ce permit încărcare wireless, dar mă aștept ca pe viitor să nu mai avem o barieră pentru telefoanele cu corp metalic. Wireless pad-urilor pot fi integrate facil în corpurile de mobilier, birouri, în automobile, o soluție mult mai convenabilă ce te scapă de grija cablurilor.
  4. Posibilitatea de a selecta  între ROM-ul oferit de producător și Android-ul nativ – cel mai puțin probabil să fie și pusă în aplicare. Orice producător încearcă a ieși în evidență prin briz-brizurile pe care le aduce pe device, chestii pe care le folosește și în procesul de marketing, elemente prin care se individualizează față de ceilalți jucători din segmentul Android. Totuși, Google ar trebui să pună piciorul în prag, iar UI-ul nativ să fie la un pas distanță, fără ca utilizatorul să se îndrepte spre soluțiile custom ROM ce-i anulează garanția.
  5. Funcție a la Windows Continuum – un dock pe care să-l conectezi cu smartphone-ul și monitorul, iar o interfață dedicată să se activeze, UI gândit pentru lucrul cu mouse-ul și tastatura, dar și optimizat pentru ecrane mari. Am testat pe Lumia 950, m-a cucerit și mi-aș dori să văd și pe Android. Putem spune că epoca PC-ului sub forma desktop sau notebook a trecut puțin în umbră, smartphone-ul a devenit produsul în care ținem fotografiile, clipurile video, conturile de socializare și streaming, clientul de mail etc. Nu strică un plus pe partea de productivitate.
  6. Angajament al producătorului hardware că în maxim 1 lună de la disponibilitatea unui nou software Android face pasul în a-l aduce pe smartphone-urile sale, cel puțin în liga premium, cel puțin pe 1.5 – 2 ani. Așa ar arăta respect față de utilizatorul ce le bagă bănuți în buzunar. Android suferă de la fragmentare, iar o implicare mai mare a Google, o colaborare mai strânsă cu jucători mari din industrie ar fi excelentă.
  7. Garanție extinsă pentru orice smartphone high-end – am văzut că se fac pași timizi în domeniu, iar companiile încep a oferi servicii after sales (înlocuire gratuită a display-ului indiferent de motivul pentru care a fost spart, rezolvare a problemelor de service într-un ritm accelerat etc).

Investești o sumă de bani într-un smartphone, ar fi cazul ca producătorul hardware să te trateze cu mânuși, să-ți ofere o experiență de utilizare fără compromis. Asta dacă-și doresc să te fidelizeze, să le rămâi client în continuare.

Putem extinde discuția în secțiunea de comentarii.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.