Software

Karbonn Sparkle V face parte din triadă de telefoane incluse în programul Android One, telefoane ieftine cu software nemodificat (un fel de Nexus în categoria smartphone-urilor ieftine). 

Sparkle V a primit Android 5.1 Lollipop sub formă de update OTA, puțin peste 400 MB ce fac trecerea de la 4.4 KitKat la software-ul nou. A sărit peste iterația 5.0.

Mai multe detalii legate de procedura de update:

Apropo, la 449 lei este și cel mai ieftin smartphone cu Android 5.1 Lollipop, cel puțin la momentul actual. Îl găsiți la prețul amintit în oferta eMAG. Modelul sosit urmează a fi și premiul unui concurs pe care-l vom lansa cât de curând.

Karbonn Sparkle V – update la Android 5.1;

De când am scos telefonul din cutie și l-am pornit a sosit notificarea pentru descărcarea celor puțin peste 400 MB ce fac trecerea spre noul software al Google. În 1 – 2 minute a început procedura propriu-zisă, iar în 5 – 6 minute ar trebui să booteze în 5.1 Lollipop.

Primele impresii pentru interfața grafică;

Screenshot-Android-5 (2)

Google a început să încarce Android-ul cu tot felul de aplicații din portofoliul său și cred că face un pic de exces de zel. Karbonn adaugă:

Moneycontrol – aplicație bancară destinată pieței indiene;

Olx – nu are nevoie de descriere, cel mai mare bazar online din țara noastră;

Saavn – filme de la Bollywood, fără suport pentru țara noastră;â

Snapdeal – un fel de Amazon al Indiei;

Aici se oprește bloatware-ul.

Aplicațiile Google pe Karbonn Sparkle V: Calculator, Calendar, Cameră foto, Cărți Play, Ceas, Chrome, Descărcări, Drive, E-mail, Fotografii, Gmail, Google Search, Hangouts, Google Maps, Jocuri Play, Keep, Google Play, Muzică Play, Știri și Meteo, Google Translate, YouTube.

La bază sunt trei controale de tip touch buttons cu rol de Back, ieșire pe ecranul de start și Aplicații recente. Zona de notificări și meniul cu setările sunt identice cu cele de pe 5.1 Lollipop în stadiu nativ, o versiune ceva mai light cu mai puține opțiuni.

Screenshot-Android-5 (13)

La prima vedere nu are lag în meniu, nu agață și aș spune că procesorul MediaTek quad-core la 1.3 GHz + 1 GB RAM îl fac suficient de puternic pentru majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play. Nu săriți în sus, cu excepția aplicațiilor și jocurilor ce au nevoie de putere de procesare din plin. Jocurile de volum și aplicațiile de socializare funcționează impecabil.

Pentru a capta fotografii și screenshots trebuie să-i adăugați un card microSD. Mi s-a spus că este o limitare adusă de către Google, am pus un microSD de 8 GB.

Screenshots cu Android 5.1 Lollipop pe Karbonn Sparkle V:

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.