150 lei pe lună este un cost modic pentru familiile din țara noastră. Am trecut prin oferta RCS-RDS, Telekom, Orange, Vodafone și UPC. Ultimele două le-am cuplat, cu ghilimelele de rigoare.
Asta pentru că Vodafone nu are servicii TV în portofoliul său, iar UPC nu dispune de partea de telefonie mobilă. Plus că la nivel internațional se discută destul de mult despre interesul Vodafone în achiziția UPC (la pachet ar intra și operațiunile din România). Mă rog, un zvon neconfirmat oficial.
1. RCS-RDS – 122 lei pe lună pentru TV, internet fix și trei abonamente de telefonie mobilă;
TV – 29 lei + Digi Net Fiberlink 300 – 39 lei + Digi Mobil Optim Nelimitat – 3 x 4 euro = aprox. 54 lei pe lună. Total = 122 lei.
Pachetul Digital la 29 lei pe lună – 100 canale TV din care 22 în format HD, decodor în custodie (cartelă CI+ sau decodor clasic), Fiberlink 300 oferă viteze în download de până la 300 Mbps și upload de până la 100 Mbps.
Digi Mobil Optim Nelimitat coboară de la 5 la 4 euro pentru un minim de 2 abonamente în contextul în care deja ai activate alte două servicii de la RCS-RDS. Primești minute nelimitate în rețelele naționale, SMS-uri la 1 eurocent, 3000 de minute internaționale, 5 GB trafic de date.
Este cea mai bună ofertă la raportul preț / beneficii. Mai trebuie doar ca RCS-RDS să fie prezent în zona voastră, iar acoperirea Digi Mobil să cuprindă și arealul în care vă desfășurați activitatea.
2. Telekom – 126 lei pe lună pentru TV, internet fix, 1 x abonament de telefonie mobilă și unul de telefonie fixă (72 lei în primele șase luni și 144 lei în lunile 7 – 24);
În pachet se oferă NELIMITAT L + Voce S + Internet L + Televiziune L.
NELIMITAT L – abonament de telefonie mobilă cu nelimitat la minute și SMS-uri naționale, nelimitat la minute internaționale către fix, 1.7 GB trafic de date;
Voce S – abonament de telefonie fixă cu nelimitat la minutele făcute seara și în weekend în rețeaua Telekom / defunctul Romtelecom, 100 de minute consumabile oricând;
Internet L – viteze de până la 200 Mbps în download;
Televiziune – 128 de canale TV din care 14 canale în format HD și 62 canale disponibile pe smartphone, tabletă și PC prin aplicația Telekom TV.
La 126 lei pe lună aș fi înclinat să spun că este o ofertă cât de cât corectă, intră la pachet și un telefon ieftin de la Samsung.
3. Orange – 196 lei pe lună ( 1 x abonament de telefonie mobilă, TV, internet fix și telefonie fixă);
Calculul de mai sus este valid pentru Pantera 20, pachetul TV denumit World HD și pentru internetul fix cu telefonie fixă. Am sărit de pragul de 150 lei. Asta și pentru că am dorit să listez pachetele relativ similare ca beneficii.
Pantera 20 – 20 euro pe lună, 1.5 GB trafic de date, NELIMITAT la minute și SMS-uri naționale, 300 de minute internaționale pe fix și mobil, 10 GB în Orange Cloud + telefon la preț redus.
World HD – 8 euro pe lună, 68 de canale TV din care 22 sunt redate la calitate HD;
Home Pack 16 – 16 euro pe lună, minute gratuite pe telefonul fix către orice rețea națională și către rețelele fixe din UE, fixe și mobile din SUA și Canada, 75 de GB trafic de date cu viteze de până la 150 Mbps în download și fără contorizare pe timp de noapte.
Avantajul Orange este dat de acoperirea mai bună pe partea de telefonie mobilă, unele dintre cele mai bune servicii din domeniu. Calitatea oferită pe TV este ridicată, iar internetul fix îl văd mai degrabă ca un surogat.
4. UPC + Vodafone pe partea de telefonie mobilă = 74 lei la UPC + 84 lei la Vodafone = 158 lei pe lună (1 x internet, TV, telefonie fixă + 1 x telefonie mobilă);
UPC oferă internet cu viteze de până la 200 Mbps + modem Wi-Fi, televiziune cu 112 canale din care 10 canale HD și card CI+ și telefonie fixă la 39.5 lei în primele 3 luni și 79 lei din luna a 4-a. Rezultă 74 lei pe lună pentru un contract desfășurat pe 2 ani de zile.
De la Vodafone am ales abonamentul RED 19 la 19 euro pe lună, nelimitat la minute și SMS-uri în orice rețea, 1.5 GB trafic de date, 250 de minute internaționale pe mobil + telefon la preț promoțional.
Vodafone are internet fix ca și Orange, dar lipsesc serviciile de TV, iar UPC nu are telefonie mobilă. Aici ar fi cazul de o alianță, o sinergie de servicii etc. Mă rog, ar fi interesant dacă Orange și-ar construit și o rețea de internet fix, deși nu cred că au în plan o astfel de mutare.
Concluzii
RCS-RDS are cele mai bune oferte cu condiția să fi ajuns în zona în care locuiești și mai ales să ofere o acoperire satisfăcătoare în rețeaua sa Digi Mobil. Concurența preferă prețuri ceva mai ridicate, mai ales pe telefonia mobilă.
Mai trebuie să adaug mențiunea că la Orange, Vodafone și Telekom te alegi cu oferte personalizate pe partea de fidelizare și uneori costurile sunt mai reduse decât cele afișate oficial.