Notebook

Am găsit un articol interesant pe Lifehacker în care sunt citate două studii. Primul a fost efectuat de către SquareTrade în 2012 și se referă la gradul de rezistență al unui laptop în trei ani de utilizare.

Rezultatele sunt interesante, dar nu trebuiesc luate 100% ca atare. Sunt prea multe variabile ca să stabilim ceva care să fie luat ca punct de referință, dar situația este în felul următor:

1. ASUS – 15.6%;

2. Toshiba – 15.7%;

3. Sony – 16.8%;

4. Apple – 17.4%;

5. Dell – 18.3%;

6. Lenovo – 21.5%;

7. Acer – 23.3%;

8. Gateway – 23.5%;

9. HP – 25.6%.

Laptopurile ASUS au ieșit în evidență la capitolul fiabilitate, iar HP s-a aflat la capătul celălalt. Nici Apple nu iese în evidență la capitolul ăsta situându-se sub ASUS, Toshiba și Sony.

Celălalt studiu l-au făcut Consumer Reports și se referă la suportul pe care un producător îl oferă după vânzare: update software, relații cu clienți etc.

1. Apple – 86 din 100;

2. Lenovo – 63;

3. ASUS – 62;

4. Dell – 60;

5. Toshiba – 59;

6. HP – 58;

7. Acer – 51.

Aici iese în evidență Apple. Pe de o parte este și logic. Linia lor de portabile este dezvoltată in-house de la design, hardware și până la software-ul integrat. Lenovo și ASUS se situează la mare distanță de compania americană.

Statistica rămâne pe hârtie și de multe ori se întâmplă ca realitatea să fie cu totul alta. Sunt sigur că o parte dintre cei care citesc Gadget.ro folosesc portabile HP și poate le au de ani de zile și nu au întâmpinat nicio problemă cu ele sau cine știe, au achiziționat un Toshiba sau ASUS și au dat de mici probleme din primele luni de utilizare.

Cu cât investești mai mult într-un laptop cu atât ar trebui să fie mai fiabil pe termen lung, mai multe standarde de calitate ar trebui să le îndeplinească etc.

Categorii: notebook
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.