Diverse

Majoritatea cititorilor noştri fideli au comandat cel puţin o dată produse din afara Uniunii Europene şi cunosc într-un procent destul de ridicat ce taxe se plătesc la astfel de livrări. Începând cu 1 ianuarie 2017 va exista însă o modificare la capitolul TVA, acesta trecând de la 20% la 19%. Dacă pentru o persoană fizică pare puţin (la o comandă de 200 euro salvaţi 2 euro), pentru companii 1% poate reprezenta un buget serios pentru o altă activitate (pentru importuri de 2 milioane euro se salvează 20.000 euro).

Revenind la subiectul acestui articol, începând cu 1 ianuarie 2017 pentru produsele achiziţionate din afara Uniunii Europene (de pe site-uri gen Aliexpress, Gearbest, Geekbuying etc.) veţi plăti următoarele taxe:

  • pentru produse cu valoare sub 10 euro nu veţi plăti nimic în plus;
  • pentru produse cu valoarea cuprinsă între 10 euro şi 150 euro veţi plăti TVA 19%;
  • pentru produse cu valoarea de peste 150 euro veţi plăti TVA 19% şi taxe vamale conform tarifului vamal comun (teoretic, pentru electronice şi electrocasnice ar trebui să plătiţi 3.3%).

De menţionat că dacă alegeţi transport gratuit, în 99% din cazuri produsele ajung la poşta vamală acolo unde trebuie să mai plătiţi 8 lei deoarece poşta încasează TVA-ul de la şi pentru dumneavoastră.

transport-960x640

Exemple:

  • dacă achiziţionaţi un produs de 7 euro, aceasta este suma finală de plată;
  • dacă achiziţionaţi un produs de 35 euro, veţi mai plăti la ridicare colet 7 euro TVA + 8 lei la oficiul poştal;
  • dacă achiziţionaţi un produs de 200 euro, veţi mai plăti la ridicare colet 40 euro TVA + 8 euro taxe vamale (teoretic, depinde de vameş) + 8 lei la oficiul poştal.

Toate aceste calcule au fost făcute pentru persoane fizice. Persoanele juridice au un statut diferit.

Vă aştept întrebările în secţiunea de comentarii.

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.