Software

Mai toate site-urile de știri din România au scris și continuă a dezbate subiectul WannaCry, un ransomware ce a făcut ravagii în ultimele 24 de ore. Țara noastră se află printre cele mai afectate 10 state, pe locul al 9-lea. 

Ce spune Kasperky Lab despre acest ransomware? 

Pe 12 mai, un atac ransomware masiv a lovit organizatii din intreaga lume. Cercetatorii Kaspersky Lab au analizat datele si sunt in masura sa confirme ca subsistemele de protectie ale companiei au detectat cel putin 45.000 de tentative de infectare in 74 de tari, majoritatea in Rusia.

Programul ransomware infecteaza victimele, profitand de o vulnerabilitate Microsoft Windows, descrisa si rezolvata in Microsoft Security Bulletin MS17-010. Exploit-ul folosit, “Eternal Blue”, a fost dezvaluit in cazul Shadowbrokers din 14 aprilie.

Odata ajunsi in sistem, atacatorii instaleaza un rootkit, care le permite sa descarce programul pentru a cripta datele. Malware-ul cripteaza fisierele. Ulterior, sunt afisate un mesaj in care se solicita 600 de dolari in Bitcoin si wallet-ul, iar rascumpararea creste in timp.

Expertii Kaspersky Lab incearca in prezent sa stabileasca daca este posibila decriptarea datelor criptate in timpul atacului, pentru a dezvolta un instrument de decriptare cat mai curand posibil.

Solutiile Kaspersky Lab detecteaza programul malware folosit in atac, sub urmatoarele denumiri:

* Trojan-Ransom.Win32.Scatter.uf

* Trojan-Ransom.Win32.Scatter.tr

* Trojan-Ransom.Win32.Fury.fr

* Trojan-Ransom.Win32.Gen.djd

* Trojan-Ransom.Win32.Wanna.b

* Trojan-Ransom.Win32.Wanna.c

* Trojan-Ransom.Win32.Wanna.d

* Trojan-Ransom.Win32.Wanna.f

* Trojan-Ransom.Win32.Zapchast.i

* Trojan.Win64.EquationDrug.gen

* Trojan.Win32.Generic (trebuie activata componenta System Watcher)

Recomandam urmatoarele masuri pentru a reduce riscul infectarii dispozitivelor:

* Instalati patch-ul oficial de la Microsoft, care rezolva vulnerabilitatea folosita in acest atac.

* Asigurati-va ca solutiile de securitate sunt pornite in fiecare nod de retea (daca este folosita o solutie Kaspersky Lab, asigurati-va ca include componenta System Watcher, o componenta de detectie proactiva, bazata pe analiza de comportament si ca aceasta este activata).

* Faceti o scanare folosind functia Critical Area Scan dintr-o solutie Kaspersky Lab, pentru a detecta infectia cat mai posibil (altfel, va fi detectata automat, daca nu este oprita, in cursul a 24 de ore).

* Faceti un reboot al sistemului, daca detecteaza MEM: Trojan.Win64.EquationDrug.gen.

* Folositi servicii de raportare privind informatiile despre amenintari, disponibile pentru clienti.

Teoretic, dacă aveți un software updatat la zi + antivirus de la o companie cunoscută = fără probleme în ce privește acest ransomware. Cele mai afectate sunt organizațiile, aici sunt soluții software mai vechi, dar și hacker-ul își permite să ceară mai mulți bani / bitcoins spre a oferi codul de deblocare.

Categorii: software
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.