Ce problemă majoră a smartphone-urilor cred că s-a rezolvat în 2020

03/10/2020

Aș spune că avem o ușoară monotonie în domeniul smartphone-urilor. Nu pot să spun că un produs lansat în 2020 m-a impresionat în mod deosebit. Nu mi se pare că sunt noutăți majore la nivel de design, ecran, hardware, conectivitate etc. Totuși, aș spune că avem o schimbare importantă, o problemă rezolvată.

Articolul este în secțiunea Opinie și trebuie tratat ca atare.

Ce problema majoră consider că a fost rezolvată?

Autonomia;

Era o vreme când trebuia neapărat să încarci smartphone-ul peste zi, dar la ce am văzut lansat în 2020 pe segmentul Android aș spune că toate trec proba unei zile de utilizare (de dis-de-dimineață și până seara).

Afirmația mea se menține în special pe segmentele low-cost și mid-range, în proproție mare și pe nișa premium.

Cum s-a rezolvat autonomia modestă?

1. Baterii de capacitate mare;

Mai toate smartphone-urile lansate în 2020 au de la 4000 mAh în sus. Sunt multe modele cu baterii de 5000 mAh și unele chiar cu valori superiare (excepții de la regulă). Cu un acumulator de capacitate mare poți altfel gestiona consumul de energie. Apropo, acum sunt telefoane cu baterie de 5000 mAh și pe la 499 lei.

2. Hardware eficientizat;

Smartphone-urile mid-range și high-end folosesc procesoare realizate în litografiere de sub 10nm (7 sau 8nm în mare parte, iar Apple se pregătește să lanseze un CPU pe 5nm). Când ajungi să folosești tehnologie de acest fel, consumul de energie se reduce, eficiența crește etc.

3. Software bine pus la punct;

Atât Android în iterația 10 cât și companiile producătoare au învățat după ani de zile cum să gestioneze procesele din fundal astfel încât să fie obținută o autonomie mai mare, să liveze un firmware capabil să reducă consumul de energie pe procesele de rutină (în mod special). Bineînțeles și acum sunt diferențe majore, unele branduri au rezultate notabile, altele se descurcă ceva mai slab. Una peste alta, aș spune că și aici s-a făcut un mare pas în față.

4. Rezoluția FHD+ devenită cumva standard;

A trecut nebunia rezoluțiilor de mare angajament și mai sunt doar excepții de la regulă. Și acolo, producătorul îți livrează telefonul pe FHD+ și doar dacă vrei treci pe rezoluția maximă. Sony s-a avântat pe segmentul 4K, dar nimeni nu a urmat această cale. 4K pe un ecran de 6 – 6.5 – 6.9 inch ar putea fi util în anumite situații, dar în cea mai mare parte consumă doar energie și nimic altceva. Ar fi prea mulți pixeli aglomerați, fără a impresiona ochiul uman astfel încât să spui că nu mai vrei telefon fără astfel de panel.

A mai rămas un element ce ar putea consuma acumulatorul în ritm alert – rata de refresh. Încetul cu încetul se trece de la 60Hz pe 90Hz sau 120Hz etc. Cred că în timp se va reuși și să ai telefon cu autonomie de 1 zi și rată de refresh ridicată. Acum nu cred că sunt suficiente aplicații și jocuri pentru care să spui că vei menține telefonul la 120Hz. Vrei autonomie, îl aduci la 60Hz.

Mai este o notă de subsol, unele modele premium și cu baterii de 4000+ nu trec pragul de 1 zi. Vă las pe voi să le descoperiți în secțiunea de comentarii.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.