Au apărut informații timide cum că Microsoft și-ar dori să dezvolte un smartphone de la zero ( hardware + software). 

Microsoft a avut mai multe încercări în piața de telefoane mobile, iar aici mă refer la:

  • Windows Phone 7, Windows Phone 8, Windows 10 Mobile etc;
  • achiziția diviziei de telefoane mobile a Nokia.

Nu prea au știu ce să fac și au mers pe o zonă diferită față de iOS și Android. iOS este un sistem închis, o companie coordonează totul la nivel hardware și software. Android merge pe ideea de open market, Google dezvoltă software, iar restul îl integrează hardware.

Microsoft a încercat ambele metode. A cumpărat Nokia și a încercat să aibă în același pachet – hardware + software, dar a permis și altor companii să livreze telefoane cu software-ul dezvoltat intern, fără a le permite să customizeze interfață, fără control asupra update-ului de software etc.

În momentul ăsta, relevanța Microsoft în piață de smartphone-uri se duce spre zero absolut. Totuși, ambițiile sunt acolo, dar la un nivel redus față de așteptările de acum câțiva ani. CEO-ul Microsoft, Satya Nadella a declarat recent că smartphone-urile sunt în continuare o preocupare, dar nu în forma în care avem dispozitivele din prezent. A subliniat succesul produselor de tip 2-in-1, de aici și așteptările pentru un gadget hibrid cu funcția de telefon mobil la pachet.

S-a tot vorbit de un Surface Phone, dar niciodată nu a ieșit la iveală pe canal oficial. În cadrul Microsoft ar fi pornit un proiect ce dorește dezvoltarea unei extensii pentru Windows Mobile, la nivel software. Ar fi luată în calcul și componenta hardware.

Șansele Microsoft sunt minime, dacă nu vin în față cu un terminal care să aducă o revoluție în domeniu. Asta nu mi se pare a fi la îndemână, în contextul în care iOS și Android acoperă mai toate nevoile de utilizare și aduc o sumedenie de alternative. Este greu să-i faci pe dezvoltatori de aplicații și jocuri să vină spre un al treilea ecosistem. Aș spune chiar de-a dreptul imposibil, având în vedere și istoricul Microsoft în domeniu (în loc de istoric a se citi eșecurile).

Sursa: TechRadar.com

Categorii: opinie

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.