Telefoane Mobile

Concurența pe smartphone-urile de top urmează a fi puternică și în 2016. Avem deja câteva modele lansate ce-și vor adjudeca o poziție fruntașă în topurile de la sfârșit de an. 

Aici mă refer la Samsung GALAXY S7, LG G5, Xiaomi Mi-5, Sony Xperia X Performance. HTC 10 se pregătește de debutul oficial.

Cu tot respectul pentru fiecare producător de telefoane Android, Samsung reușește a vinde cele mai multe modele high-end, iar concurența se situează la mare distanță, fără a le pune o problemă serioasă.

Concurentul real pentru Samsung la nivel global este Apple cu ale sale iPhone 6S și 6S Plus. LG, Sony și HTC nu rup gura târgului, vânzările abia ajung în cele mai bune cazuri la milioane unități când Samsung vinde zeci de milioane. Atenție, mă refer strict pe zona flagship.

Câteva considerații pentru LG G5, Xiaomi Mi-5, Sony Xperi X Performance, HTC 10;

LG-G5 (13)

LG G5 – primul smartphone modular;

LG G5 – Compania sud-coreeană încearcă marea cu degetul și sunt sceptic în ce privește succesul comercial. LG de obicei aduce prețuri corecte, le ajustează rapid în jos. Face asta pentru că vânzările sunt modeste și nu spun asta de la mine, am confirmarea omului responsabil de vânzări pe telefoane mobile la cel mai mare magazin online autohton, îl ghiciți voi.

Plus că LG nu are bugetele de marketing ale Samsung și după ani de zile cu pierderi pe divizia de telefoane mobile nu prea mai au tragere la inimă spre a face investiții majore.

Xiaomi-Mi5-16

Xiaomi Mi-5 – să vedem dacă vor ieși cu el din piețele tradiționale;

Xiaomi Mi-5 – Excelent ca raport preț / specificații, dar fără debut oficial în afara Chinei, Indiei și a câteva piețe mici asiatice. Nu-l veți vedea oficial în Europa, SUA & restul lumii, în niciun caz în portofoliul operatorilor telecom și ăsta-i un mare handicap când vrei să atingi milioane de unități pe un flagship.

Sony Xperia X Performance

Sony Xperia X Performance – recunosc că mi-aș dori să devină un succes de anvergură pentru compania japoneză, dar…

Sony Xperia X Performance – Nu se știe nimic vis-a-vis de preț și debutul comercial, Sony ca și LG s-a cam săturat să piardă bani cu divizia de mobile. În 2016 s-ar putea să-i vedem cum se axează mai mult pe punctele sale PRO din zona TV, componente pentru smartphone-uri etc. Niciun Sony de top nu a prins vânzări spectaculoase, nu văd cum X Performance ar putea să facă notă discordantă.

HTC-10-1

HTC 10 – să sperăm că în realitate arată mult mai bine față de ce ne arată acest mockup;

HTC 10 – Nu pot trage concluzii până nu-l văd măcar la un hands-on cât de mic. HTC a pierdut contactul cu plutonul fruntaș, HTC 10 mi se pare a arăta degringolada din ograda taiwaneză, au scos elemente cheie precum difuzoarele frontale, iar designul scăpat în online pentru HTC 10 arată o struțocămilă fără sex-appeal-ul triadei One M7 / One M8 / One M9.

Ce adversar consider că are puterea de a se ridica spectaculos și a fi un challenger serios pentru Samsung GALAXY S7?

Samsung-GALAXY-S7 (15)

Samsung GALAXY S7 – smartphone-ul Android de tip flagship cu cea mai mare priză la public;

Vorbim de o companie care și-a încordat puternic forțele în ultimul an și a reușit a ajunge în TOP 3 mondial în ce privește producția de smartphone-uri, alături de Samsung și Apple. Un gigant chinez care are relații de bună colaborare cu operatorii de telefonie și a investit puternic pe partea de Research & Development.

Da, ați ghicit. Mă refer la Huawei și în speță la modelul Huawei P9 ce urmează a avea lansarea globală în aprilie 2016.

Huawei face bani din zona de rețele telecom și a arătat în ultima perioadă că este dispus să investească puternic în divizia sa de telefoane mobile, de la R&D și până la partea de marketing. Ei au resurse inaccesibile HTC, LG, Sony etc.

Huawei P9 mă aștept să fie un smartphone cel puțin la fel de bine construit ca Huawei Mate 8 și Huawei Mate S, cu hardware puternic și preț poziționat sub GALAXY S7.

pachet-Huawei-Mate-8 (18)

O primă declarație de forță a Huawei – Mate 8, cel mai frumos și puternic phablet Android la început de an;

Sfârșitul lui 2016 va arăta dacă am intuit corect, dacă Huawei P9 reușește a stârni un buzz puternic în jurul său, iar dacă acest buzz se transformă și în succes comercial.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.