Retelistica

Orange se pregătește în a 2-a parte a lui 2018 să realizeze primul test 5G în România, alături de Samsung și Cisco. 

5G aduce mai multe oportunități de dezvoltare. Orange are o strategie ce se bazează pe trei componente:

  1. Îmbunătățirea benzii mobile de mare viteză;
  2. Acces de mare viteză în ce privește rețeaua fixă;
  3. Aplicații noi care să ajute transformarea digitală a afacerilor.

Compania franceză împreună cu Ericsson și UTAC CERAM se pregătește în Franța să ajute în testarea și certificarea vehiculelor autonome pe conectivitate 4G / 5G, dezvoltă o infrastructură 5G experimentală în zona Linas-Monthlery (Ile-de-France) – tot pentru a testa vehiculele autonome (lansare în toamna lui 2018). Latența de 1 ms va permite 5G-ului să aducă comunicarea machine-to-machine.

Prima rețea 5G din Franța este dezvoltată de către Orange împreună cu Ericsson și ar trebui să devină funcțională în 2-a parte a lui 2017 și prima jumătate din 2019 (Lille și Douai). 5G-ul va permite utilizarea unor soluții de realitate augmentată, companiile vor putea implementa o rețea wireless locală pe infrastructură 5G etc.

Acum intră în scenă și România. În țara noastră alături de Cisco și Samsung vor face un test de acces la internet de mare viteză la domiciliu, în condiții reale – 5G-ul va îmbunătăți rețeaua de fibră optică a operatorului portocaliu.

Am primit și un comunicat de la Samsung pe această temă, iar acolo au fost oferite mai multe detalii. Am extras câteva informații cheie:

  1. Orange este primul operator ce face un test pe o rețea wireless 5G multi-vendor (FWA), în Europa;
  2. Perioada de testare – 1 lună în mai multe zone urbane din România;
  3. Cele trei companii își doresc să demonstreze cum 5G-ul vine în completarea rețelelor de fibră existente.

Samsung și Cisco dezvoltă soluția end-to-end ce o vor oferi către Orange spre a ajunge în mâinile utilizatorilor în perioada de testare.

Samsung aduce echipamentul indoor și outdoor (unități de acces radio 5G cu stație de bază radio compactă și elemente de RAN virtual + servicii de setare a frecvențelor radio 5G). Cisco furnizează platforma Cisco Ultra Gateway pentru conectarea pachetelor de date pe 5G.

Declarații oficiale:

5G va revoluţiona cu adevărat modul în care vom interacţiona şi vom crea noi întrebuinţări. Această tehnologie va permite o viteză de până la 10 ori mai mare decât 4G, va permite acces de mare viteză în ceea ce priveşte reţeaua fixă și va face posibilă crearea de noi servicii pe care acum începem să le proiectăm și să le testăm cu partenerii noștri. Acesta este începutul transformării care ne va afecta întreaga societate și ne va conduce spre o adevărată Generaţie 5G“, declară Mari-Noëlle Jégo-Laveissière, Director Executiv Inovaţie, Marketing şi Tehnologie la Orange.

Ne-am unit forțele împreună cu Samsung și Cisco pentru dezvoltarea și extinderea tehnologiei, ce va fi implementată începând cu anul 2020. Procesul de testare va demonstra modul în care rețelele wireless cu acces fix (FWA), soluțiile dedicate virtualizării funcțiilor de rețea (NFV) și interoperabilitatea multi-vendor vor crea noi oportunități. Astfel, acesta ne va oferi flexibilitatea pentru a construi următoarea generație de rețea drept una capabilă să ofere multiple servicii“, a declarat Arnaud Vamparys, Vicepreședinte Executiv, Radio Networks și Microwaves, Orange.

Suntem onorați să colaborăm cu Orange și Cisco în cadrul acestui test pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pieței și pentru a oferi utilizatorilor experiențe îmbunătățite. Tehnologia 5G FWA este o alternativă rapidă și eficientă din punct de vedere al costurilor care poate oferi conexiuni rapide cât mai multor utilizatori din Europa, mai ales în zonele în care rețelele de fibră optică nu sunt implementate”, a declarat GY Seo, Vicepreședinte și director al echipei Global Sales & Marketing, Networks Business, Samsung Electronics.

Colaborarea între companiile din industrie și interoperabilitatea multi-vendor sunt esențiale pentru succesul tehnologiei 5G. Rețeaua 5G oferă o nouă perspectivă asupra pieței, comunicarea în bandă largă devenind o prioritate de top pentru toți furnizorii de servicii. Parteneriatul nostru cu Samsung și Orange evidențiază modul în care noile modele de scalare și soluțiile inovatoare de virtualizare pot contribui împreună pentru a forma o societate conectată în permanență”, a declarat Yvette Kanouff, Vicepreședinte Senior și General Manager, Service Provider Business, Cisco.

Categorii: retelistica
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.