Hardware

Cercetătorii americani de la Universităţile Princeton şi Washington au dezvoltat un senzor foto de dimensiunea unei granule de sare.

Noul senzor ultra compact reuşeşte să producă imagini detaliate, chiar dacă dimensiunea sa este minusculă. Dispozitivul este construit pe o aşa zisă “metasuprafaţă” formată din 1.6 milioane de cilindri microscopici ce captează lumina. Informaţiile culese sunt ulterior procesate cu ajutorul unor algoritmi AI, iar rezultatul final este dat de o imagine color de foarte bună calitate.

Rezultatul final este cel din dreapta

Acest nou senzor se anunţă a fi o revoluţie pentru industria medicală, un sistem complet de asemenea camere putând permite endoscopii mult mai puţin invazive decât în prezent. În plus, aceşti senzori ar putea ajunge în zone ale corpului uman greu accesibile cu tehnologia actuală, oferind astfel medicilor imagini detaliate ce vor ajuta la diagnosticare.

Cercetătorii susţin că aceşti senzori vor avea costuri de producţie reduse, chiar mai mici decât costurile camerelor medicinale convenţionale folosite în medicina actuală.

Dacă vreţi mai multe detalii tehnice pe subiect le puteţi găsi în lucrarea ştiinţifică publicată pe 29 noiembrie în Nature Communications.