Diverse

Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic sau pe scurt Rabla pentru electrocasnice a ajuns în etapa de consultare publică.

Observăm că proiectul este într-un stadiu foarte avansat, astfel că în foarte scurt timp vom putea schimba anumite electrocasnice din casă şi cu reduceri tip voucher de la stat. Rabla pentru electrocasnice funcţionează după acelaşi principiu ca cel pentru maşini: un aparat vechi în schimbul unuia nou.

Valoarea voucherelor oferite variază între 200 şi 400 de lei astfel:

  • 200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++;
  • 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++;
  • 300 lei pentru aparate de aer condiționat cu eficienţa energetică la răcire (A+++/A++);
  • 300 lei pentru categoria frigidere / combine frigorifice / lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A++;
  • 400 lei pentru categoria frigidere / combine frigorifice / lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A+++.

Sumele alocate vor acoperi un maxim de 60.000 de echipamente, iar schimbul 1:1 se face doar pentru acelaşi tip de produs (nu poţi da un aparat de aer condiţionat vechi pentru a cumpăra o combină frigorifică). Cumpărătorul este obligat să predea aparatul vechi în momentul în care intră în posesia celui nou, însă nu se specifică dacă retailerii care vor livra electrocasnicele prin curier vor percepe comision suplimentar pentru ridicarea produsului vechi.

Se pot achiziţiona mai multe vouchere, însă nu mai mult de unul pentru fiecare categorie (poţi primi 3 vouchere dacă ai la schimb o maşină de spălat, un aer condiţionat şi un frigider la achiziţia de noi aparate din aceeaşi categorie).

Pentru a intra în posesia unui voucher, în momentul în care programul va începe trebuie să intri pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu unde vei putea găsi paşii necesari pentru înscriere.

Sursa: afm.ro

Categorii: diverse

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro, Acer Aspire V3-571G și Nikon D3300.