Apple a introdus sistemul de operare iOS15 pe 20 septembrie odată cu lansarea modelelor de Iphone 13. Acesta a adus schimbări semnificative menite să îmbunătățească experiența utilizatorilor de Iphone. Sistemul de operare este preinstalat pentru modele lansate anul acesta și va fi disponibil pentru instalare pentru modelele anterioare începând de la iPhone 6s.
Aplicația Safari
Extensiile din browser disponibile și pe mobil.
Vorbim întâi despre schimbările mult așteptate de către pasionați cum ar fi extensiile care sunt acum disponibile pe orice dispozitiv cu sistem de operare iOS 15: iPhone, iPad și Mac. Păcat totuși că alte motoare de căutare nu au introdus încă extensiile pentru aplicațiile de mobil, dar poate vor fi adăugate în curând.
Aplicația Safari oferă acum și personalizarea paginii de start, căutarea doar prin comanda vocală sau organizarea filelor din browser în mai multe grupuri care sunt sincronizate pe toate dispozitivele Apple.
Interfață nouă;
Interfață nouă pentru Safari vine și cu un design actualizat care permite accesarea mult mai ușoară a ecranului. Bara de file a fost mutată în partea de jos a ecranului și a primit o formă mult mai simplă. Totuși, există și posibilitatea ca interfața nouă a Safari să aducă o experiență mai puțin plăcuta, cel puțin în primele luni. De ce?
În primul rând, bara de file în loc să fie atașată în afara ecranului aceasta este așezată deasupra conținutului site-ului, iar elementele din spatele ei nu pot fi văzute sau apăsate. În al doilea rand, bara funcționează cu atingeri foarte subtile și de aceea exista un risc de a apăsa ceva din greșeală, ceea ce ar putea deveni destul de enervant.
Cei de la Apple ar putea aduce îmbunătățiri printr-o actualizare ulterioară sau, în caz contrar, site-urile din mediul online vor fi nevoite să se adapteze. Unele dintre ele au venit deja cu actualizările proprii așa cum am văzut pe site-ul
simplisio.ro
Privacy
iOS 15 oferă utilizatorilor posibilitatea de a gestiona mult mai simplu datele care sunt stocate de aplicații prin App Privacy Report. Utilizatorii pot vedea ce aplicații folosesc permisiunile oferite, cu ce domenii și cât de recent au luat contact aceste aplicații.
Cel mai interesant este că Safari va împiedica site-urile să vadă adresa IP și folosirea informațiilor primite anterior de către alte site-uri pe care le vei vizita. Acestea nu vor mai putea de exemplu să îți afișeze reclame targetate deoarece nu vor mai primi, cel puțin teoretic, informații despre istoricul sau preferințele tale.
Hide My Email
Această funcție generează adrese de e-mail unice, care vor redirecționa mesajele primite către adresa de e-mail personală. Astfel, nu va mai trebui să introduci adresa ta personală când te înregistrezi undeva. Totuși, rămâne de văzut în ce măsură va putea fi gestionat acest lucru pentru a renunța la unele redirecționări.
Alte schimbări interesante aduse de iOS 15
Urmărește, ascultă și distribuie ecranul cu prietenii tai. Noile funcționalități îți permit să urmărești filme împreună cu prietenii în timpul unui apel FaceTime, iar volumul este adaptat automat ca să puteți vorbi în timpul filmului. La fel și cu ascultarea melodiilor preferate în același timp dintr-un album comun în care fiecare poate adăuga și alte melodii. Funcția de distribuire a ecranului este și ea de mare ajutor mai ales atunci când vrei să-i arăți unui prieten ceva sau să căutați ceva împreună.
Spațial audio. Ce e mai exact? Este una dintre cele mai interesante funcții, aceasta face ca vocile celor cu care vorbești într-o conferință video să se audă din partea din care persoana este poziționată pe ecran, făcând conversațiile să pară mult mai naturale. Totuși, diferență de distanța intre persoanele de pe ecran ar putea fi cam mica pentru a face vreo diferență.
Text accesibil în fotografii. Numita Live Text, funcția permite copierea textului din imagini pentru copiere, traducere, accesare, apelare sau pentru a trimite un e-mail. Practic, acum poți selecta și utiliza textul pur și simplu din imaginea respectivă. Aceasta funcționează de asemenea în aplicația de fotografiere fără a fi necesar să ai poza în galerie. Traducerea textului este posibila momentan doar în șapte limbi diferite: engleza, chineza, italiană, germană, portugheza și spaniola.
Ce urmează?
Trebuie să recunoaștem că schimbările aduse de Apple sunt destul de impresionante și iau un avânt considerabil față de dispozitivele Android care vor pierde câteva luni bune până vor începe să introducă pe piață schimbări similare. Sperăm să vedem cât mai multe îmbunătățiri de ambele părți prin care nu doar să avem o experiență plăcuta cu dispozitivele din ce în ce mai inteligente, dar să ne ajute să abordăm cât mai simplu activitățile de zi cu zi.
Aceste articol este susținut de Simplisio. Conținutul său nu este redactat de către echipa Gadget.ro